Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pomerné odpočítanie dane z pridanej hodnoty

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Zdaniteľná osoba, ktorá je platiteľom dane, je oprávnená na odpočítanie vstupnej dane, pokiaľ nadobudnuté tovary a služby, ku ktorým je táto vstupná daň uplatnená, sú použité na účely zdaniteľných transakcií. Ak sú tieto tovary a služby použité platiteľom dane pre transakcie, pri ktorých je daň z pridanej hodnoty odpočítateľná a súčasne pre transakcie, pri ktorých daň nie je odpočítateľná, môže platiteľ dane odpočítať daň len pomerne v rozsahu použitia na transakcie, pri ktorých daň je odpočítateľná.

Právo na odpočítanie dane je jednou z hlavných charakteristík systému dane z pridanej hodnoty (DPH) uplatňovaného v Európskej únii (EÚ) v zmysle smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v znení jej zmien a dodatkov (ďalej len „smernica“). Všeobecnou zásadou je, že zdaniteľná osoba, ktorá je platiteľom dane, je oprávnená na odpočítanie vstupnej dane, pokiaľ nadobudnuté tovary a služby, ku ktorým je táto vstupná daň uplatnená, sú použité na účely zdaniteľných transakcií. Ak sú tieto tovary a služby použité platiteľom dane pre transakcie, pri ktorých je DPH odpočítateľná a súčasne pre transakcie, pri ktorých DPH nie je odpočítateľná, môže platiteľ dane odpočítať daň len pomerne v rozsahu použitia na transakcie, pri ktorých daň je odpočítateľná.

Vznik a rozsah práva na odpočítanie dane upravujú čl. 167 až 169 smernice. Právnym základom tzv. pomerného odpočítania vstupnej dane je čl. 173 smernice. Ak platiteľ dane použije tovar alebo služby na účely transakcií, pri ktorých vzniká právo na odpočítanie dane, a transakcií, pri ktorých mu nevznikne právo na odpočítanie dane, je odpočítanie dane povolené len pre tú časť dane, ktorá je pomerná k sume pripadajúcej na transakcie, pri ktorých právo na odpočítanie dane vzniká. Odpočítateľná časť dane sa určí v súlade s čl. 174 a 175 smernice za všetky transakcie uskutočnené platiteľom dane.

Cit. ustanovenia smernice sú prebraté do § 49 ods. 1 až 4 a § 50 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“).

Na základe týchto ustanovení zákona o DPH by mal platiteľ dane pri nákupe tovarov a služieb na svoje podnikanie postupovať tak, že ich posúdi podľa toho, na aký účel je každý jednotlivý tovar alebo služba prijatá. Platiteľ dane teda vecne priradí obstarané tovary a služby k svojim dodávkam, pri ktorých použil alebo použije tieto tovary a služby. To znamená, že prijatý tovar alebo službu platiteľ dane posudzuje v závislosti od toho, či je tovar alebo služba prijatá:

  • výlučne na zdaniteľné plnenia, pri ktorých vzniká daňová povinnosť (dodávateľovi alebo príjemcovi plnenia), prípadne na plnenia oslobodené od dane s právom na odpočítanie dane,
  • výlučne na plnenia, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH bez práva na odpočítanie dane podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH (napr. poštové služby, zdravotná starostlivosť, výchovné a vzdelávacie služby, poisťovacie služby, finančné služby a pod.),
  • na zdaniteľné plnenia, pri ktorých vzniká daňová povinnosť prípadne sú oslobodené od dane s právom na odpočítanie dane, a súčasne na plnenia, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH bez práva na odpočítanie dane.

Zjednodušene možno povedať, že platiteľ dane prijaté faktúry rozdelí do troch skupín, a to:

Do prvej skupiny platiteľ dane zahrnie prijaté faktúry, pri ktorých je daň plne odpočítateľná, t. j. prijaté tovary a služby použije výlučne na zdaniteľné plnenia, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, a to buď jemu, ako dodávateľovi, alebo príjemcovi plnenia. Do tejto skupiny platiteľ dane zahrnie aj fa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály