Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podávanie prehľadu a hlásenia

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Fyzická alebo právnická osoba, ktorá vypláca fyzickej osobe príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), sa na účely tohto zákona považuje za zamestnávateľa. Osoba poberajúca príjmy zo závislej činnosti sa na účely ZDP považuje za zamestnanca. Za právnickú osobu sa na účely osobitných predpisov a zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) považuje aj organizačná jednotka združenia, ktorá koná vo svojom mene (napr. § 11a zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení zákona č. 346/2018 Z. z.).

 

Znamená to, že na účely ZDPmôže byť zamestnávateľom
nielen fyzická alebo právnická osoba
, ale aj
organizačná jednotka združenia
, ktorá koná vo svojom mene. Platiteľom dane na účely ZDP je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je povinná zraziť alebo vybrať daň alebo preddavok na daň od daňovníka, a ktorá je povinná daň alebo preddavok na daň vybrané od daňovníka alebo zrazené daňovníkovi odvádzať správcovi dane a majetkovo za ne zodpovedá [§ 2 písm. v) ZDP]. Zamestnávateľ, ktorý zamestnancovi vypláca, poukazuje alebo pripisuje k dobru zdaniteľný príjem zo závislej činnosti a podľa ZDP mu vzniká povinnosť zrážať a odvádzať preddavky na daň z príjmov, je na účely ZDP zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane. Vyberanie a platenie preddavkov na daň a dane z príjmov zo závislej činnosti je ustanovené v § 35 ZDP.
Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je v súlade s § 39 ods. 9 ZDP povinný predkladať správcovi dane v lehote podľa § 49 ZDP:
a)
prehľad
o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zamestnancom vyplatil, o zamestnaneckej prémii, o daňovom bonuse a o daňovom bonuse na zaplatené úroky za uplynulý kalendárny mesiac (ďalej len "prehľad"),
b)
hlásenie
o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti poskytnutých jednotlivým zamestnancom bez ohľadu na to, či ide o peňažné plnenie alebo nepeňažné plnenie za uplynulé zdaňovacie obdobie, o zrazených preddavkoch na daň, o zamestnaneckej prémii, o daňovom bonuse a o daňovom bonuse na zaplatené úroky (ďalej len "hlásenie"); hlásenie obsahuje aj meno a priezvisko osoby, ktorej bol príjem poskytnutý, jej rodné číslo, u daňovníka s trvalým pobytom v členskom štáte Európskej únie identifikačné číslo na daňové účely, ak mu bolo pridelené, nezdaniteľné časti základu dane, poistné a príspevky, ktoré platí zamestnanec, preddavky na daň, daňový bonus, zamestnaneckú prémiu a daň, ak nejde o osoby, na ktoré sa vzťahujú osobitné spôsoby vykazovania údajov podľa osobitného predpisu (§ 267 zákona č. 73/1998 Z.z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície).
Prehľad a hlásenie predkladá zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, správcovi dane na štruktúrovanom tlačive, ktorého vzor určuje Ministerstvo financií SR.
Prehľad
Ministerstvo financií SR na zabezpečenie jednotného postupu pri používaní tlačív v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP vydalo oznámenie č. MF/013949/2021-721 o určení vzorov tlačív. Na zdaňovacie obdobie roku 2022 určilo vzor tlačiva prehľad, ktoré bolo uverejnené oznámením Ministerstva financií SR MF/016579/2018-721zo dňa 9.10.2018 na zdaňovacie obdobie roku 2019.
Znamená to, že tlačivo prehľad platné na rok 2021 zostáva v platnosti aj na rok 2022.
Prehľad sa podáva do
konca kalendárneho mesiaca, za predchádzajúci kalendárny mesiac
(§ 49 ods. 2 ZDP), pričom táto lehota sa nedá predĺžiť. Ak zamestnávateľ podá prehľad pred uplynutím kalendárneho mesiaca, tento nezakladá právne účinky. ZDP ustanovuje aj inú lehotu na podanie prehľadu, a to v § 49 ods. 4 a 5, ktorá sa vzťahuje len na dedičov.
Zamestnávateľ, ktorý zamestnancovi vypláca zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, vyberie preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy, ktorý zrazí pri výplate alebo pri poukázaní, alebo pri pripísaní zdaniteľnej mzdy zamestnancovi k dobru bez ohľadu na to, za ktoré obdobie sa táto zdaniteľná mzda vypláca. Zrazené preddavky na daň odvedie najneskôr
do piatich dní po dni výplaty
, poukázania alebo pripísania zdaniteľnej mzdy zamestnancovi k dobru, ak správca dane na žiadosť zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, neurčí inak. Zamestnávateľ preddavky na daň platí miestne príslušnému správcovi dane v eurách, pričom po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň zaplatené na toto zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie.
Povinnosť podať prehľad u zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, sa neodvíja od toho, či zamestnávateľ zráža alebo odvádza preddavky na daň, alebo je registrovaný u správcu dane ako platiteľ dane z príjmu zo závislej činnosti, ale podľa toho, či zamestnancovi vypláca, poukazuje alebo pripisuje k dobru zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti. Zamestnávateľ, ktorý v kalendárnom mesiaci vypláca, poukazuje alebo pripisuje k dobru zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ale nemá povinnosť odviesť preddavky na daň, v prehľade vždy vyplní údaj týkajúci sa úhrnnej sumy zúčtovaných a vyplatených zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti. Úhrnnú sumu zúčtovaných a vyplatených zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti za príslušný kalendárny mesiac (úhrn hrubých miezd), ktoré zamestnávateľ zamestnancom vyplatil (peňažný aj nepeňažný príjem) uvádza zamestnávateľ na riadku 0, I. časti prehľadu. Tento údaj v prehľade nám poskytuje prvotnú informáciu o tom, či zamestnávateľ v príslušnom kalendárnom mesiaci vyplácal alebo nevyplácal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti a teda či bol alebo nebol povinný za tento kalendárny mesiac podať prehľad.
Prehľad nie je povinný podať len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane alebo zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP, ktorý v príslušnom období nevyplácal príjmy zo závislej činnosti.
Príklad č. 1:
Zamestnávateľ 9.3.2022 vyplatil zamestnancom mzdu za mesiace január a február 2022. Je tento zamestnávateľ povinný podať dva prehľady, t.j. za mesiace január a február 2022?
Zamestnávateľ nepodáva dva prehľady. Ak zamestnávateľ v marci 2022 vyplatil zamestnancom mzdu za dva mesiace, potom je povinný do konca marca 2022 podať jeden prehľad za predchádzajúci kalendárny mesiac, t.j. za február 2022. V tomto prehľade uvedie úhrnné údaje týkajúce sa miezd za mesiace január a február 2022, pričom údaj o tom, za ktorý mesiac bola mzda zamestnancom vyplatená, sa v prehľade neuvádza. Ak by zamestnávateľ v marci podal dva prehľady, t.j. za január a február, potom takýto postup zamestnávateľa by nebol správny. Keďže zamestnávateľ vo februári nevyplácal zamestnancom zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, prehľad za január 2022 nepodáva, a to ani nulový.
* * *
Príklad č. 2:
Zamestnávateľ dňa 15.2.2022 vyplatil zamestnancom mzdu za január. Prehľad za január podal na daňový úrad 28.2.2022 a tento deň odviedol aj zrazené preddavky na daň. Postupoval zamestnávateľ správne, ak na riadku 1, v I. časti prehľadu uviedol dátum 28.2.2022?
Zamestnávateľ na riadku 1 v I. časti prehľadu, uvádza dátum výplaty príjmov zo závislej činnosti, čo v danom prípade je 15.2.2022. V žiadnom prípade sa na tomto riadku neuvádza posledný deň príslušného mesiaca, resp. deň odvodu preddavkov na daň. Vzhľadom na to, že prehľad obsahuje nesprávny údaj, zamestnávateľ v súlade s § 39 ods. 13 ZDP podá opravný prehľad za mesiac január 2022, v ktorom nesprávny dátum na riadku 1 opraví.
Zamestnávateľ má na podanie prehľadu ustanovenú lehotu, ktorá sa vzťahuje len pre toho zamestnávateľa, ktorý je povinný podať prehľad. Táto lehota sa nevzťahuje na zamestnávateľa, ktorý nie je povinný podať prehľad, napr., ak v príslušnom mesiaci zamestnávateľ nevyplácal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ale prehľad podal z dôvodu vyplnenia žiadosti o poukázanie sumy rozdielu daňového bonusu podľa § 33 alebo § 33a ZDP.
* * *
Príklad č. 3:
Zamestnávateľ k 31.10.2021 rozviazal pracovný pomer so zamestnancom a poslednýkrát mu zdaniteľný príjem zo závislej činnosti vyplatil v novembri 2021. Zamestnancovi vyplatil z vlastných prostriedkov aj daňový bonus na tri vyživované deti. Od novembra už príjmy zo závislej činnosti nevyplácal a preto poslednýkrát podal prehľad v novembri za mesiac október. Akým spôsobom môže zamestnávateľ požiadať správcu dane o vrátenie daňového bonusu, ktorý vyplatil z vlastných prostriedkov?
Zamestnávateľ môže o sumu daňového bonusu vyplatenú z vlastných prostriedkov požiadať v súlade s § 35 ods. 7 ZDP len na tlačive prehľad a žiadosť o poukázanie sumy rozdielu daňového bonusu podľa § 33 ZDP vypĺňa po skončení kalendárneho štvrťroka za príslušné vykazované kalendárne mesiace tohto štvrťroka. Znamená to, že tento zamestnávateľ môže žiadať o poukázanie sumy rozdielu daňového bonusu podľa § 33 ZDP za mesiace október, november a december 2021 (IV. štvrťrok), len v prehľade za kalendárny mesiac december 2021. Keďže zamestnávateľ za mesiac december 2021 nebol povinný podať prehľad, môže ho podať aj po ustanovenej lehote. O vrátenie daňového bonusu nie je možné správcu dane požiadať samostatnou žiadosťou.
* * *
Príklad č. 4:
Zamestnávateľ vo februári 2022 nevyplatil zamestnancom mzdu za január, no údaje zo mzdových listov a z mesačnej rekapitulácie uviedol v prehľade za mesiac január, ktorý podal na daňový úrad 28.2.2022. Vypočítané preddavky na daň z týchto príjmov odviedol správcovi dane 28.2.2022. Postupoval zamestnávateľ správne, ak vo februári 2022 podal prehľad za mesiac január 2022, vypočítané preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti odviedol správcovi dane, ale mzdu vo februári zamestnancom mzdu nevyplatil?
Zamestnávateľ nepostupoval správne. Prehľad za mesiac január 2022 nemal podať, nakoľko v mesiaci február nevyplácal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti. Rovnako nemal odviesť vypočítané preddavky na daň, nakoľko tie má povinnosť odviesť len vtedy, ak sú zamestnancovi zo zdaniteľnej mzdy zrazené. Preddavky na daň sú zrazené až v deň výplaty mzdy. Znamená to, že tento zamestnávateľ je povinný podať opravný prehľad za január 2022, v ktorom vyplní len svoje identifikačné údaje a I. až III. časť prehľadu nebude vypĺňať. O sumu naviac odvedených preddavkov na daň za mesiac január, môže zamestnávateľ požiadať správcu dane samostatnou žiadosťou podľa § 40 ods. 8 ZDP.
* * *
V súlade s § 39 ods. 11 ZDP, ak bol zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, povinný podať prehľad a tento nepodal do piatich dní po uplynutí ustanovenej lehoty (§ 49 ods. 2 ZDP) na podanie prehľadu, správca dane použije postup podľa § 155 daňového poriadku (uloží sankciu za oneskorené podanie prehľadu) len vtedy, ak zamestnávateľovi, ktorý je platiteľom dane, za tento kalendárny mesiac vznikla povinnosť odviesť preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo žiadal správcu dane o vyplatenie daňového bonusu, daňového bonusu na zaplatené úroky alebo zamestnaneckej prémie. Pri ukladaní sankcie za oneskorené podanie prehľadu musí ísť o riadny prehľad, ktorý bol zamestnávateľ povinný podať a až následne sa skúma, či zamestnávateľovi za tento kalendárny mesiac vznikla povinnosť odviesť preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo zamestnávateľ žiadal správcu dane o vyplatenie daňového bonusu alebo zamestnaneckej prémie.
______________________________
Dávam do pozornosti prechodné ustanovenie ZDP, podľa ktorého sa § 39 ods. 11 ZDP v znení účinnom od 1.1.2022 prvýkrát použije pri prehľade za kalendárny mesiac december 2021, ktorý bol zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, povinný podať do konca kalendárneho mesiaca január 2022.
______________________________
Príklad č. 5:
Zamestnávateľ 25.2.2022 vyplatil zamestnancom mzdu za január a zrazené preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti odviedol správcovi dane 27.2.2022. V prehľade za január nemožno vyplniť žiadosti, nakoľko tie možno vyplniť len v prehľadoch podávaných za posledný mesiac príslušného štvrťroka. Zamestnávateľ mal podať prehľad za január 2022 v lehote do 28.2.2022, no podal ho až 4.3.2022. Uloží správca dane tomuto zamestnávateľovi sankciu za oneskorené podanie prehľadu?
Vzhľadom na ustanovenie § 39 ods. 11 ZDP účinné od 1.1.2022, správca dane tomuto zamestnávateľovi neuloží sankciu, nakoľko prehľad podal do piatich dní po uplynutí ustanovenej lehoty.
Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, podal prehľad a neskôr zistí, že prehľad obsahuje nesprávne údaje, podá opravný prehľad v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistil, že podaný prehľad neobsahuje správne údaje za príslušné obdobie. Na podaný prehľad alebo na podané predchádzajúce opravné prehľady sa v tomto prípade neprihliada.
* * *
Príklad č. 6:
Zamestnávateľ v marci 2021 vykonal ročné zúčtovanie za rok 2020. Zamestnancom z vlastných prostriedkov vyplatil daňový bonus na vyživované deti. V prehľade za marec o túto sumu nepožiadal správcu dane, nakoľko sa rozhodol, že v nasledujúcich mesiacoch poníži o túto sumu úhrnnú sumu preddavkov na daň. O rok neskôr zamestnávateľ zistil, že daňový bonus vyplatený z vlastných prostriedkov nekompenzoval s preddavkami na daň, preto sa rozhodol požiadať správcu dane o vrátenie tejto sumy. Môže o túto sumu požiadať správcu dane v prehľade, ktorý bude podávať za kalendárny mesiac marec 2022?
Zamestnávateľ môže o sumu daňového bonusu vyplatenú z vlastných prostriedkov požiadať v súlade s § 35 ods. 7 ZDP na tlačive prehľad a žiadosť o poukázanie sumy rozdielu daňového bonusu podľa § 33 ZDP vypĺňa po skončení kalendárneho štvrťroka za príslušné vykazované kalendárne mesiace tohto štvrťroka. Keďže daňový bonus z vlastných prostriedkov vyplatil zamestnancom v I. štvrťroku 2021, potom o túto sumu môže požiadať len prostredníctvom prehľadu podávanom za marec 2021. Znamená to, že zamestnávateľ podá opravný prehľad za marec 2021, v ktorom vyplní všetky údaje, vrátane žiadosti v III. časti prehľadu.
Správca dane môže zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, vyzvať na opravu prehľadu, ak mu vzniknú pochybnosti o správnosti, pravdivosti alebo úplnosti podaného prehľadu alebo o pravdivosti údajov v ňom uvedených. V tomto prípade správca dane oznámi tieto pochybnosti zamestnávateľovi, ktorý je platiteľom dane a vyzve ho, aby sa k nim vyjadril, najmä aby neúplné údaje doplnil, nejasnosti vysvetlil a nepravdivé údaje opravil alebo pravdivosť údajov riadne preukázal. V prípade podania opravného prehľadu zamestnávateľ vyznačí v prehľade krížikom, že ide o "opravný" prehľad. Opravný prehľad podáva s vyplnením všetkých údajov, t.j. aj pri oprave chyby v žiadostí v III. časti prehľadu. Ak zamestnávateľ podá dodatočné hlásenie a zistí, že niektorý z prehľadov za toto zdaňovacie obdobie neobsahuje správne údaje, zamestnávateľ je povinný podať opravný prehľad do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistil túto skutočnosť.
* * *
Príklad č. 7:
Zamestnávateľ 10.12.2021 vyplatil zamestnancom mzdu za mesiac november 2021. Dňa 15.12.2022 odviedol správcovi dane preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti a rovnako v tento deň podal prehľad za mesiac november 2021. Dňa 31.12.2021 vyplatil zamestnancom mzdu za mesiac december 2021 a v tento deň odviedol správcovi dane zrazené preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti. V akej lehote má podať prehľad za mesiac december 2021?
Zamestnávateľ, ktorý v decembri 2021 vyplatí zamestnancom zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti vo viacerých termínoch, je povinný do 31.12.2021 podať jeden prehľad za predchádzajúci kalendárny mesiac, t.j. za november 2021, bez ohľadu na to, za aké obdobie zdaniteľný príjem zamestnancom vyplatí. Keďže zamestnávateľ už podal prehľad za november 2021, v ktorom uviedol úhrnné údaje týkajúce sa miezd za november, je povinný podať opravný prehľad za tento mesiac, do ktorého zahrnie aj súhrnné údaje týkajúce sa miezd za december, nakoľko ich zamestnancom vyplatil v decembri. Keďže zamestnávateľ v januári 2022 zdaniteľný príjem zo závislej činnosti zamestnancom nevyplácal, prehľad za mesiac december 2021 nepodáva.
Zamestnávateľ má možnosť vykonať opravu preddavku na daň, dane alebo daňových bonusov v súlade s § 40 ZDP. Ide o situácie, ak zamestnávateľ zrazil zamestnancovi daň alebo preddavok na daň v nesprávnej výške. Rovnaký postup pre zamestnávateľa platí aj v prípade, ak v nesprávnej sume vyplatil zamestnancovi daňový bonus na vyživované dieťa alebo daňový bonus na zaplatené úroky. V prípade vykonaných opráv podľa § 40 ZDP zamestnávateľ nie je povinný podať opravný prehľad, a to z dôvodu, že dodatočne zrazené sumy alebo vrátené sumy, uvedie zamestnávateľ v prehľade, ktorý podá v mesiaci, v ktorom vykonal opravu uvádzaných súm.
* * *
Príklad č. 8:
Zamestnávateľ od júla do decembra 2021 omylom znižoval zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti nielen o sumy zrazené na poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť zamestnanec, ale aj o sumu zodpovedajúcu 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, pričom tento zamestnanec je tretí rok poberateľom starobného dôchodku. Zamestnanec nemal nárok na túto nezdaniteľnú časť. Z tohto dôvodu zamestnávateľ nezrazil zamestnancovi preddavok na daň vo výške, v ktorej ho mal zraziť podľa ZDP. Je tento zamestnávateľ povinný za mesiace júl až december 2021 podať opravné prehľady, ak opravu preddavkov na daň za júl až december 2021 vykonal v januárovej mzde, t.j. v mesiaci február 2022?
Zamestnávateľ vykoná opravu v súlade s § 40 ods. 3 ZDP. Nedoplatok na preddavku môže dodatočne zraziť zamestnancovi najneskôr do 31.3.2022. Dodatočne vybratý preddavok na daň zamestnávateľ odvedie správcovi dane v najbližšom termíne na odvod preddavkov na daň, ak neuplatní postup podľa § 35 ods. 7 ZDP. Opravné prehľady za mesiace júl až december 2021 nepodáva, nakoľko dodatočne vybratý preddavok vo februári 2022 uvedie zamestnávateľ v prehľade za január 2022, ktorý je povinný podať správcovi dane do konca februára 2022. Dodatočne vybratý preddavok na daň za mesiace júl až december 2021 zamestnávateľ uvedie na riadku 3, I. časti prehľadu.
Hlásenie
Ministerstvo financií SR za zdaňovacie obdobie roku 2021 určilo nový vzor tlačiva hlásenia [MF/013949/2021-721].
Hlásenie sa podáva
do konca apríla po uplynutí zdaňovacieho obdobia
, ak ZDP neustanovuje inak. ZDP však ustanovuje aj inú lehotu na podanie hlásenia, a to v § 49 ods. 4, 5, 7 a 8, ktorá sa vzťahuje na
dedičov alebo stále prevádzkarne
. Hlásenie sa podáva za zdaňovacie obdobie, ktorým je vždy kalendárny rok. V lehote na podanie hlásenia je povinný platiteľ dane, dedič alebo osoba podľa § 35 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") daň aj zaplatiť.
Hlásenie nie je povinný podať len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane alebo zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP, ktorý v príslušnom období nevyplácal príjmy zo závislej činnosti.
Príklad č. 9:
Zamestnávateľ raz, resp. dvakrát v roku vypláca svojim členom odmeny, ktoré sú zdaniteľným príjmom zo závislej činnosti, a preto je registrovaný na daňovom úrade ako platiteľ dane z príjmov zo závislej činnosti. V roku 2021 však odmeny nevyplatil, ale vyplatil ich až vo februári 2022. Je tento zamestnávateľ povinný podať hlásenie za rok 2021?
Keďže zamestnávateľ v zdaňovacom období 2021 nevyplácal príjmy zo závislej činnosti, potom nie je za toto obdobie povinný podať hlásenie.
V súlade s § 39 ods. 11 ZDP na hlásenie sa vzťahujú ustanovenia ZDP a ustanovenia daňového poriadku vzťahujúce sa na daňové priznanie, pričom hlásenie sa považuje za daňové priznanie, opravné hlásenie sa považuje za opravné daňové priznanie a dodatočné hlásenie sa považuje za dodatočné daňové priznanie podľa daňového poriadku.
Na podávanie opravného hlásenia alebo dodatočného hlásenia sa použije daňový poriadok. Podanie dodatočného hlásenia upravuje aj ZDP. V súlade s § 39 ods. 15 ZDP, ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, zistí po lehote na podanie hlásenia, že podané hlásenie je nesprávne alebo neúplné alebo jeho oprava má za následok zmenu sumy daňového bonusu, daňového bonusu na zaplatené úroky alebo zamestnaneckej prémie, je povinný za príslušné zdaňovacie obdobie podať správcovi dane dodatočné hlásenie v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom túto skutočnosť zistil. Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, môže zvýšiť alebo znížiť nárok na daňový bonus, zvýšiť alebo znížiť nárok na daňový bonus na zaplatené úroky alebo zvýšiť alebo znížiť nárok na zamestnaneckú prémiu na základe dodatočného hlásenia, len ak uplatní skutočnosti, ktoré neboli predmetom daňovej kontroly.
V súlade s § 16 ods. 1 daňového poriadku pred uplynutím lehoty na podanie hlásenia môže zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, podať opravné hlásenie. Na vyrubenie dane je rozhodujúce posledné podané opravné hlásenie, pričom na podané hlásenie a na predchádzajúce opravné hlásenie sa neprihliada.
Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane zistí, že daň má byť vyššia alebo nárok na vrátenie dane nižší, ako je uvedené v podanom hlásení, je povinný podať správcovi dane dodatočné hlásenie do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení s uvedením obdobia, ktorého sa dodatočné hlásenie týka. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň splatná, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
Tlačivo hlásenia platné za zdaňovacie obdobie 2021 obsahuje päť častí. Ak zamestnávateľ podá hlásenie bez niektorej z týchto častí, podané hlásenie nie je úplné a to aj vtedy, ak zamestnávateľ niektorú z týchto častí nebol povinný vyplniť.
Hlásenie sa podáva za všetkých zamestnancov, ktorým zamestnávateľ za zdaňovacie obdobie vyplatil príjem zo závislej činnosti.
V I. časti - Vyúčtovanie dane, rozčleňuje zamestnávateľ sumy zrazenej a odvedenej na preddavkoch na daň a na dani z vyplatených zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti za všetkých zamestnancov za jednotlivé mesiace zdaňovacieho obdobia, za ktoré sa hlásenie podáva. Táto časť obsahuje aj údaje o daňovom bonuse podľa § 33 ZDP, zamestnaneckej prémii a daňovom bonuse na zaplatené úroky podľa § 33a ZDP. Údaje uvedené v tejto časti hlásenia sú úhrnnými údajmi z prehľadov. Ak zamestnávateľ podá v priebehu roka správcovi dane opravný prehľad, do úhrnu v príslušných riadkoch hlásenia sa zahrnú údaje z tohto opravného prehľadu.
Vzor hlásenia platný za zdaňovacie obdobie 2021 v porovnaní so vzorom platným za zdaňovacie obdobie 2020, má na druhej strane nový záznam "Miesto pre osobitné záznamy", ktoré zamestnávateľ použije na uvedenie osobitných informácií určených pre správcu dane. Zamestnávateľ tu uvádza dôvody, na základe ktorých podáva opravné alebo dodatočné hlásenie. Napríklad podanie hlásenia z dôvodu vzniku stálej prevádzkarne podľa § 49 ods. 8 ZDP.
V IV. a V. časti hlásenia, ktoré slúžia správcovi dane na určenie správnej výšky úhrnu príjmov zo závislej činnosti jednotlivých zamestnancov za príslušné zdaňovacie obdobie, je doplnený nový riadok k riadku 1, v ktorom zamestnávateľ uvádza identifikačné číslo na daňové účely (TIN). Identifikačné číslo vyplní len pri tých zamestnancoch, ktorí sú daňovníkmi s trvalým pobytom v členskom štáte EÚ, a takéto identifikačné číslo im bolo pridelené.
* * *
V súlade s § 49 ods. 4 ZDP, ak daňovník, ktorý bol zároveň aj zamestnávateľom zomrie, hlásenie za príslušnú časť roka je povinný podať dedič. Ak je dedičov viac, podáva hlásenie ten, ktorému to vyplynie z dohody dedičov. Ak sa nedohodnú, ktorý z nich hlásenie podá, určí ho správca dane. Ak je dedičom SR, hlásenie sa nepodáva. Hlásenie sa podáva do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom správca dane môže túto lehotu na žiadosť dediča predĺžiť, ak žiadosť dedič podá najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie hlásenia podľa tohto odseku. Rovnaký postup sa použije aj na podanie prehľadu.
V hlásení za príslušnú časť roka je dedič povinný uviesť údaje od začiatku roka do dňa smrti daňovníka. Povinnosť podať prehľady podľa § 49 ods. 4 ZDP má dedič za tie mesiace príslušnej časti roka, za ktoré bol povinný podať prehľady podľa § 39 ods. 9 ZDP a tieto do dňa smrti nepodal. Napríklad daňovník zomrie v máji 2022, potom dedič je povinný do troch mesiacov po úmrtí daňovníka podať hlásenie za časť roka 2022, v ktorom uvedie údaje za obdobie od 1.1.2022 do dňa smrti daňovníka a prehľady za príslušnú časť roka, t.j. za mesiace január až máj 2022, ak ich daňovník do dňa smrti nepodal.
V súlade s § 49 ods. 5 ZDP, ak daňovník, ktorý bol zároveň aj zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane, pred svojím úmrtím mal povinnosť podať hlásenie za predchádzajúce zdaňovacie obdobie a daň nebola vyrubená, je dedič, s výnimkou SR, povinný podať hlásenie namiesto zomretého daňovníka do troch mesiacov po úmrtí daňovníka. Správca dane môže túto lehotu zo závažných dôvodov na žiadosť dediča predĺžiť, ak žiadosť dedič podá najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie hlásenia podľa tohto odseku. Rovnaký postup sa použije aj na podanie prehľadu.
V prípade smrti daňovníka v roku 2022 bude mať dedič povinnosť v lehote podľa § 49 ods. 5 ZDP podať prehľady za kalendárne mesiace predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, t.j. prehľady za kalendárne mesiace január až december roka 2021, ak ich zamestnávateľ do dňa smrti nepodal a hlásenie za zdaňovacie obdobie 2021.
Príklad č. 10:
Daňovník, ktorý bol zamestnávateľom a platiteľom dane, dňa 28.2.2022 zomrel (ďalej len "poručiteľ"). Matka, domnelá dedička, oznámila na živnostenský úrad, že bude pokračovať v živnosti. Matka aj po 28.2.2022 vypláca zamestnancom zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, z ktorých sú zrážané a odvádzané preddavky na daň na daňový úrad. Poručiteľ do dňa smrti nestihol podať prehľad za január 2022, ani hlásenie za zdaňovacie obdobie 2021. Aké povinnosti má matka?
V súlade s § 49 ods. 4 ZDP je matka povinná do troch mesiacov po smrti poručiteľa podať za neho hlásenie za rok 2021. V súlade s § 49 ods. 5 ZDP je matka povinná do troch mesiacov po smrti poručiteľa podať prehľady za mesiace január a február 2022. Rovnako v tejto lehote je povinná podať aj hlásenie za časť roka 2022. Keďže matka je pokračovateľkou v živnosti a naďalej vypláca zamestnancom zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, dostáva sa do pozície zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, a preto má povinnosť podávať prehľady a hlásenie v súlade s § 39 ods. 9 ZDP. Prehľady a hlásenia (ide o mesiace po smrti poručiteľa) podávané pokračovateľom živnosti sú evidované na pokračovateľa v živnosti, t.j. na matku.
* * *
V súlade s § 49 ods. 7 ZDP, ak daňovník zrušuje stálu prevádzkareň umiestnenú na území SR a nemá iné zdaniteľné príjmy, okrem príjmov, z ktorých vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť alebo nemá iné stále prevádzkarne umiestnené na území SR, alebo nemá na území SR organizačnú zložku (§ 7 Obchodného zákonníka) je povinný podať daňové priznanie alebo hlásenie najneskôr do troch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom zrušil stálu prevádzkareň.
Príklad č. 11:
Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, dňa 31.1.2022 zrušil stálu prevádzkareň umiestnenú na území SR. Zdaniteľný príjem zo závislej činnosti poslednýkrát vyplatil zamestnancom 20.1.2022. Keďže ide o daňovníka podľa § 49 ods. 7 ZDP, v akej lehote má zamestnávateľ podať prehľad a hlásenie?
Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vyplatil zamestnancom zdaniteľný príjem zo závislej činnosti 20.1.2022, potom podľa § 39 ods. 9 písm. a) v nadväznosti na § 49 ods. 2 ZDP je povinný podať prehľad za december 2021 v lehote do 31.1.2022. ZDP osobitne neupravuje podávanie prehľadu v prípade zrušenia stálej prevádzkarne na území SR. Pokiaľ ide o hlásenie, ak stála prevádzkareň bola zrušená k 31.1.2022, potom daňovník podá hlásenie za rok 2021 v súlade s § 49 ods. 7 ZDP najneskôr do 30.4.2022.
V súlade s § 49 ods. 8 ZDP, ak z dôvodu zmeny skutočností ovplyvňujúcich vznik stálej prevádzkarne daňovník zistí vznik stálej prevádzkarne až v zdaňovacom období, ktoré nasleduje po zdaňovacom období, v ktorom mu vznikla stála prevádzkareň, je povinný za toto zdaňovacie obdobie podať daňové priznanie do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistil vznik stálej prevádzkarne, a v rovnakej lehote si splniť povinnosti, okrem povinnosti uvedenej v § 39 ods. 9 písm. a) ZDP, vzťahujúce sa na zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane [§ 48 ods. 1 písm. a)], ak na území SR v tomto zdaňovacom období vyplácal príjem zo závislej činnosti daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) prvého bodu ZDP. V lehote podľa prvej vety je daňovník povinný daň aj zaplatiť. V lehote do 30 dní po uplynutí lehoty podľa prvej vety je povinný podať daňové priznanie alebo dodatočné daňové priznanie a daň aj zaplatiť aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) prvého bodu, ktorému daňovník podľa prvej vety vyplácal príjmy zo závislej činnosti a tento daňovník nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania, pričom, ak tento daňovník podá dodatočné daňové priznanie, neuplatní sa postup podľa osobitného predpisu (§ 155 a § 156 daňového poriadku) na príjem zo závislej činnosti prisúditeľnej k stálej prevádzkarni.
Príklad č. 12:
Daňovník dňa 10.3.2022 zistil vznik stále prevádzkarne, t.j. od momentu, kedy činnosť prvýkrát vykonával na území SR, čo je 1.10.2021. Zamestnával dvoch zamestnancov, daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorým vyplácal príjmy zo závislej činnosti. Aké povinnosti má tento daňovník z pohľadu platiteľa dane z príjmov zo závislej činnosti?
Keďže na území SR v tomto zdaňovacom období vyplácal príjem zo závislej činnosti daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) prvého bodu ZDP, potom je v súlade s § 49 ods. 8 ZDP povinný do 30.6.2022 splniť si povinnosti, okrem povinnosti podania prehľadov podľa § 39 ods. 9 písm. a) ZDP, vzťahujúce sa na zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane. Ide o nasledovné povinnosti:
-
zavedenie mzdových listov (§ 39 ZDP) pre zamestnancov za zdaňovacie obdobie 2021 (október až december 2021),
-
vybratie preddavku na daň z vyplatených príjmov zo závislej činnosti za mesiace október až december 2021 (§ 35 ZDP),
-
vystavenie potvrdenia o zdaniteľných príjmoch v súlade s § 39 ods. 5 ZDP,
-
podanie hlásenia za zdaňovacie obdobie 2021.
Okrem uvedených povinností je zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, povinný vykonať opravu aj za časť roka 2022 do dňa, kedy zistil vznik stálej prevádzkarne. Dodatočne vybrané preddavky na daň a daň za mesiace október až december 2021 a časť roka 2022 odvedie správcovi dane pri najbližšom výplatnom termíne. Dodatočne vybrané preddavky na daň uvedie v prehľade podávanom v mesiaci, v ktorom vykonal opravu.
* * *
V súlade s § 159 daňového poriadku v čase od vyhlásenia konkurzu do zrušenia konkurzu pri správe daní za daňový subjekt koná správca, okrem oddlženia a malého konkurzu podľa osobitného predpisu. V čase od vyhlásenia konkurzu do zrušenia konkurzu sa na správcu vzťahujú ustanovenia daňového poriadku a osobitných predpisov, ktoré upravujú práva a povinnosti daňového subjektu. Takýmto predpisom je aj ZDP. Hlásenie, daňové doklady a iné písomnosti, ktoré majú význam pre určenie práv a povinností daňového subjektu alebo iných osôb podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov, vyhotovené správcom namiesto daňového subjektu sa považujú za doklady vyhotovené daňovým subjektom. Z uvedeného vyplýva, že v čase od vyhlásenia konkurzu do zrušenia konkurzu prehľad a hlásenie vyhotovuje a podáva na daňový úrad správca.
Obdobný postup platí aj v prípade, ak spoločnosť vstúpila do likvidácie, kde prehľad a hlásenie vyhotovuje a správcovi dane predkladá likvidátor, nakoľko ustanovením likvidátora do funkcie prechádza na neho pôsobnosť štatutárneho orgánu konať v mene spoločnosti.
ZDP špecificky neustanovuje podanie hlásenia alebo prehľadov v prípade zániku zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane.
Príklad č. 13:
Dňa 31.12.2021 zanikla spoločnosť A zlúčením so spoločnosťou B. Dňa 30.12.2021 vyplatila zamestnancom mzdy, odviedla preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti a podala prehľad za november 2021, v ktorom uviedla úhrnné údaje zo mzdy za november december 2021. Spoločnosť B. má svojich zamestnancov, ale od 1.1.2022 prevzala aj zamestnancov od spoločnosti A. V januári vyplatila len svojim zamestnancom mzdy za december 2021 a od februára už vyplácala mzdy všetkým zamestnancom. Aké povinnosti plynú zaniknutej spoločnosti A a existujúcej spoločnosti B po 31.12.2021?
Po 31.12.2021 zaniknutej spoločnosti už neplynú žiadne povinnosti. Právny nástupca (spoločnosť B) podá v lehote do 31.1.2022 prehľad za december 2021, v ktorom uvedie úhrnné údaje týkajúce sa miezd zamestnancov spoločnosti B. V lehote do 30.4.2022 by mala spoločnosti B podať dve hlásenia, a to za zaniknutú spoločnosť A a za spoločnosť B. Spoločnosť B má nielen povinnosti voči správcovi dane, ale aj povinnosti voči zamestnancom, preto, ak prevzatí zamestnanci požiadajú o ročné zúčtovanie preddavkov na daň, potom im spoločnosť B ročné zúčtovanie vykoná. Zamestnancom, ktorým ročné zúčtovanie preddavkov na daň nevykoná, vystaví potvrdenie o zdaniteľných príjmoch podľa § 39 ods. 5 ZDP.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály