Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Platenie preddavkov na daň z príjmov právnickej osoby počas obdobia pandémie

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Dňa 12. marca 2020 vyhlásila vláda SR mimoriadnu situáciu v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným korona vírusom SARS-CoV-2 na území Slovenskej republiky až do konca toho kalendárneho mesiaca, v ktorom vláda SR túto mimoriadnu situáciu odvolá a až do uplynutia najneskoršej lehoty podľa tohto zákona.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu bol dňa 4. 4. 2020 v Zbierke zákonov vyhlásený zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.), ktorý nadobudol účinnosť dňom vyhlásenia. Uvedený zákon mení a dopĺňa zákon č. 96/2020 Z. z. účinný od 25. 4. 2020 a zákon č. 120/2020 Z. z. účinný od 25. 5. 2020.Predmetom zákona sú opatrenia, ktorých cieľom je zmiernenie negatívnych následkov pandémie. V súlade s § 2 ods. 1 tohto zákona sa tieto opatrenia uplatňujú počas obdobia od 12. marca 2020, kedy vláda SR vyhlásila mimoriadnu situáciu, do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vláda SR mimoriadnu situáciu odvolá (ďalej len „obdobie pandémie“) a až do uplynutia najneskoršej lehoty podľa tohto zákona.

Jedným z opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie je posunutie lehoty na podanie daňového priznania. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie, ktorého posledný deň lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (ďalej len „ZDP“) uplynie počas obdobia pandémie, sa v súlade s § 21 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. podáva v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie, ak § 21 ods. 2 až 5 tohto zákona neustanovujú inak.

Posunutie lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov podľa § 21 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. má aj vplyv na platenie preddavkov do lehoty na podanie daňového priznania.

Všeobecne k plateniu preddavkov podľa ZDP

Preddavok na daň z príjmov je definovaný v § 2 písm. u) ZDP ako povinná platba na daň, ktorá sa platí v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak skutočná výška dane za toto obdobie nie je ešte známa. Po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň zaplatené na zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie (§ 51c ods. 1 ZDP).

Platenie preddavkov na daň z príjmov právnickej osoby je komplexne upravené v ustanovení § 42 ZDP.

Výška preddavkov na daň a lehoty ich platenia sa určujú podľa dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie.

Podľa § 42 ods. 6 ZDP daňou za predchádzajúce zdaňovacie obdobie sa rozumie daň vypočítaná zo základu dane zníženého o daňovú stratu uvedeného v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie bezprostredne predchádzajúce zdaňovaciemu obdobiu, na ktoré sú platené preddavky na daň, pri použití sadzby dane podľa § 15 ZDP uvedenej v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie, ktoré bezprostredne predchádzalo zdaňovaciemu obdobiu, na ktoré sú platené preddavky na daň, znížená o úľavy vyplývajúce z tohto zákona.

Pri platení preddavkov na daň v roku 2020 sa daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, ktorou je daň za rok 2019 vypočíta zo základu dane, ktorý je uvedený v riadku 500 daňového priznania prenásobeného sadzbou dane 21 %. Suma vypočítanej dane zaokrúhlená na dve desatinné miesta matematicky sa zníži o sumu uvedenú v riadku 610 (úľavu na dani).

Ak daň za zdaňovacie obdobie roka 2019 vypočítaná podľa § 42 ods. 6 ZDP:

  • Presiahla 5 000 € a nepresiahla 16 600 €, daňovník platí štvrťročné preddavky na zdaňovacie obdobie roka 2020 vo výške 1/4 z tejto dane. Preddavky sú splatné do konca príslušného kalendárneho štvrťroka.
  • Presiahla 16 600 €, daňovník platí počnúc prvým mesiacom roka 2020 mesačné preddavky vo výške 1/12 z tejto dane. Všetky preddavky sú splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, za ktorý sú platené.
  • Nepresiahla 5 000 €, daňovník preddavky neplatí.

U daňovníka so zdaňovacím obdobím hospodársky rok, je štvrťročný preddavok na daň splatný do konca príslušného štvrťroka hospodárskeho roka. V súlade s § 47 ZDP sa preddavky na daň zaokrúhľujú s presnosťou na dve desatinné miesta matematicky.

Zákon o dani z príjmov v § 42 osobitne upravuje platenie preddavkov na daň:

  • do lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom bude uvedená daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, na základe poslednej známej daňovej povinnosti a
  • po lehote na podanie daňového priznania na základe dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie.

Do lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom je uvedená daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, platí daňovník preddavky na daň vypočítané z dane na základe poslednej známej daňovej povinnosti (§ 42 ods. 7 ZDP), t. j. z dane uvedenej v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie pred bezprostredne predchádzajúcim zdaňovacím obdobím. Pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti sa postupuje rovnako ako pri výpočte dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie.

Pri platení preddavkov na daň v roku 2020 do lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2019 sa vychádza z daňového priznania podaného za zdaňovacieho obdobie roka 2018, pričom pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti sa základ dane znížený o daňovú stratu (r. 500) prepočíta sadzbou dane uvedenou v tomto daňovom priznaní, t. j. 21 % a odpočítajú sa úľavy vyplývajúce zo ZDP (r. 610).

Po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania sa vyrovná rozdiel medzi už zaplatenými preddavkami do lehoty na podanie daňového priznania podľa poslednej známej povinnosti a výškou preddavkov vypočítaných z dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie.

V súlade s § 42 ods. 9 ZDP, ak zaplatené preddavky na daň do lehoty na podanie daňového priznania sú nižšie, ako vyplývajú z výpočtu podľa daňového priznania, v ktorom je uvedená daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, je daňovník povinný rozdiel vzniknutý na zaplatených preddavkoch na daň od začiatku zdaňovacieho obdobia zaplatiť do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po lehote na podanie daňového priznania. Ak sú zaplatené preddavky vyššie, použijú sa na budúce preddavky alebo sa na základe žiadosti daňovníkovi vrátia.

Platenie preddavkov do lehoty na podanie priznania počas obdobia pandémie

Podľa § 49 ods. 2 a 3 ZDP daňové priznanie sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, resp. v predĺženej lehote na základe oznámenia podaného daňovníkom príslušnému správcovi dane najneskôr v posledný deň lehoty na podanie daňového priznania. Lehota na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2019 uplynula podľa ZDP dňa 31. 3. 2020 za predpokladu, že daňovník nemá predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Zákonom č. 67/2020 Z. z. sa v rámci prijatých mimoriadnych opatrení vo finančnej oblasti ustanovila v § 21 ods. 1 špeciálna lehota na podanie daňového priznania. Podľa tohto ustanovenia daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie, ktorého posledný deň lehoty podľa § 49 ods. 2 a 3 ZDP uplynie počas pandémie, sa podáva v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie, ak odseky 2 až 5 tohto ustanovenia neustanovujú inak.

Platenie preddavkov do lehoty na podanie daňového priznania z dane za rok 2018

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály