Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podmienky pre vrátenie dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Česká spoločnosť s r. o. je registrovaná na Slovensku ako zahraničná osoba podľa § 5 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Spoločnosť dodáva stavebné práce (v tuzemsku) podľa ustanovenia § 69 ods. 12 zákona o DPH iným platiteľom na Slovensku (títo platitelia sú registrovaní aj podľa § 4, aj podľa § 5 zákona o DPH.). Iné vystavené faktúry nemá. V aktuálnom mesiaci spoločnosť nakúpila stavebné práce tiež v režime prenosu daňovej povinnosti, ale aj stavebný materiál v tuzemsku ako tovar so slovenskou daňou (faktúry sú vystavené na SK IČ DPH spoločnosti).

Tento stavebný materiál bude fakturovať ďalej v rámci svojich stavebných prác podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH iným platiteľom na Slovensku. V aktuálnom mesiaci má aj prijatú faktúru za účtovníctvo (faktúra je vystavená na jej SK IČ DPH) Podľa ustanovenia § 49 ods. 9 zákona o DPH platiteľ registrovaný pre daň podľa § 5, ktorý spĺňa podmienky na vrátenie dane podľa § 55a alebo § 56, nemôže uplatňovať odpočítanie dane z tovarov a služieb prostredníctvom daňového priznania, okrem odpočítania dane z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH.

Jednou z podmienok pre vrátenie dane je, že žiadateľ v období, za ktoré podáva žiadosť o vrátenie dane, nedodal tovar ani službu v tuzemsku s výnimkou dodania služby a dodania tovaru, ak je osobou povinnou platiť daň príjemca podľa § 69 ods. 2 a 3, 12 zákona o DPH. Poskytovanie služieb podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH nie je porušením skôr uvedenej podmienky vrátenia dane. Je správne tvrdenie, že si spoločnosť nemôže nárokovať DPH z nakúpeného tovaru a účtovníctva prostredníctvom slovenského DPH priznania a má podať žiadosť v Českej republike na refundáciu (vrátenie) slovenskej DPH? Neexistuje riešenie (zákon), podľa ktorého by si spoločnosť mohla nárokovať DPH aj prostredníctvom slovenského DPH priznania?

Vrátenie dane podľa § 55a zákona o DPH predstavuje špecifický spôsob odpočítania dane, ktorý má svoje osobitné pravidlá.

Z ustanovenia § 49 ods. 9 zákona o DPH však vyplýva, že prednosť, čo sa týka spôsobu uplatnenia si odpočtu dane z pridanej hodnoty z prijatých plnení v tuze

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály