Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Platobná neschopnosť zamestnávateľa a nároky zamestnancov

Rubrika: Problémy z praxe

Garančné poistenie je povinným poistením zamestnávateľa pre prípad jeho budúcej platobnej neschopnosti, ktoré slúži na uspokojenie nárokov zamestnancov, keď to zamestnávateľ nezabezpečil. Pre zamestnávateľa vyplývajú zo zákona početné povinnosti. O aké ide, sa dozviete z príspevku autorky.

Podnikatelia sa pri výkone svojej podnikateľskej činnosti niekedy dostávajú do situácií, kedy už nepostačuje iba pracovný elán a nápady, a keď zisťujú, že ani pri plnom nasadení už nie sú schopní dlhodobo efektívne viesť firmu a napĺňať svoje pôvodné podnikateľské zámery. Nestíhajú plniť finančné záväzky voči svojim obchodným partnerom a dodávateľom, ani kryť náklady na prevádzkovanie podniku. Nepriaznivá situácia sa netýka iba ich samotných ale určite aj ich blízkych, a v neposlednom rade aj ich zamestnancov, ktorých pravidelný príjem je ohrozený. Rozumný podnikateľ by mal v takom prípade začať uvažovať o východisku z danej situácie a mnohí v prvom štádiu pristupujú k redukcii nákladov a výdavkov, no často krát vyhlasujú bankrot. Jedným zo zákonných spôsobov riešenia úpadku dlžníka fyzickej osoby (FO) alebo právnickej osoby (PO) je konkurzné konanie, ktoré sa spolu s inštitútom reštrukturalizácie a oddlženia riadi zákonom č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o konkurze“).

V § 2 zákon o konkurze vymenúva okruh osôb, ktoré nepodliehajú jeho režimu, a to ani v prípade, ak sa tieto osoby dostanú do úpadku alebo budú vykazovať jeho znaky. To znamená, že konkurzné konanie (reštrukturalizačné konanie) nemožno začať a konkurz nemožno vyhlásiť a reštrukturalizáciu nemožno povoliť napríklad na obec, vyšší územný celok, Univerzitnú knižnicu, ktorá je štátnou rozpočtovou organizáciou, ani na Slovenské národné divadlo, ktoré je štátnou príspevkovou organizáciou a pod. Vo svojich ustanoveniach zákon o konkurze ďalej vymedzuje, kedy je na jeho účely dlžník v úpadku. Dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. V prvom prípade musí mať dlžník minimálne dvoch veriteľov a neschopnosť uhrádzať aspoň dva peňažné záväzky 30 dní po dátume splatnosti (dlžník je v omeškaní s plnením viac ako 30 dní). Predlženie môže nastať iba u dlžníka, ktorý je povinný viesť účtovníctvo podľa zák. č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., a vyžaduje sa, aby mal dlžník aspoň dvoch veriteľov a aby hodnota jeho záväzkov prevyšovala hodnotu jeho majetku. Ak dlžník podá návrh na vyhlásenie konkurzu, nastupuje tu právna fikcia, podľa ktorej sa rozumie, že dlžník je v úpadku.

FO alebo PO, ktorá sa stala dlžníkom a podľa zákona o konkurze príslušný súd rozhodol vo veci návrhu na vyhlásenie konkurzu o začatí konkurzného konania, môže zamestnávať zamestnancov, ktorým v konkurznom konaní, resp. po vyhlásení konkurzu vzniknú určité nároky voči zamestnávateľovi alebo voči štátu. V takom prípade je dlžník povinný dodržiavať okrem povinností ustanovených v zákone o konkurze aj povinnosti a postupy uvedené v Zákonníku práce a v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“). Zákonník práce priamo ustanovuje, že ak sa zamestnávateľ stane platobne neschopným a nemôže uspokojiť nároky zamestnancov z pracovnoprávnych vzťahov, tieto nároky sa uspokoja dávkou garančného poistenia. Zákonník práce zároveň zamestnávateľovi ukladá povinnosť písomne informovať zástupcov zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, priamo zamestnan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály