Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podmienky poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Dotácie právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom sú právne nenárokovateľnou nenávratnou finančnou pomocou pre právnické a fyzické osoby – podnikateľov z prostriedkov štátneho rozpočtu, ide o prostriedky štátneho rozpočtu poskytnuté na podporu určitej vecne vymedzenej oblasti, ktorá vyplýva z vecnej pôsobnosti subjektu štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie.

Poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu je upravené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Zo štátneho rozpočtu možno v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok poskytovať dotácie podľa ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa cit. ustanovenia a na základe prechodných ustanovení sa postupovalo vo všetkých prípadoch poskytovania dotácií po 1. januári 2009 (ustanovenia § 8a ods. 2, 7, 8, 9 a 10 boli účinné od 1. januára 2009); do 31. decembra 2008 sa postupovalo podľa právnej úpravy v ustanovení v § 8 ods. 2 zákona. Od 1. januára 2011 všetky postupy podľa predchádzajúcej právnej úpravy, ako aj právne úpravy platné pre prechodné obdobie (roky 2009 a 2010) nie sú účinné. Bolo zrušené všeobecné splnomocňovacie ustanovenie na vydávanie všeobecne záväzných právnych predpisov upravujúcich poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu. Od 1. januára 2011 musel každý subjekt štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie zo štátneho rozpočtu, zapracovať celú úpravu poskytovania dotácií do osobitného predpisu alebo zakotviť splnomocňujúce ustanovenie na vydanie všeobecne záväzného právneho predpisu na poskytovanie dotácií do osobitného predpisu.

Dotácie zo štátneho rozpočtu sa tak poskytujú v súlade so základnou právnou úpravou v ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a na základe osobitného predpisu alebo iného všeobecne záväzného právneho predpisu vydaného na vykonanie osobitného predpisu.

Podľa ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z výdavkov štátneho rozpočtu možno v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok poskytovať dotácie:

  • právnickým osobám (PO) a fyzickým osobám (FO),
  • PO zriadeným osobitným zákonom, napr. zákonom č. 68/1997 Z. z. o Matici slovenskej v z. n. p, zákonom č. 131/2002 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 553/2002 Z. z. o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa a o doplnení niektorých zákonov (zákon o pamäti národa) v z. n. p., zákonom č. 607/2003 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 619/2003 Z. z. o Slovenskom rozhlase v z. n. p., zákonom č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii v z. n. p., zákonom č. 639/2004 Z. z. o Národnej diaľničnej spoločnosti a o zmene a doplnení zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v z. n. p. v znení zákona č. 664/2007 Z. z., zákonom č. 238/2006 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 460/2007 Z. z. o Slovenskom Červenom kríži a ochrane znaku a názvu Červeného kríža a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  • obciam a vyšším územným celkom na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy – rozsah, spôsob a ďalšie podrobnosti o poskytovaní dotácií na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá správca kapitoly, ktorý je orgánom štátnej správy,
  • z kapitoly Všeobecná pokladničná správa – rozsah, spôsob a ďalšie podrobnosti o poskytovaní dotácií z kapitoly Všeobecná pokladničná správa ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo financií,
  • z prostriedkov štátneho rozpočtu, určené na financovanie spoločných programov SR a Európskej únie (EÚ),
  • poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu, určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi,
  • poskytované z rozpočtovej rezervy predsedu vlády.

Právna úprava podľa ust. § 8a ods. 1 až 6 a 11 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa nevzťahuje na poskytovanie dotácií na financovanie spoločných programov SR a EÚ, poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi (napr. spolufinancovanie k Nórskemu finančnému mechanizmu, spolufinancovanie k Švajčiarskemu finančnému mechanizmu).

Poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu účelovo určených na spolufinancovanie k prostriedkom EÚ v rámci realizácie spoločných programov SR a EÚ a poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi má osobitný charakter, poskytovanie prostriedkov, ako aj spôsob poskytovania finančných prostriedkov sú špecifické a vyplývajú z postupov finančného riadenia EÚ fondov, z nariadení EÚ a z medzinárodných zmlúv uzatvorených medzi SR a inými štátmi.

V ďalšej časti nášho príspevku sa budeme venovať podmienkam poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu PO a FO – podnikateľom.

Dotácie právnickým osobám a fyzickým osobám

Dotácie PO a FO – podnikateľom (ďalej len „dotácie“) sú právne nenárokovateľnou nenávratnou finančnou pomocou pre PO a FO – podnikateľov z prostriedkov štátneho rozpočtu, ide o prostriedky štátneho rozpočtu poskytnuté na podporu určitej vecne vymedzenej oblasti, ktorá vyplýva z vecnej pôsobnosti subjektu štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie.

Legislatívna úprava poskytovania dotácií

Dotácie sa poskytujú na základe základnej právnej úpravy ustanovenej v § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a na základe podmienok ustanovených osobitným zákonom alebo iným všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na jeho vykonanie. V praxi to znamená, že ak rozsah, spôsob a podmienky poskytovania dotácií nebudú upravené osobitným zákonom, budú upravené všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na vykonanie osobitného zákona (tento osobitný zákon ale musí obsahovať splnomocňovacie ustanovenie na vydanie tohto predpisu).

Spôsob právnej úpravy poskytovania dotácií je rôzny a vo veľkej miere závisí od vecnej pôsobnosti a rozhodnutia konkrétneho poskytovateľa dotácie.

Ak je vecná pôsobnosť poskyto­vateľa dotácie upravená osobitným predpisom, ktorý obsahuje úpravu poskytovania dotácií – v tomto prípade je splnená podmienka podľa ust. § 8a ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a poskytovateľ dotácie pri poskytovaní dotácií postupuje podľa tohto osobitného predpisu.

Ak vecná pôsobnosť poskytovateľa dotácie nie je upravená osobitným predpisom – v tomto prípade pre splnenie podmienky podľa ust. § 8a ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy poskytovanie dotácií je upravené všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý upravuje rozsah, spôsob a podmienky poskytovania dotácií; poskytovateľ dotácie pri poskytovaní dotácií postupuje podľa tohto všeobecne záväzného právneho predpisu.

Väčšina subjektov štátnej správy – správcov kapitol štátneho rozpočtu poskytuje dotácie na základe vlastných zákonov upravujúcich poskytovanie dotácií, uvediem niekoľko príkladov:

  • Úrad vlády SR – Zákon č. 524/2010 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR,
  • Ministerstvo hospodárstva – Zákon č. 181/2011 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR,
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky – Zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,
  • Ministerstvo výstavby a regio­nálneho rozvoja SR – Zákon č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní,
  • Ministerstvo vnútra SR – Zákon č. 526/2010 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR,
  • Ministerstvo zdravotníctva SR – Zákon č. 525/2010 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR,
  • Ministerstvo ­pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR – Zákon č. 543/2007 Z. z. o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka.

Poskytovateľ dotácie

Dotácie vo svojej vecnej pôsobnosti môže poskytovať:

  • správca rozpočtovej kapitoly,
  • orgán štátnej správy, ktorý je svojimi príjmami a výdavkami zapojený na rozpočet správcu rozpočtovej kapitoly,
  • iná rozpočtová organizácia, ak tak ustanovia osobitné zákony,

(ďalej len „poskytovateľ dotácie“).

Poskytovatelia dotácií sú povinní upraviť rozsah, spôsob a podmienky poskytovania dotácií v osobitnom zákone alebo vo všeobecne záväznom právnom predpise; spôsob, ktorý zvolia závisí od vecnej pôsobnosti a rozhodnutia konkrétneho poskytovateľa dotácie.

Poskytovatelia dotácií ďalej majú právo podrobnejšie určiť podmienky poskytnutia a následne použitia dotácie, ktorými sa zabezpečí maximálna hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia dotácie.

Poskytovateľ dotácie je povinný jednoznačne písomne vymedziť účel použitia dotácie, na ktorý sa prostriedky zo štátneho rozpočtu poskytujú a oznámiť ho písomne prijímateľovi dotácie.

Dotáciu nemožno poskytnúť ani použiť na splácanie úverov, pôžičiek a úrokov z prijatých úverov a pôžičiek.

Poskytovatelia dotácií majú plné právo rozhodnúť, ktorým PO a FO dotácie v súlade s ustanovenými pravidlami a podmienkami pridelí a v akej výške.

Žiadateľ o dotáciu, príjemca dotácie

Príjemcom dotácie sú PO a FO, ktoré o dotáciu žiadajú na základe zákonom predpísanej žiadosti a ktoré dotáciu po splnení všetkých podmienok a po rozhodnutí orgánu, ktorý je kompetentný na rozdeľovanie dotácií, dostanú.

Na poskytnutie dotácie nie je žiaden právny nárok a žiadateľ o dotáciu nemusí byť úspešný príjemca dotácie (nemusí dotáciu dostať).

Žiadosť o dotáciu

Dotácie sa poskytujú na základe žiadosti príjemcu dotácie, ktorý, ak sa uchádza o možnosť získať dotáciu, musí v každom prípade podať žiadosť poskytovateľovi dotácie. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy neurčuje formu a náležitosti žiadosti, tieto môžu byť určené v osobitnom predpise alebo vo všeobecne záväznom právnom predpise, ktorým si poskytovateľ dotácie bližšie upraví podmienky poskytovania dotácií. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy však určuje, čo má obsahovať príloha žiadosti. Podľa ust. § 8a ods. 3 sú to doklady preukazujúce splnenie podmienok na poskytnutie dotácie ustanovených zákonom alebo osobitným predpisom.

Je dôležité, aby sa venovala náležitá pozornosť obsahu žiadosti a jej prílohám. Predložená žiadosť je dôležitým podkladom na rozhodovanie o poskytnutí dotácie.

V zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy, konkrétne v ust. § 8a ods. 4 až 6 sú ustanovené podmienky, ktoré musí žiadateľ o dotáciu splniť, aby sa mohol stať prijímateľom dotácie. Stále platí, že splnením zákonných podmienok zo strany žiadateľa ešte nevzniká jeho právny nárok na poskytnutie dotácie (žiadateľ o dotáciu sa automaticky nestáva prijímateľom dotácie).

Dotáciu možno poskytnúť žiadateľovi, ak:

  1. má vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom (žiadateľ preukazuje splnenie tejto podmienky čestným vyhlásením žiadateľa, že má vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom, a potvrdením miestne príslušného správcu dane, nie starším ako tri mesiace, že žiadateľ nemá daňové nedoplatky),
  2. nie je voči nemu vedené konkurzné konanie, nie je v konkurze, v reštrukturalizácii a nebol proti nemu zamietnutý návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku (žiadateľ preukazuje splnenie týchto podmienok potvrdením príslušného konkurzného súdu, nie starším ako tri mesiace),
  3. nie je voči nemu vedený výkon rozhodnutia (žiadateľ preukazuje splnenie tejto podmienky čestným vyhlásením žiadateľa, že voči nemu nie je vedený výkon rozhodnutia),
  4. neporušil v predchádzajúcich troch rokoch zákaz nelegálneho zamestnávania podľa osobitného predpisu (zákon č. 82/2005 Z. z. v z. n. p.) (žiadateľ preukazuje splnenie tejto podmienky potvrdením príslušného inšpektorátu práce nie starším ako tri mesiace, že neporušil zákaz nelegálneho zamestnávania podľa osobitného predpisu),
  5. nemá evidované nedoplatky poistného na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (žiadateľ preukazuje splnenie týchto podmienok potvrdením Sociálnej poisťovne a každej zdravotnej poisťovne, nie starším ako tri mesiace).

Všetky subjekty, ktoré vydávajú príslušné potvrdenia sú povinné na požiadanie vydať tieto potvrdenia bezplatne.

V ust. § 8a ods. 4 až 6 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sú ustanovené základné a zásadné podmienky, ktoré majú spĺňať všetci žiadatelia o poskytnutie dotácie, a to bez ohľadu na vecné vymedzenie a účel poskytnutia dotácie a jej výšku. Ďalšie, podrobnejšie podmienky, ktoré by mali spĺňať všetci žiadatelia o poskytnutie dotácie, môžu vyplývať z osobitného predpisu alebo zo všeobecne záväzného právneho predpisu,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály