Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podávanie prehľadu a hlásenia

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podľa ust. § 39 ods. 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je povinný predkladať miestne príslušnému správcovi dane v lehote podľa § 49 ZDP:

  1. prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zamestnancom vyplatil, o zamestnaneckej prémii a o daňovom bonuse za uplynulý kalendárny mesiac (ďalej len „prehľad“),
  2. hlásenie o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti poskytnutých jednotlivým zamestnancom bez ohľadu na to, či ide o peňažné plnenie alebo nepeňažné plnenie za uplynulé zdaňovacie obdobie, o zrazených preddavkoch na daň, o zamestnaneckej prémii a o daňovom bonuse (ďalej len „hlásenie“); hlásenie obsahuje aj meno a priezvisko osoby, ktorej bol príjem poskytnutý, jej rodné číslo, nezdaniteľné časti základu dane, poistné a príspevky, ktoré platí zamestnanec, preddavky na daň, daňový bonus, zamestnaneckú prémiu a daň, ak nejde o osoby, na ktoré sa vzťahujú osobitné spôsoby vykazovania údajov podľa osobitného predpisu.

Prehľad a hlásenie nie je povinný podať len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane alebo zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP, ktorý v príslušnom období nevyplácal príjmy zo závislej činnosti.

Prehľad a hlásenie sa predkladá na tlačive, ktorého vzor určuje Ministerstvo financií SR. Za zdaňovacie obdobie 2013 ho určilo oznámením č. MF/026368/2013-721 o určení vzorov tlačív podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti, ktoré uverejnilo vo Finančnom spravodajcovi 12/2013 a v tomto Finančnom spravodajcovi určilo aj vzor tlačiva prehľad na zdaňovacie obdobie 2014. Obidve tlačivá miestne príslušnému správcovi dane podáva len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane. Vzhľadom na uvedené je potrebné vedieť, kto sa považuje za zamestnávateľa a platiteľa dane. Pre účely ZDP sa v súlade s ustanovením § 5 ods. 2 zamestnávateľom rozumie tá osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti. Tento pojem, ktorý slúži len pre účely ZDP, nie totožný s pojmom zamestnávateľ, ktorý vymedzuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. ZDP v § 2 písm. v) ustanovuje aj pojem platiteľ dane, ktorým je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je povinná zraziť alebo vybrať daň alebo preddavok na daň od daňovníka a ktorá je povinná daň alebo preddavok na daň vybrané od daňovníka alebo zrazené daňovníkovi odvádzať správcovi dane a majetkovo za ne zodpovedá.

Z uvedených definícií vyplýva, že zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane, je fyzická alebo právnická osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti a z týchto príjmov je povinná zraziť a odviesť preddavok na daň, resp. daň. V praxi vždy neplatí to, že ten, kto je zamestnávateľom, musí byť aj platiteľom dane. Napr. § 34 ZDP ustanovuje pojem zamestnávateľ, ktorý nie je platiteľom dane. Ide o takého zamestnávateľa, ktorý vypláca príjmy zo závislej činnosti, ale nie je povinný z týchto príjmov zraziť preddavok na daň, resp. daň. Môže ísť napr. o zahraničného zamestnávate­ľa, ktorý nie je povinný z príjmov zo závislej činnosti zraziť preddavok daň podľa slovenských predpisov.

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane (ďalej len „zamestnávateľ“), podáva prehľad a hlásenie v lehote ustanovenej v § 49 ods. 2 ZDP, a to prehľad do konca kalendárneho mesiaca, za predchádzajúci kalendárny mesiac a hlásenie do konca apríla po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak ZDP neustanovuje inak.

Prehľad

Zamestnávateľ podáva prehľad v mesačných intervaloch, ak mesačne vypláca príjmy zo závislej činnosti svojim zamestnancom. Pokiaľ by zamestnávateľ svojim zamestnancom v niektorom mesiaci príjem zo závislej činnosti nevyplatil, potom tento zamestnávateľ nie je povinný za príslušný mesiac podať prehľad.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť s r. o. zamestnáva desiatky zamestnancov, ktorým mesačne vypláca príjmy zo závislej činnosti. Z týchto príjmov mesačne zráža preddavky na daň v súlade s § 35 ZDP. Podľa § 39 ods. 9 ZDP je táto spoločnosť povinná mesačne predkladať prehľady. Spoločnosť s r. o. sa v marci 2014 dostala do finančných problémov, čo spôsobilo, že zamestnancom mzdu za mesiac február a marec vyplatila spolu s aprílovou mzdou až v mesiaci máj 2014.

Keďže spoločnosť s r. o. v mesiacoch marec a apríl príjem zo závislej činnosti zamestnancom nevyplatila, v týchto mesiacoch nemá povinnosť podať prehľad, t. j. prehľad za mesiac február a marec, a to ani nulový. Keďže v mesiaci máj vyplatila mzdu, potom do 31. mája 2014 podá prehľad za predchádzajúci mesiac, t. j. mesiac apríl. V prehľade za mesiac apríl uvedie údaje týkajúce sa vyplatenej mzdy v mesiaci máj, t. j. úhrnné údaje týkajúce sa mzdy za mesiace február až apríl 2014.

* * *

V prehľadoch zamestnávateľ nemá možnosť vyznačiť skutočnosť, za ktoré mesiace zamestnancom vyplatil príjmy zo závislej činnosti. Zamestnávateľ podáva prehľad vždy za predchádzajúci kalendárny mesiac bez ohľadu na to, za ktoré mesiace je mzda vyplatená a v žiadnom prípade nepodáva prehľad podľa toho, za aké obdobie mzdu vypláca.

♦ Príklad č. 2:

Akciová spoločnosť zamestnáva dvoch zamestnancov. V kolektívnej zmluve má termín na výplatu stanovený na posledný deň v mesiaci za predchádzajúci kalendárny mesiac. Dňa 30. apríla 2014 mala akciová spoločnosť vyplatiť mzdu za mesiac marec, čo v uvedenom termíne nestihla. Za tento mesiac a. s. vyplatila mzdu zamestnancom až 2. mája 2014 a v ten deň odviedla aj preddavky na daň z tejto mzdy. Dňa 30. mája 2014 spoločnosť vyplatila zamestnancom mzdu za apríl a v tento deň odviedla aj preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti.

Nakoľko spoločnosť v apríli nevyplácala príjmy zo závislej činnosti, potom do 30. apríla 2014 nemala povinnosť podať prehľad za mesiac marec a prehľad za tento mesiac nemala povinnosť podať ani v mesiaci máj, a to aj napriek tomu, že v máji zamestnancom vyplatila marcovú mzdu. V lehote do 31. mája 2014 spoločnosť podá prehľad za predchádzajúci kalendárny mesiac, t. j. za mesiac apríl, v ktorom uvedie údaje týkajúce sa marcových a aprílových miezd. Na riadku 1 v prehľade uvedie zrazené preddavky na daň a dátum výplaty príjmov zo závislej činnosti. Keď­že v tomto mesiaci spoločnosť vykonávala výplaty k dobru v dvoch výplatných termínoch, uvedie dátum posledného výplatného termínu, t. j. 30. mája 2014. Tento dátum uvedie aj na riadku 8 tlačiva prehľad z dôv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály