Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Platenie dane a poistného z dividend vyplatených fyzickej osobe v roku 2014

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Ak vypláca právnická osoba, ktorou je družstvo alebo obchodná spoločnosť (najčastejšie spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť) dividendy fyzickej osobe, prerozdeľuje sa zisk. Ide o finančné prostriedky, ktoré už boli právnickej osobe, podnikateľskému subjektu (majiteľovi kapitálu), zdanené daňou z príjmu podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Z dôvodu, aby ­nedochádzalo k dvojitému zdaňovaniu, teda k zdaneniu právnickej osoby a následne aj fyzickej osoby a s cieľom prilákať priame zahraničné investície do Slovenskej republiky, sa daňovou reformou z roku 2004 zdaňovanie príjmu z dividend u fyzických osôb zrušilo od 1. 1. 2004.

Platenie poistného komplikuje to, že odvodové povinnosti upravuje zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) inak, ako zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“).

Základné zásady pri platení dane a poistného z dividend

Podľa § 10b ods.1 písm. e) zákona o zdravotnom poistení je pojem dividendy širší. S odkazom na ustanovenia § 3 ods. 2 písm. c) a § 5 ods. 7 písm. i) ZDP sa pod pojmom dividendy na účely zákona o zdravotnom poistení rozumie:

  • podiel na zisku vyplácaný zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na ich základnom imaní, alebo členom štatutárneho a dozorného orgánu tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sú zamestnancami tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva,
  • vyrovnací podiel, podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnostialebo družstva a podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníkovi okrem podielu na výsledku podnikania vyplácaného tichému spoločníkovi verejnej obchodnej spoločnosti, podielu na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti a okrem podielu spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti na likvidačnom zostatku pri likvidácii spoločnosti a vyrovnacieho podielu pri zániku účasti spoločníka vo verejnej obchodnej spoločnosti alebo pri zániku účasti komplementára v komanditnej spoločnosti,
  • podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva.

Aké daňové a odvodové povinnosti pri vyplatení dividend (podielu na zisku) vznikajú, je zložité posúdiť z toho dôvodu, že je potrebné zohľadniť viaceré skutočnosti:

  • na účely platenia dane rozhoduje, či bol zisk, z ktorého sa dividendy vyplácajú, účtovne vykázaný najneskôr v roku 2003,
  • pri platení poistného na sociálne poistenie rozhoduje, v akom postavení je fyzická osoba, ktorej je podiel na zisku vyplatený, teda či sa vypláca zamestnancovi s majetkovou účasťou alebo bez majetkovej účasti na imaní spoločnosti alebo družstva, členovi štatutárneho a dozorného orgánu obchodnej spoločnosti alebo družstva,
  • platenie preddavkov na poistné alebo poistného na zdravotné poistenie závisí od toho, v ktoromúčtovnom období bol zisk účtovne vykázaný a v ktorom zdaňovacom období sú fyzickej osobe z tohto zisku dividendy vyplatené. Naviac, pri platení preddavkov na poistné a poistného v rámci ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie (ďalej len „RZZP“) je potrebné prihliadať na rôzne sadzby poistného a vymeriavací základ z dividend podľa toho, z ktorého účtovného obdobia a v ktorom účtovnom období sa zisk rozdeľuje.

Platenie dane z dividend vyplatených zo zisku z roku 2003 a skorších rokov

Podľa § 3 ods. 2 písm. c) ZDP podiel na zisku nie je predmetom dane v prípade, ak je vyplácaný zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na ich základnom imaní, alebo členom štatutárneho a dozorného orgánu tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sú zamestnancami tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva. Zároveň, podľa § 5 ods. 7 písm. i) ZDP platí, že podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva je oslobodený od dane. Podľa § 52 ods. 24 ZDP ide o podiely na zisku, ktorý bol účtovne vykázaný za zdaňovacie obdobie po 31. 12. 2003.

Ako dôsledok zrušenia zdaňovania príjmu u fyzických osôb z dividend vyplácaných zo zisku vykázaného v zdaňovacích obdobiach počnúc rokom 2004, obchodné spoločnosti a družstvá nevyplácali dividendy zo zisku z roku 2003 a predchádzajúcich rokov (zadržiavali ich vo vlastnom imaní) z dôvodu ich zdaňovania podľa § 8 ZDP sadzbou dane 19 % a následnej povinnosti zaplatiť z nich aj poistné na zdravotné poistenie sadzbou 14 %.

S cieľom motivovať obchodné spoločnosti a družstvá k ­vyplácaniu podielov na zisku (dividend) aj zo zisku vykázaného za zdaňovacie obdobia do konca roka 2003, bol ZDP novelizovaný zákonom č. 395/2012 Z. z. s účinnosťou od 1. 1. 2013 (sadzba dane sa znížila a poistné sa neplatí).

Zmenou v § 51d ZDP sa upravilo zdaňovanie podielov na zisku (dividend) obchodných spoločností a družstiev (okrem podielov na zisku spoločníkov verejných obchodných spoločností a komplementárov komanditných spoločností) zo zisku vykázaného za zdaňovacie obdobia najneskôr do 31. 12. 2003 a vyplácanom po 31. 12. 2012, ak ich schváli valné zhromaždenie spoločnosti po 31. 12. 2012.

Samostatný základ dane

Od 1. 1. 2013 sa pre podiely na zisku (dividendy) podľa § 51d ZDP ustanovil samostatný základ dane vtedy, ak zisk z roku 2003 a skorších rokov rozdelí obchodná spoločnosť alebo družstvo, daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území Slovenskej republiky, registrovaný na príslušnom daňovom úrade ako platiteľ dane, po 31. 12. 2012.

V súlade s § 51d ZDP sa daň z vyplatených podielov na zisku (dividend) vyberie zrážkou podľa § 43 ZDP a uplatní sa sadzba dane 15 %.

Za platiteľa dane sa považuje obchodná spoločnosť alebo družstvo, ktorá podiely na zisku (dividendy) vyplatí.

Podiely na zisku sa nezdaňujú, ak sa vyplatia:

  • rezidentovi členského štátu Európskej únie (daňovníkovi so sídlom v inom členskom štáte Európskej únie), ktorý vlastní aspoň 10% podiel na základnom imaní subjektu, od ktorého mu príjem plynie, alebo
  • slovenskému rezidentovi od rezidenta štátu Európskej únie v prípade, ak slovenská spoločnosť vlastní priamo aspoň 10 % podiel na základnom imaní vyplácajúcej spoločnosti (subjektu, od ktorého mu príjem plynie).

Podľa § 10b ods. 4 zákona o zdravotnom poistení sa na tieto dividendy nevzťahuje povinnosť platiť poistné na zdravotné poistenie, pretože už nejde o príjem zdanený podľa § 8 ZDP, ktorý je vymeriavacím základom podľa zákona o zdravotnom poistení.

Ide o príjem, z ktorého sa daň vyberá zrážkou, teda nevstupuje do vymeriavacieho základu pri platení poistného na zdravotné poistenie.

Poznámka: Podľa právnej úpravy platnej do 31. 12. 2012 platilo, že podiely na zisku (dividendy) z rokov predchádzajúcich roku 2004 sa zdaňovali podľa § 8 ZDP sadzbou dane 19 %. Príjemca ich sumu uvádzal v daňovom priznaní, na základe ktorého Finančná správa Slovenskej republiky oznamovala tento príjem príslušnej zdravotnej poisťovni (príjemca nemal oznamovaciu povinnosť). Príjem zdanený podľa § 8 ZDP zdravotná poisťovňa zahrnula do vymeriavacieho základu v rámci RZZP za príslušný rok.

Platenie poistného podľa zákona o sociálnom poistení

Podľa § 138 ods. 1 zákona o sociálnom poistení vymeriavacím základom zamestnanca, ktorý vyk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály