Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Počítačový program ako zamestnanecké dielo

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Autorské právo je stále viac významnou súčasťou našich životov, a to pre činnosti spojené s umením, no aj pre spojenie s oblasťami ako sú obchod, vedecká činnosť. Autorské právo má dopad aj na pracovnoprávne vzťahy. Autorské diela totiž môžu vznikať aj pri výkone závislej práce ako zamestnanecké diela.

Ustanovenie § 90 zákona č. 185/2015 Z.z. Autorský zákon v z. n. p. (ďalej len "Autorský zákon") ustanovuje, že za zamestnanecké dielo sa považuje dielo vytvorené autorom na splnenie povinností, ktoré mu vyplývajú z pracovnoprávneho vzťahu alebo z obdobného pracovného vzťahu (napr. služobný vzťah, štátnozamestnanecký pomer).
Pod pracovnoprávnym vzťahom je potrebné chápať predovšetkým pracovný pomer, ktorý je typickým pracovným vzťahom, a dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
Zamestnanci neraz pri vykonávaní úloh v rámci svojej pracovnej činnosti pre zamestnávateľa vytvoria dielo, ktorým môže byť literárne dielo (napr. článok), hudobné dielo (pieseň), audiovizuálne dielo, fotografia ale aj počítačový program. Podľa § 87 ods. 1 Autorského zákona je počítačový program súborom príkazov a inštrukcií vyjadrených v akejkoľvek forme použitých priamo alebo nepriamo v počítači alebo v podobnom technickom zariadení. Počítačové programy, ktoré sú dielami chránenými autorským právom, v dnešnej dobe tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho súkromného ale aj pracovného života.
Ako sú upravené autorské osobnostné a autorské majetkové práva k počítačovému programu ako zamestnaneckému dielu? Kto má právo používať takýto počítačový program a akým spôsobom? Tejto problematike je venovaný tento článok.
Dielo a počítačový program
Podľa ust. § 3 ods. 1 Autorského zákona je predmetom autorského práva dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia. A contrario platí, že dielom nemôže byť to, čo tieto podmienky nespĺňa.
A podľa ust. § 3 ods. 2 Autorského zákona je dielom literárne dielo, slovesné dielo, divadelné dielo, hudobné dielo, audiovizuálne dielo, dielo výtvarného umenia, architektonické dielo, dielo úžitkového umenia, kartografické dielo alebo iný druh umeleckého diela alebo vedeckého diela, ak spĺňa podmienky podľa odseku 1, t.j., ak spĺňa nasledovné podmienky:
-
musí ísť o dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, (musí mať literárny, umelecký alebo vedecký charakter),
-
musí byť jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora, (pôjde o činnosť, ktorá je jedinečná pre konkrétneho autora, nemôže ísť o činnosť mechanickú),
-
musí byť vnímateľné zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia (vyjadrenie diel v podobe, ktorá je vnímateľná ľudskými zmyslami).
Ustanovenie § 3 ods. 1 Autorského zákona obsahuje generálnu definíciu autorského diela, ktorá je následne v odseku 2 pojatá do demonštratívneho výpočtu diel. Niektoré z týchto diel Autorský zákon ďalej bližšie charakterizuje, iné nie. Autorský zákon napr. definuje pojem fotografické dielo (§ 3 ods. 5 Autorského zákona), divadelné dielo (§ 3 ods. 3 Autorského zákona), audiovizuálne dielo (§ 82 ods. 1 Autorského zákona) alebo
počítačový program
(§ 87 ods. 1 Autorského zákona).
Za počítačový program Autorský zákon v § 87 ods. 1 považuje súbor príkazov a inštrukcií vyjadrených v akejkoľvek forme použitých priamo alebo nepriamo v počítači alebo v podobnom technickom zariadení, ak je výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora. Tieto príkazy a inštrukcie môžu byť napísané/vyjadrené v zdrojovom alebo strojovom kóde. Za súčasť počítačového programu sa považuje aj podkladový materiál, ktorý bol použitý na jeho vytvorenie.
Ochranu počítačovým programom zabezpečuje smernica Európskeho parlamentu a Rady 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály