Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Posledná známa daňová povinnosť a platenie preddavkov na daň z príjmov FO v roku 2020

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Povinnosť fyzickej osoby (ďalej len „FO“) platiť preddavky na daň v preddavkovom období sa odvíja od výšky poslednej známej daňovej povinnosti. Od 1. 1. 2020 sa významným spôsobom mení a zároveň zjednodušuje výpočet poslednej známej daňovej povinnosti FO a súčasne sa zvyšuje hranica, od ktorej sú FO povinné platiť preddavky na daň. To znamená, že podľa § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú v novom preddavkovom období začínajúcom v roku 2020 povinné platiť preddavky na daň z príjmov iba FO s príjmami podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP, ak ich posledná známa daňová povinnosťpresiahla 5 000 €.

S účinnosťou od 1. 1. 2020 sa zákonom č. 301/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. zaviedli viaceré zmeny, ktoré ovplyvňujú platenie preddavkov na daň z príjmov FO podľa § 34 ZDP. Tieto zmeny by sme mohli zhrnúť nasledovne:

  • Zvýšila sa hranica pre platenie štvrťročných preddavkov na daň, a to zo sumy 2 500 € na sumu 5 000 €.
  • Zmenil a zjednodušil sa spôsob výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti(ďalej iba „PZDP“) podľa § 34 ods. 5 ZDP rozhodujúcej pre platenie preddavkov na daň.
  • V § 34 ZDP sa vypustili odseky 6 a 7, podľa ktorých platili preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti daňovníci (FO), ktorí vykonávali závislú činnosť u zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane ani zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP – povinnosť týchto daňovníkov platiť preddavky na daň z príjmov podľa § 5 ZDP sa presunula do § 35 ods. 10 až 12 ZDP (v tomto prípade je daňovník povinný sám si vypočítať a odviesť výšku preddavku na daň).
  • V súvislosti zo zmenou výpočtu PZDP sa v § 34 ZDP ako nadbytočné vypustili odseky 9 a 10, pričom odseky 8 a 11 sa od 1. 1. 2020 označujú ako odseky 6 a 7. V § 34 ods. 6 ZDP sa po novom definuje, že ak daňovník skončil podnikanie a inú samostatnú zárobkovú činnosť nie je povinný platiť preddavky na daň, a to od platby preddavku, ktorá je splatná po dni, v ktorom došlo k zmene rozhodujúcich skutočností.

Poznámka: V súlade s prechodným ustanovením § 52zza ods. 19 ZDP platí, že do začatia nového preddavkového obdobia v roku 2020 platia daňovníci preddavky na daň vypočítané podľa § 34 ZDP účinného do 31. 12. 2019. Preddavky na daň podľa § 34 ZDP v znení účinnom od 1. 1. 2020 platia daňovníci až v novom preddavkovom období, ktoré začne plynúť v roku 2020, a to od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov FO za zdaňovacie obdobie roku 2019.

Kedy je FO povinná platiť preddavky na daň z príjmov FO v preddavkovom období začínajúcom v roku 2020

Z vymedzenia PZDP podľa § 34 ods. 5 ZDP vyplýva, že od roku 2020 príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, príjmy z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP a príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa ustanovenia § 6 ods. 4 ZDP už neovplyvňujú výpočet poslednej známej daňovej povinnosti na účely určenia výšky preddavkov na daň z príjmov podľa § poslednej známej daňovej povinnosti 34 ZDP (tab. č. 1).

Poznámka: Do konca roku 2019 sa pri výpočte PZDP nebrali do úvahy iba príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 ZDP a príjmy z prenájmu podľa § 8 ZDP.

Tabuľka 1: Vplyv typu príjmu FO na povinnosť platiť preddavky na daň podľa § 34 ZDP

Platenie preddavkov na daň z príjmov FO od roku 2020

Daňovník (FO), ktorý má:

● príjmy z podnikania (§ 6 ods. 1 ZDP) a

● príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 2 ZDP).

Platí preddavky na daň v závislosti od výšky PZDP (mesačne/štvrťročne).

Daňovník (FO), ktorý má príjmy:

● zo závislej činnosti (§ 5 ZDP),

● z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP),

● z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP),

● z kapitálového majetku (§ 7 ZDP),

● ostatné príjmy (§ 8 ZDP).

Neplatí preddavky na daň v závislosti od výšky PZDP.

Legenda: PZDP – posledná známa daňová povinnosť.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník (FO) v roku 2019 vykázal čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP vo výške 22 400 €. Okrem toho mal v roku 2019 iba príjem z predaja bytu podľa § 8 ods. 1 písm. b) ZDP, na ktorý si nemohol uplatniť oslobodenie, t. j. neuplynula päťročná doba vlastníctva. V daňovom priznaní k dani z príjmov FO za rok 2019 vykázal čiastkový základ dane podľa § 8 ZDP vo výške 10 400 €. Vznikne daňovníkovi povinnosť platiť preddavky na daň podľa§ 34 ZDP v preddavkovom období od 1. 4. 2020 do 31. 3. 2021?

Daňovníkovi (FO) nevznikne povinnosť platiť preddavky na daň, pretože jeho základ dane je tvorený iba príjmami podľa § 5 ZDP a podľa § 8 ZDP, ktoré nevstupujú do výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti na účely platenia preddavkov na daň podľa § 34 ZDP.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Daňovníkovi (FO, rezidentovi SR) ako spoločníkovi s. r. o. vyplatila v roku 2019 spoločnosť s ručením obmedzeným so sídlom v SR podiel na zisku vo výške 4 500 € za zdaňovacie obdobie roku 2018, ktorý bol pri výplate zdanený zrážkovou daňou vo výške 7 %. Iné zdaniteľné príjmy nemal. Vznikne daňovníkovi povinnosť platiť preddavky na daň v preddavkovom období od 1. 4. 2020?

Daňovníkovi (FO) nevznikne povinnosť platiť preddavky na daň podľa§ 34 ZDP, keďže v roku 2019 mal iba príjmy, ktoré boli zdaňované zrážkovou daňou podľa § 43 ZDP. Tento príjem sa považuje u daňovníka za daňovo vysporiadaný a neuvádza ho do daňového priznania k dani z príjmov FO.

* * *

Preddavkové obdobie

Podľa § 34 ods. 1 ZDP sa preddavkové obdobie začína prvým dňom nasledujúcim po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie a končí sa posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období (tab. č. 2).

Tabuľka 2: Preddavkové obdobie u fyzickej osoby

Rok

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály