Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytovanie liečebných procedúr v hoteli z pohľadu dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V praxi sa stretávame s činnosťami, ktoré spolu súvisia a je problematické určiť, kedy je poskytnutie služby oslobodené od dane z pridanej hodnoty (DPH). Medzi takéto služby patrí napr. spoločné poskytovanie služieb komerčného charakteru hotelom, ktorý, okrem základných hotelových služieb, ponúka aj služby súvisiace s liečebnými procedúrami. Tieto sú vykonávané na základe lekárskeho odporúčania a majú charakter zdravotnej starostlivosti. Hotel môže a nemusí mať štatút neštátneho zdravotníckeho zariadenia. Tu sa naskytá otázka, ako posudzovať poskytované služby súvisiace s liečebnými procedúrami ako aj služby spojené s týmito procedúrami, ako je ubytovanie, stravovanie z pohľadu aplikácie zákona o DPH

Podľa § 29 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je od dane oslobodené poskytovanie zdravotnej starostlivosti štátnymi a neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami podľa osobitného predpisu a tovary a služby s ňou priamo súvisiace poskytované týmito štátnymi a neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami, pričom osobitným predpisom sa v danom prípade rozumie zákon č. 576/2004 Z. z.ozdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnej starostlivosti“).

Od dane je oslobodená aj ošetrovateľská starostlivosť, pôrodná asistencia a kúpeľná starostlivosť a pokiaľ kúpeľná starostlivosť nadväzuje na predchádzajúcu ambulantnú starostlivosť alebo ústavnú starostlivosť, oslobodené sú aj služby s ňou priamo súvisiace. Rovnako je od DPH oslobodené poskytovanie zdravotnej starostlivosti zubnými lekármi a dodanie zubných náhrad zubnými lekármi a zubnými technikmi, záchranná zdravotná služba, doprava osôb do zdravotníckeho zariadenia a zo zdravotníckeho zariadenia poskytovaná v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou, dodanie ľudských orgánov a tkanív, ľudskej krvi, krvných prípravkov a materského mlieka.

Pri posudzovaní, či je poskytovanie zdravotnej starostlivosti hotelovým zariadením oslobodené od dane, je potrebné preskúmať tieto otázky:

  • či ide o poskytovanie zdravotnej starostlivosti a tovary a služby s ňou priamo súvisiace,
  • či zdravotnú starostlivosť a tovary a služby s ňou priamo súvisiace poskytuje oprávnený subjekt, ktorý je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Pojem zdravotná starostlivosť

Zákon o DPH osobitne nedefinuje pojem zdravotnej starostlivosti, pričom však v ustanovení § 29 odkazuje priamo na zákon o zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti a služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, práva a povinnosti fyzických osôb a právnických osôb pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, postup pri úmrtí a výkon štátnej správy na úseku zdravotnej starostlivosti. Predmetný zákon v ustanovení § 2 vymedzuje pojem zdravotnej starostlivosti, pod ktorou sa rozumie poskytovanie súboru pracovných činností, ktoré vykonávajú zdravotnícki pracovníci, vrátane poskytovania liekov, z

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály