Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oznamovacie povinnosti zamestnancov (v súvislosti s vyhlásením na zdanenie príjmov zo závislej činnosti)

Rubrika: Daň z príjmov

Zamestnanci majú v súvislosti s podpísaným vyhlásením na zdanenie príjmov zo závislej činnosti dve oznamovacie povinnosti...

 

Zamestnanci majú v súvislosti s podpísaným vyhlásením na zdanenie príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „vyhlásenie“) dve oznamovacie povinnosti.

Ide o vyhlásenie, ktoré slúži na uplatňovanie nezdaniteľnej sumy základu dane (v súčasnosti 335,47 €) a daňového bonusu (v súčasnosti 20 € na každé vyživované dieťa) pri mesačnom preddavkovom zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti. Zamestnanec ho môže mať v príslušnom mesiaci podpísané len u jedného, tzv. „hlavného“ zamestnávateľa a musí pritom spĺňať požadované podmienky. Ak má zamestnávateľov viac, musí sa rozhodnúť, ktorý to bude. Vychádzame pritom z § 36 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

1. Odhlasovania povinnosť

Zamestnanci často zabúdajú na tzv. „odhlasovaciu“ povinnosť voči zamestnávateľovi, u ktorého majú vyhlásenie podpísané v prípade, ak od neho odchádzajú, resp. prestanú poberať príjmy zo závislej činnosti a ak podpisujú vyhlásenie u ďalšieho zamestnávateľa (napr., ak v priebehu roka ukončia pracovný pomer) . Táto povinnosť pritom platí už od roku 2000.

V súčasnosti vychádzame z § 36 ods. 8 ZDP, z ktorého vyplýva, že ak zamestnanec zmení v priebehu roka zamestnávateľa, u ktorého má predmetné vyhlásenie podpísané, je povinný túto skutočnosť potvrdiť svojim podpisom vo vyhlásení zamestnávateľovi, u ktorého si tento nárok dovtedy uplatňoval, a to z dôvodu, aby nedošlo k duplicitnému uplatneniu uvedených nárokov v jednom čase.

Odhlasovaciu povinnosť má zamestnanec ku dňu, kedy táto skutočnosť nastala alebo nastane. Týmto dňom by mal byť prvý deň kalendárneho mesiaca, od ktorého si bude tieto sumy uplatňovať u iného zamestnávateľa. Zamestnanci na túto povinosť zabúdajú alebo si ju neopodstatnene plnia aj v prípade, ak ju nemajú (napr. ak po odchode zo zamestnania nie sú ďalej zamestnaní alebo ak začnú poberať starobný dôchodok v priebehu roka s tým, že im nie je priznaný spätne k 1. 1. a naďalej zostávajú zamestnaní u tohto zamestnávateľa, atď.).

Táto povinnosť sa viaže len na zmeny v priebehu zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka). Z 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály