Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podnikanie s DPH alebo bez DPH?

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Podnikatelia, najmä malí a strední, stoja často pred otázkou, či je alebo nie je pre nich výhodné mať postavenie platiteľa dane z pridanej hodnoty. Snažia sa identifikovať výhody a nevýhody podnikania s DPH a rozhodujú sa, či podať daňovému úradu žiadosť o registráciu za platiteľa DPH.

Podnikatelia, najmä malí a strední podnikatelia, stoja často pred otázkou, či je alebo nie je pre nich výhodné mať postavenie platiteľa dane z pridanej hodnoty (ďalej len „platiteľ DPH“), snažia sa identifikovať výhody a nevýhody podnikania s DPH a rozhodujú sa, či podať daňovému úradu žiadosť o registráciu za platiteľa DPH alebo nepodať.

Na úvod je vhodné pripomenúť základnú charakteristiku tejto dane. DPH je všeobecnou nepriamou daňou spotrebného charakteru a je neoddeliteľnou súčasťou ceny tovaru alebo služby. Ako všeobecná daň umožňuje zdaňovať všetky tovary a služby. Je daňou nepriamou, čo znamená, že do štátneho rozpočtu ju odvádza iná osoba, ako tá, ktorú táto daň efektívne postihuje. Zaťažuje konečnú spotrebu tovarov a služieb, čiže daňové bremeno nesie konečný spotrebiteľ. Je výhodná z pohľadu štátu, pretože postihuje akúkoľvek spotrebu, a to nielen tovarov, ale aj služieb, a platitelia DPH sú neplatenými výbercami tejto dane, ktorú vyinkasujú od spotrebiteľov v cenách tovarov a služieb a zaplatia ju štátu.

DPH sa vyberá na každom výrobnom, distribučnom a predajnom stupni. To znamená, že napr. výrobca predáva svoje produkty veľkoobchodu s daňou a veľkoobchod predáva ten istý tovar maloobchodu taktiež s daňou. Aby však nedochádzalo k viacnásobnému zdaňovaniu a kumulatívnemu nabaľovaniu dane na daň, je jedným zo základných princípov DPH princíp odpočítania vstupnej dane (tzv. odpočítanie dane na vstupe od dane na výstupe), ktorý zabezpečuje zdaňovanie iba pridanej hodnoty, čo vyplýva aj z názvu tejto dane. Všeobecne povedané, pridanou hodnotu je hodnota, ktorá predstavuje vklad podnikateľského subjektu na konkrétnom podnikateľskom stupni do konkrétneho produktu. Tento vklad zodpovedá rozdielu medzi hodnotou výstupu z podnikateľského subjektu a hodnotou nakúpených vstupov. Pre prijatie správneho rozhodnutia, či sa registrovať ako platiteľ DPH alebo nie, teda či zdaňovať svoju pridanú hodnotu alebo nie, musí jednoznačne podnikateľ vziať do úvahy niekoľko faktorov, ku ktorým patrí najmä skutočnosť, na akom stupni podnikateľského reťazca sa nachádza v rámci svojich podnikateľských aktivít (výrobný, distribučný, veľkoobchodný alebo maloobchodný stupeň), aké je postavenie jeho obchodných partnerov, a to na jednej strane dodávateľov a na druhej strane odberateľov, resp. zákazníkov, či ide o konečných spotrebiteľov alebo nie, či realizuje vývoz produkcie z územia Slovenskej republiky.V určitých prípadoch môže byť pre podnikateľa prospešnejšie byť platiteľom DPH a inokedy naopak.

Právna úprava dane z pridanej hodnoty

DPH upravuje zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.(ďalej len „zákon o DPH“) Tento zákon ukladá povinnosti a priznáva práva osobám, ktoré sú povinné platiť daň do štátneho rozpočtu. Hlavnú skupinu týchto osôb predstavujú platitelia DPH. Základným predpokladom toho, aby sa fyzická alebo právnická osoba mohla stať platiteľom DPH je skutočnosť, že táto osoba musí spĺňať pojmové znaky zdaniteľnej osoby. Zdaniteľnú osobu definuje zákon o DPH v ustanoveniach § 3. Ide o fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá vykonáva nezávisle na pokračujúcom základe činnosť, z ktorej dosahuje príjem, prípadne sa na takúto činnosť aktívne pripravuje, čo vie preukázať jednoznačnými dôkazmi. Zdaniteľné osoby možno rozdeliť na dve kategórie, a to na zdaniteľné osoby, ktoré:

  • majú povinnosť stať sa platiteľom DPH,
  • sa môžu rozhodnúť, či sa stanú platiteľom DPH alebo nie.

Povinnosť podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH majú zdaniteľné osoby, ktoré podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH dosiahnu za 12 kalendárnych mesiacov obrat 49 790 €. Obrat je na účely zákona o DPH definovaný v § 4 ods. 9 zákona o DPH. Obratom sú výnosy, ako aj príjmy z dodávaných tovarov a služieb okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42 zákona o DPH (poštové služby, zdravotná starostlivosť, služby sociálnej pomoci, výchovné služby a vzdelávacie služby, služby dodávané členom neziskových organizácií, služby súvisiace so športom alebo telesnou výchovou, kultúrne služby, vysielacie služby verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu, predaj poštových cenín a kolkov, prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier). Do obratu sa zahŕňajú aj výnosy (príjmy) z prenájmu nehnuteľnosti. Výnosy (príjmy) z poisťovacích služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 37 zákona o DPH, a finančných služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 39 zákona o DPH, sa nezahŕňajú do obratu, ak sú tieto služby poskytované pri dodaní tovaru alebo služby ako doplnkové služby. Do obratu sa nezahŕňajú výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a nehmotného majetku.

Zdaniteľné osoby, ktoré nedosiahnu zákonom ustanovený obrat, sa môžu rozhodnúť, či žiadosť o tzv. dobrovoľnú registráciu pre DPH podajú alebo nepodajú.

Postavenie podnikateľa v podnikateľskom reťazci

V praxi sa podnikateľ môže dostať do nasledovných základných situácií:

  • Kupuje od podnikateľa, ktor
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály