Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pohľadávky v zákone o dani z príjmov – zmeny od 1. januára 2015

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) zákonom č. 333/2014 Z. z. s účinnosťou od 1. januára 2015 sprísnila podmienky pri uplatnení pohľadávok do daňových výdavkov. Zmeny sa dotkli najmä pohľadávok, ktoré nie sú spojené so vznikom výnosu a súvisia s odpisom, postúpením, ako aj opravnými položkami k týmto pohľadávkam.

Odpis pohľadávok

Daňovo účinným odpisom pohľadávky sa rozumie taký spôsob odpisu, kedy menovitá hodnota pohľadávky, ktorá vznikla činnosťou daňovníka, alebo obstarávacia cena pohľadávky nadobudnutej postúpením, sa môžu uplatniť ako náklad znižujúci základ dane z príjmov. Tento spôsob odpisu pohľadávok bol v ZDP platnom do 31. decembra 2014 upravený v § 19 ods. 2 písm. h), § 19 ods. 2 písm. i), v § 19 ods. 2 písm. r) a v § 17a, 17b, 17c.

Zmeny od 1. januára 2015 nastali pri odpise pohľadávok v taxatívne vymedzených prípadoch podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP a pri odpise pohľadávok s menovitou hodnotou do 332 € podľa § 19 ods. 2 písm. i) ZDP.

Jednorazový odpis pohľadávok

Podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP môže daňovník odpísať do daňových výdavkov pohľadávku jednorazovo (do výšky 100 %), ak:

  1. súd zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zastavil konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty, alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate, a to aj u daňovníkov, ktorí neprihlásili pohľadávky, ale sa preukážu uznesením súdu o zrušení konkurzu z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty, alebo uznesením súdu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate,
  2. to vyplýva z výsledku konkurzného konania alebo reštrukturalizačného konania,
  3. dlžník zomrel a pohľadávka nemohla byť uspokojená ani vymáhaním od dedičov dlžníka,
  4. exekúciu alebo výkon rozhodnutia súd zastaví z dôvodu, že po vydaní rozhodnutia, ktoré je podkladom na exekúciu alebo výkon rozhodnutia, zaniklo ním priznané právo,
  5. súd výkon rozhodnutia zastaví z dôvodu, že priebeh výkonu rozhodnutia ukazuje, že výťažok, ktorý sa ním dosiahne, nepostačí na krytie jeho trov alebo majetok dlžníka nepostačuje na krytie nákladov exekučného konania, a to aj pri ostatných pohľadávkach evidovaných daňovníkom voči tomu istému dlžníkovi.

Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. h) ZDP môžu uplatniť len daňovníci účtujúci v sústave podvojného účtovníctva. Z daňovníkov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva môžu postupovať podľa tohto ustanovenia len tí, ktorí účtovali v sústave podvojného účtovníctva a zmenili spôsob účtovania na účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva, a to pri pohľadávkach už zahrnutých do príjmov v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach, v ktorých účtovali v sústave podvojného účtovníctva.

Podľa tohto ustanovenia v znení účinnom do 31. decembra 2014 bol odpis pohľadávky uznaným daňovým výdavkom do výšky odpisu:

  • menovitej hodnoty alebo jej neuhradenej časti bez príslušenstva alebo
  • obstarávacej ceny alebo jej neuhradenej časti, ak ide o pohľadávku nadobudnutú postúpením.

Príslušenstvom pohľadávky podľa legislatívnej skratky zavedenej v § 19 ods. 2 písm. h) ZDP treba rozumieť úroky z omeškania, poplatky z omeškania a iné platby, ktoré zvyšujú pohľadávku z dôvodu jej oneskorenej úhrady.

Odpis pohľadávok vrátane príslušenstva mohli do konca roka 2014 zahrnúť do daňových výdavkov len banky, a to v tom prípade,ak toto príslušenstvo bolo zahrnuté do základu dane podľa 17 ods. 19 ZDP.

Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. h) ZDP umožňovalo do konca roka 2014 uplatniť do daňových výdavkov aj pohľadávky nezahrnuté do zdaniteľných príjmov. Ak daňovník evidoval pohľadávku napr. z titulu poskytnutej pôžičky, či zálohy (táto pohľadávka pri svojom vzniku nebola účtovaná do výnosov a zahrnutá do zdaniteľných príjmov) a nastala niektorá z relevantných skutočností (napr. súd zastavil konkurzné konanie pre nedostatok majetku dlžníka), bolo možné aj takúto pohľadávku jednorazovo odpísať do daňových výdavkov (nákladov).

S účinnosťou od 1. januára 2015 je podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDPdaňovým výdavkom výdavok (náklad) do výšky odpisu:

  • menovitej hodnoty pohľadávky, ktorá bola zahrnutá do zdaniteľných príjmov, alebo jej neuhradenej časti vrátane príslušenstva, ak toto príslušenstvo bolo zahrnuté do základu dane, alebo
  • postupníkom uhradenej obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením,
  • u bánk a u daňovníka, ktorý vykonáva obchodnú činnosť spočívajúcu v poskytovaní spotrebiteľských úverov aj istina z nesplatenej pôžičky vrátane príslušenstva.

Od roku 2015 je teda možné do daňových výdavkov aj podľa ustanovenia § 19 ods. 2 písm. h) ZDP zahrnúť odpis vlastnej pohľadávky, t. j. pohľadávky v menovitej hodnote len v tom prípade, ak bola zahrnutá do zdaniteľných príjmov. Pohľadávky nezahrnuté do príjmov, a to len pohľadávky z titulu pôžičky, môžu zahŕňať do daňových výdavkov iba banky a daňovníci vykonávajúci obchodnú činnosť spočívajúcu v poskytovaní spotrebiteľských úverov.

Odpis pohľadávky od roku 2015 možno uplatniť do daňových výdavkov vrátane príslušenstva, avšak len v prípade, ak je zahrnuté do zdaniteľných príjmov. Keďže od 1. januára 2015 pre zahrnutie úrokov z omeškania, poplatkov z omeškania a paušálnej náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky do zdaniteľných príjmov neplatí podmienka prijatia úhrady, čiže sú zahrnuté do zdaniteľných príjmov na základe predpisu v účtovníctve, logicky sa v ZDP umožnil daňový odpis aj príslušenstva pohľadávky.

Významnou zmenou v tomto ustanovení je výška, v akej je možné uplatniť do daňových výdavkov odpis pohľadávky nadobudnutej postúpením. Kým do 31. decembra 2014 bolo možné odpísať takúto pohľadávku do výšky obstarávacej ceny bez obmedzenia, od 1. januára 2015 sa odpis pohľadávky uplatní len do výšky uhradenej obstarávacej ceny pohľadávky. Ak teda postupník za postúpenú pohľadávku nezaplatí, aj keď nastanú presne vymedzené okolnosti v § 19 ods. 2 písm. h) ZDP, odpis pohľadávky sa do daňových výdavkov neuplatní.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť eviduje v roku 2015 pohľadávku voči dlžníkovi, na ktorého je podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. Pohľadávku nadobudla v roku 2014 postúpením za obstarávaciu cenu 2 000 €, ktorú uhradila len vo výške 500 €. Keďže súd zastavil konkurzné konanie z dôvodu, že predbežný správca zistil, že majetok dlžníka nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, spoločnosť na základe právoplatného uznesenia súdu uverejneného v Obchodnom vestníku odpísala v roku 2015 pohľadávku do nákladov.

Účtovanie:

Dátum

uskutočnenia

Obsah účtovného prípadu

MD

D

Suma v €

2014

Nadobudnutie pohľadávky

315

325

2 000

Úhrada časti záväzku

325

221

500

2015

Odpis pohľadávky:

• Daňovo účinný

546 AE

315

500

Daňovo neúčinný

546 AE

315

1 500

Legenda: 315 – Ostatné pohľadávky, 325 – Ostatné záväzky, 546 – Odpis pohľadávky.

Náklad vo výške odpisu pohľadávky na základe uznesenia o zastavení konkurzného konania z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje ani na úhradu nákladov konkurzu, je daňovo uznaným výdavkom v súlade s § 19 ods. 2 písm. h) bod 1 ZDP. Pretože ide o pohľadávku nadobudnutú postúpením, odpis je daňovým výdavkom len do výšky uhradenej obstarávacej ceny. Obstarávacia cena pohľadávky vo výške 2 000 € bola uhradená len v sume 500 €, preto daňovo uznaným výdavkom je odpis pohľadávky len vo výške 500 €. Suma 1 500 € je pri zistení základu dane položkou zvyšujúcou výsledok hospodárenia.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť A k 30. septembru 2014 evidovala voči spoločnosti B dve pohľadávky, a to pohľadávku za vykonané služby vo výške 2 500 € a pohľadávku z titulu poskytnutej krátkodobej bezúročnej pôžičky vo výške 10 000 €. Keďže na majetok spoločnosti B bol dňa 15. decembra 2014 vyh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály