Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pandemická pomoc a jej dôsledky pri vyčíslení základu dane roku 2021 živnostníka

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

V rámci pandemickej pomoci, ktorá je špeciálne riešená na daňové účely v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) patria:

  • plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky na trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o službách zamestnanosti“) a
  • plnenia poskytnuté Ministerstvom kultúry SR podľa § 2 ods. 1 písm. e) zákona č. 299/2020 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR (ďalej len „zákon č. 299/2020 Z. z.“), vydáva odbor daňovej metodiky nasledovné usmernenie.

Tieto sú u daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, v súlade s ustanovením:

  • § 9 ods. 2 písm. d) ZDP oslobodené od dane – plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky na trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti a
  • § 9 ods. 2 písm. j) ZDP oslobodené od dane – plnenia poskytnuté Ministerstvom kultúry SR podľa § 2 ods. 1 písm. e) zákona č. 299/2020 Z. z.

Aký vplyv mala táto pomoc na určenie základu dane daňovníka s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti v prípade, ak účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 10 alebo 11 ZDP bude uvedené v nasledovných otázkach a príkladoch.

Pandemická pomoc poskytovaná v rámci aktívnych opatrení na trhu práce
? Otázka č. 1:
Aká pandemická pomoc bola poskytovaná v roku 2021 pre zamestnávateľov a zamestnancov a aké sú jej daňové dôsledky pri určení základu dane živnostníka?
Za plnenia poskytované v rámci aktívnych opatrení na trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti sa považujú aj projekty na podporu udržania pracovných miesť vrátane pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť, a na podporu udržania zamestnancov v zamestnaní v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránením ich následkov, ktoré schvaľuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a realizuje ich Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny alebo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len "UPSVaR"). Príspevky poskytované v rámci projektov podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti sú poskytované zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu SR.
Pri zisťovaní základu dane alebo daňovej straty v súvislosti s prijatými dotáciami, podporami a príspevkami sa uplatňuje zásada zachovania neutrálneho vplyvu na základ dane.
Ak prijatá dotácia, podpora, príspevok nie je oslobodená od dane, t.j., ak je zdaniteľným príjmom, pri jej zahŕňaní do základu dane postupuje daňovník, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo ktorý vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP v súlade s ustanovením § 17 ods. 3 písm. h) ZDP.
Výdavky, na ktorých úhradu boli poskytnuté dotácie, podpory a príspevky poskytnuté z prostriedkov štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí, rozpočtov vyšších územných celkov, štátnych fondov a Národného úradu práce zahrnované do príjmov, sú v súlade s § 19 ods. 2 písm. m) ZDP daňovými výdavkami.
Ak je prijatá dotácia, podpora, príspevok oslobodená od dane, prijaté plnenie sa nezhŕňa do základu dane. Nadväzne na definíciu pojmu daňový výdavok vymedzenú v § 2 písm. i) ZDP a znenie § 21 ods. 1 písm. j) ZDP
je z daňových výdavkov potrebné vylúčiť
výdavky vynaložené na príjmy nezahŕňané do základu dane, t.j.
výdavky hradené z prijatého plnenia, ktoré je oslobodené od dane z príjmov
. Ide o zachovanie princípu neutrálneho vplyvu uvedených platieb (plnení) na základ dane.
* * *
? Otázka č. 2:
Aké príspevky boli poskytnuté na podporu zamestnanosti, ako sa o nich účtuje a aký vplyv majú na určenie základu dane?
V zásade ide o dva typy príspevkov, pričom:
-
V prípade
plnení poskytovaných v rámci projektu Prvá pomoc, resp. Prvá pomoc PLUS opatrenie č. 1 a opatrenie č. 3A
ide o príspevok na náhradu mzdy zamestnanca pre zamestnávateľov za podmienok ustanovených v jednotlivých opatreniach.
-
V prípade
plnení poskytovaných v rámci projektu Prvá pomoc, resp. Prvá pomoc PLUS opatrenie č. 3B
ide o paušálny príspevok na úhradu časti mzdových výdavkov na každého zamestnanca v závislosti od poklesu tržieb. Ide o refundáciu mzdových výdavkov zamestnávateľa za vyplatené mzdy za mesiace, za ktoré fyzická osoba o príspevok podľa príslušného opatrenia požiadala.
Účtovanie dotácie (príspevku) formou refundácie výdavkov ustanovuje § 18 ods. 7 opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v JÚ"). V prípade plnení poskytovaných v rámci aktívnej politiky trhu práce podľa § 54 písm. e) zákona o službách zamestnanosti ide o plnenie, ktoré je podľa § 9 ods. 2 písm. d) ZDP oslobodené od dane, preto nie je súčasťou príjmov zahrnovaných do základu dane. Z uvedeného dôvodu nie je možné postupovať podľa § 18 ods. 7 Postupov účtovania v JÚ.
Daňovník v tomto prípade postupuje podľa § 18 ods. 1 Postupov účtovania v JÚ, podľa ktorých v deň prijatia príspevku sa príjem peňažných prostriedkov z príspevku účtuje v peňažnom denníku ako prírastok na účte v banke a súčasne ako príjem podľa § 4 ods. 6 písm. f) Postupov účtovania v JÚ, t.j. príjem neovplyvňujúci základ dane. Použitie príspevku podľa § 18 ods. 2 Postupov účtovania v JÚ daňovník neúčtuje. Zároveň daňovník vzhľadom na to, že mzdové výdavky, na ktoré bol poskytnutý príspevok, nie sú daňovými výdavkami podľa definície daňového výdavku podľa § 2 písm. i) ZDP a nadväzne na znenie § 21 ods. 1 písm. j) ZDP, zníži (stornuje) mzdové výdavky, na úhradu ktorých bol príspevok poskytnutý, a to v rámci uzávierkových účtovných operácií [
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály