Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podmienky nároku starobného dôchodcu na nemocenské dávky (1. časť)

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy Zo seriálu: Podmienky nároku starobného dôchodcu na nemocenské dávky

V predchádzajúcich číslach tohto časopisu 7-8/2015, 9/2015 a 10/2015 sme v článku „Nárok na starobný a predčasný starobný dôchodok a možnosť zvýšenia ich sumy výkonom zárobkovej činnosti“ rozoberali povinnosť platiť poistné na dôchodkové poistenie podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) pri rôznych formách zárobkovej činnosti, ak ju vykonáva po priznaní dôchodku poberateľ starobného dôchodku (ďalej len „starobný dôchodca“) a predčasný starobný dôchodca, ktorý má pozastavené poberanie predčasného starobného dôchodku (ďalej len „predčasný starobný dôchodca“). Poukázali sme na to, že jednotlivé formy zárobkovej činnosti sa od seba navzájom odlišujú, najmä pokiaľ ide o povinnosť platiť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia (pozri tabuľku č. 1 až č. 7, Dane a účtovníctvo 10/2015).

V tomto článku, v nadväznosti na povinnosť starobného dôchodcu a predčasného starobného dôchodcu platiť z dôvodu výkonu zárobkovej činnosti poistné na nemocenské poistenie:

  • rozoberieme podmienky vzniku nároku na priznanie a vyplatenie dávky nemocenského poistenia a
  • určíme sumu nemocenskej dáv­ky v závislosti na vymeriavacom základe, z ktorého pracujúci starobný dôchodca a predčasný starobný dôchodca platí poistné na nemocenské poistenie ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná fyzická osoba (ďalej len „­SZČO“).

Všeobecné podmienky nároku na nemocenské dávky

Vznik sociálnej udalosti

Nárok na nemocenskú dávku vznikne poistencovi za predpokladu, že splní všeobecné a osobitné podmienky nároku na nemocenskú dávku ustanovenézákonom o sociálnom poistení. Poistencom nemocenského poistenia je osoba, ktorá platí poistné na nemocenské poistenie, ktoré je podľa § 2 písm. a) zákona o so­ciálnom poistení poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu najmä v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti (ďalej len „dočasná PN“).

Podľa zákona o sociálnom poistení sa poistencom vypláca nemocenské, ošetrovné, materské a vyrovnávacia dávka. Starobnému dôchodcovi a predčasnému starobnému dôchodcovi môže vzniknúť nárok na nemocenskú dávku, ktorou je:

  • nemocenské a
  • ošetrovné.

Za špecifických podmienok môže vzniknúť nárok podľa § 49 ods. 2 písm. f) zákona o sociálnom poistení aj na materské. Ide o materské, na ktoré vzniká nárok inému poistencovi ako matke dieťaťa.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnankyňa pracuje u zamestnávateľa nepretržite od roku 2009 aj po priznaní starobného dôchodku, ktorý jej Sociálna poisťovňa vypláca od 11. 6. 2015. Dňa 8. 1. 2016 ukončila zárobkovú činnosť z dôvodu prevzatia 3-mesačného dieťaťa svojej ťažko chorej dcéry do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Dôchodkyni vznikne nárok na materské, ak splní všetky podmienky ustanovené v zákone o sociálnom poistení. Základnou podmienkou je, aby bola v posledných 2 rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti nemocensky poistená najmenej 270 dní.

* * *

Základným predpokladom pre vznik nároku na nemocenské je vznik sociálnej udalosti, ktorou je vznik dočasnej PN, ak bol poistenec pre chorobu alebo úraz lekárom uznaný za dočasne práceneschopného alebo ak mu bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu.

Vylúčiť nárok na výplatu nemocenského je možné odo dňa porušenia liečebného režimu.Podľa § 38 zákona o sociálnom poistení poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom do skončenia dočasnej PN, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

Povinnosť dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom patrí medzi základné povinnosti zamestnanca aj podľa § 81 písm. d) zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p.

Zisťovanie porušenia liečebného režimu patrí do pôsobnosti Sociálnej poisťovne a zamestnávateľa. Môže sa vykonať na podnet posudkového lekára, ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa a inej fyzickej alebo právnickej osoby. Posudkový lekár príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne organizuje a určený zamestnanec Sociálnej poisťovne vykonáva kontrolu dodržiavania liečebného režimu dočasne PN poistenca od prvého dňa dočasnej PN. Kontrola sa vykonáva aj počas soboty alebo nedele, nielen v pracovných dňoch, vo večerných hodinách, nielen počas pracovného času a aj opakovane.

Poistencovi, ktorý je dočasne PN, vyplývajú z § 227 ods. 2 písm. e) a f) zákona o sociálnom poistení povinnosti, ktoré súvisia s umožnením kontroly dodržiavania liečebného režimu. Poistenec má povinnosť zabezpečiť, aby bol zamestnancovi Sociálnej poisťovne umožnený bezproblémový vstup do obytného domu (zabezpečiť funkčný zvonček označený menovkou, rovnako dvere vstupu do bytu označiť menovkou, v rodinnom dome zamedziť voľný pohyb psa, atď.)

Za porušenie povinností súvisiacich s dodržiavaním liečebného režimu môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu podľa § 239 zákona o sociálnom poistení. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinností ustanovených v zákone o sociálnom poistení.

Základným predpokladom pre vznik nároku na ošetrovné je vznik sociálnej udalosti,ktorou je potreba osobného a celodenného ošetrovania člena rodiny alebo potreba osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku. Podľa § 39 zákona o sociál­nom poistení ide o situáciu, ak osobne a celodenne poistenec:

  1. ošetruje choré dieťa, chorého manžela, chorú manželku, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (ma
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály