Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Platba kartou za nákup pohonných hmôt

Rubrika: Naša poradňa

Vodiči u podnikateľa nakupujú PHM na bankovú platobnú kartu. Pri vyúčtovaní nákladov na nákup PHM vodiči prinesú doklad z registračnej pokladnice a doklad o platbe kartou. Akým spôsobom podnikateľ zaúčtuje nákup pohonných hmôt a následne doklady o platbe?

Vodiči u podnikateľa nakupujú PHM na bankovú platobnú kartu. Pri vyúčtovaní nákladov na nákup PHM vodiči prinesú doklad z registračnej pokladnice a doklad o platbe kartou. Akým spôsobom podnikateľ zaúčtuje nákup pohonných hmôt a následne doklady o platbe?

Účtovnej jednotke zaplatením za nákup pohonných hmôt nevzniká záväzok ani žiadny iný vzťah s predajcom. Je potrebné iba prekonať časový nesúlad medzi prevodmi na účtoch v bankách. Preto je správne použitie účtu 261 – Peniaze na ceste. Je však potrebné dodržať časové hľadisko jednotlivých účtovných prípadov. Na základe dokladu o tom, že bol uskutočnený nákup PHM, ktorý bol zaplatený kartou, účtovná jednotka zaúčtuje nákup PHM (spotrebu materiálu) súvzťažne s účtom 261 – Peniaze na ceste. Po doručení bankového výpisu sa zúčtuje účet 261 s úbytkom peňazí z bankového účtu.

Účtovná jednotka účtuje nasledovne:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály