Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Porovnanie slovenskej a českej úpravy prekluzívnej lehoty v daňovom konaní alebo slovenské 5 + 1 verzus české 3 + 0

Rubrika: Polemika

Prekluzívna lehota v daňovom konaní je najdôležitejšou lehotou z oblasti správy daní a poplatkov, pretože práve v tejto lehote môže finančný úrad prísť na daňovú kontrolu a vyrubiť daň. Prekluzívnu lehotu je nutné odlišovať od premlčacej lehoty, nakoľko uplynutie prekluzívnej lehoty má celkom iné dôsledky ako uplynutie premlčacej lehoty.

Prekluzívna lehota v daňovom konaní je najdôležitejšou lehotou z oblasti správy daní a poplatkov, pretože práve v tejto lehote môže finančný úrad prísť na daňovú kontrolu a vyrubiť daň.

Prekluzívnu lehotu je nutné odlišovať od premlčacej lehoty, nakoľko uplynutie prekluzívnej lehoty má celkom iné dôsledky ako uplynutie premlčacej lehoty. Medzi pojmami preklúzia a premlčanie, teda medzi pojmami prekluzívna a premlčacia lehota, sú 3 základné rozdiely:

  • uplynutím prekluzívnej lehoty právo zaniká, naopak pri uplynutí premlčacej lehoty nie,
  • k preklúzii sa prihliada ex offo, pri premlčaní len na základe námietky dlžníka,
  • plnenie z prekludovaného dlhu je na rozdiel od plnenia z premlčaného dlhu považované za bezdôvodné obohatenie.

Ako sa táto lehota počíta? Od konca roku, za ktorý sa podáva daňové priznanie alebo až od konca roku, v ktorom sa podáva daňové priznanie? Ide o celkom zásadnú otázku, pretože pokiaľ finančný úrad začne daňovú kontrolu po uplynutí prekluzívnej lehoty, ide o nezákonný zásah. Táto otázka teda naberá na význame hlavne pre poplatníkov, u ktorých je daňová kontrola začatá v poslednom roku prekluzívnej lehoty (počítané od konca obdobia, v ktorom sa podáva daňové priznanie). V takomto prípade môže poplatník namietať, že ide o nezákonný zásah a správca dane by mal takéto konanie zastaviť.

V priebehu uplynulých dvoch rokov sa v Českej republike (ČR) objavili spory ohľadom začiatku prekluzívnej lehoty pre vyrubenie alebo dorubenie dane, a to ohľadne daní, pri ktorých má daňový subjekt povinnosť podať daňové priznanie. Došlo tak k popretiu dlhé roky zastávanej teórie 3 + 1, t. j., že čas prekluzívnej lehoty začína až od konca obdobia, v ktorom sa podáva daňové priznanie (v dôsledku čoho je prekluzívna lehota vlastne štvorročná). Naopak sa začala praktizovať teória 3 + 0, podľa ktorej začína prekluzívna lehota už na konci obdobia, za ktoré sa podáva daňové priznanie (teda prekluzívna lehota je iba trojročná). Uveďme si túto teóriu na príklade. Pokiaľ by sme si ako príklad zobrali daň z príjmu právnických osôb (PO) za zdaňovacie obdobie roku 2007, podľa pravidla 3 + 1 by prekluzívna lehota začala 31. 12. 2008 a teda by skončila 31. 12. 2011. Ale podľa pravidla 3 + 0 by prekluzívna lehota začala už 31. 12. 2007, a teda by skončila už 31. 12. 2010 – teda o rok skôr. Pokiaľ by správca dane zahájil daňovú kontrolu v priebehu roka 2011, potom by už išlo o nezákonný zásah.

Tento prelomový výklad spôsobil judikát Ústavného súdu ČR v zmysle 3 + 0, ktorý začal byť napokon aplikovaný aj daňovou správou ČR a viedol k zmene legislatívy v ČR.

Aké sú úpravy tejto lehoty v Slovenskej republike (SR) a v ČR? Po dlhé roky sme boli súčasťou jedného štátu – Československa. Oba zákony upravujúce lehotu pre vyrubenie dane pochádzajú z roku 1992. V súčasnej dobe obe krajiny pripravujú nové daňové poriadky. Núka sa teda otázka, či nie sú obe úpravy podobné či dokonca rovnaké? A neboli by argumenty o začiatku lehoty uvedené v českých judikátoch použiteľné aj na Slovensku?

Podoba slovenského 5 + 0 alebo 5 + 1 s českým 3 + 0 verzus 3 + 1

Na Slovensku je zánik práva vyrubiť daň alebo rozdiel dane, teda prekluzívna lehota pre vyrubenie dane či rozdielu na dani, upravená v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály