Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Plán dovoleniek je dohodou medzi zamestnávateľom a zamestnancom (Dovolenkový manuál)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Zamestnanci už nemusia predkladať zápočtové listy a iné potvrdenia, ak chcú vyšší nárok na dovolenku. Každý zamestnanec, ktorý v príslušnom roku dovŕši 33 rokov, má automaticky nárok na 5 týždňov dovolenky.

Plánujete si letnú dovolenku? Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania miezd, outsourcingu účtovníctva a daňového poradenstva, prináša praktické informácie o nárokoch zamestnancov a zamestnávateľov pri čerpaní dovolenky. Pre lepšie a jasnejšie vysvetlenie predstavuje ilustračné príklady.

Podľa Zákonníka práce vzniká každému zamestnancovi, po odpracovaní aspoň 60 dní v kalendárnom roku, nárok na základnú výmeru dovolenky, prípadne na jej pomernú časť. Základná výmera dovolenky sú štyri týždne.

Novinka pre 33-ročných zamestnancov

Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného roka dovŕši 33 rokov veku, je päť týždňov. Prvýkrát sa táto byrokracia odbúrala pri dovolenke za rok 2012. Pred novelou Zákonníka práce (september 2011) musel zamestnanec predložiť potvrdenia o tom, že po dovŕšení 18-teho roku veku odpracoval aspoň 15 rokov.

„Zamestnanci už nemusia predkladať zápočtové listy a iné potvrdenia, ak chcú vyšší nárok na dovolenku. Každý zamestnanec, ktorý v príslušnom roku dovŕši 33 rokov, má automaticky nárok na 5 týždňov dovolenky,“ uviedla Monika Kubincová, Špecialista a metodik miezd Accace.

Kedy máte nárok na dodatkovú dovolenku?

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály