Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podsúvahová evidencia a účtovanie

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Účtovná jednotka je povinná viesť účtovné záznamy (t. j. účtovné doklady, účtovné zápisy atď.) v rozsahu ustanovenom zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. Hlavnými účtovnými knihami, v ktorých v súlade s § 12 zákona o účtovníctve účtujú účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva, sú denník a hlavná kniha. Účtovný záznam, ktorý sa nevykonáva v týchto hlavných účtovných knihách, vykonáva sa na tzv. podsúvahových účtoch. Podsúvahové účty sú v zmysle § 13 zákona o účtovníctve súčasťou rámcovej účtovej osnovy, na základe ktorej účtovná jednotka zostavuje účtový rozvrh. Účtovanie na podsúvahových účtoch (v knihe podsúvahových účtov) je teda neoddeliteľnou súčasťou účtovania v podvojnom účtovníctve.


Účtovná jednotka je povinná viesť účtovné záznamy (t. j. účtovné doklady, účtovné zápisy atď.) v rozsahu ustanovenom zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Hlavnými účtovnými knihami, v ktorých v súlade s § 12 zákona o účtovníctve účtujú účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva, sú denník a hlavná kniha. Účtovný záznam, ktorý sa nevykonáva v týchto hlavných účtovných knihách, vykonáva sa na tzv. podsúvahových účtoch. Podsúvahové účty sú v zmysle § 13 zákona o účtovníctve súčasťou rámcovej účtovej osnovy, na základe ktorej účtovná jednotka zostavuje účtový rozvrh. Účtovanie na podsúvahových účtoch (v knihe podsúvahových účtov) je teda neoddeliteľnou súčasťou účtovania v podvojnom účtovníctve.


Použitie podsúvahových účtov

Používanie podsúvahových účtov, ktoré možno vytvárať v účtovej skupine 7579, vychádza z potreby sledovať také dôležité skutočnosti, o ktorých sa neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva, ale ich znalosť je podstatná na posúdenie majetkovoprávnej situácie účtovnej jednotky a jej ekonomických zdrojov, ktoré možno využiť. V zmysle § 85 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sa na podsúvahových účtoch sledujú najmä:
  1. Prijaté depozitá a hypotéky.
  2. Prenajatý majetok – účtovanie na podsúvahových účtoch sa týka iba prenajatého individuálneho majetku (a to v prípade zmlúv o finančnom prenájme pri zmluvách uzavretých do 31. 12. 2003. Majetok prenajatý formou finančného prenájmu sa evidoval v ocenení podľa lízingovej zmluvy na podsúvahovom účte, pričom sa následne znižovala zaevidovaná hodnota majetku o náklady nájomného zaúčtovaného v bežnom účtovnom období).
Hodnota majetku v nájme podľa lízingovej zmluvy uzavretej do 31. 12. 2003
752
799
Znižovanie hodnoty majetku v nájme o sumu nájomného zaúčtovaného do nákladov
799
752
 
Pozn.: O majetku prenajatom formou finančného prenájmu sa od 1. 1. 2004 (platí pre zmluvy uzavreté po tomto termíne) už neúčtuje v podsúvahovej evidencii, keďže v zmysle § 30a ods. 7 a § 32 ods. 2 písm. g) Postupov účtovania v PÚ sa o ňom účtuje v účtovej triede 0 – Dlhodobý majetok.
 
  1. Majetok prijatý do úschovy.
Majetok prijatý do úschovy napr. v prípade cudzích zásob vo verejnom sklade, pričom v analytickej evidencii sa zásoby sledujú v jednotkách množstva a SKK
753
799
Vydaný majetok z úschovy jeho vlastníkovi
799
753
 
  1. Zásoby prijaté na spracovanie – účtovanie prichádza do úvahy najmä v prípadoch reklamácií, resp. dovoze tovaru prepusteného do aktívneho zušľachťovacieho styku v systéme vrátenia. Tovar sa po jeho prijatí na reklamačné konanie zachytí na podsúvahovom účte ako príjem cudzieho tovaru. Po odstránení závady, keď tovar bude vrátený zákazníkovi, sa táto skutočnosť opätovne zachytí na podsúvahovom účte ako zníženie stavu tovaru. Režim aktívneho zušľachťovacieho styku umožňuje, aby jednou alebo niekoľkými spracovateľskými operáciami prešiel tovar prepustený do voľného obehu s vrátením alebo s odpustením dovozného cla, daní a iných platieb pri dovoze, ktorým tento tovar podlieha, ak sa vyvezie späť z tuzemska vo forme zušľachtených výrobkov. Ak sú predmetom podnikateľskej činnosti firmy spracovateľské operácie v aktívnom zušľachťovacom styku, ktorých konečným výstupom nie je výrobok – tovar určený na predaj, potom tovar prepustený do režimu zušľachťovacieho styku bude v podvojnom účtovníctve položkou, ktorá sa nebude účtovne evidovať v účtovných knihách. Keďže znalosť hodnoty prijatého majetku v oboch prípadoch je podstatná na posúdenie majetkovoprávnej situácie firmy a jej ekonomických z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály