Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oznamovacie povinnosti daňového subjektu za rok 2011 podľa zákona o dani z príjmov a daňového poriadku

Dátum: Rubrika: Správa daní

V súvislosti s rekodifikáciou zákona o správe daní, ktorým je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. s účinnosťou od 1. januára 2012 (ďalej len „daňový poriadok“), ktorým bol nahradený zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmene v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) nie sú niektoré vybrané ustanovenia, týkajúce sa predovšetkým oznamovacej povinnosti daňových subjektov zapracované do daňového poriadku; tieto ustanovenia boli presunuté do zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Ide predovšetkým o už pôvodné ustanovenie § 35 ods. 5 a 15 zákona o správe daní účinného do 31. 12. 2011 ako aj vybrané ustanovenia o registračnej povinnosti § 31 ods. 1 a 2 a ďalšie ustanovenia týkajúce sa hlásení a prehľadov, ktoré bezprostredne súvisia s daňou z príjmov zo závislej činnosti ustanovené v ZDP. Zapracovanie týchto ustanovení do ZDP vyplynulo z celkovej Koncepcie reformy daňovej a colnej správy, ktorej prvá časť nadobudla reálnu podobu v praxi už od 1. januára 2012.

Prípady oznamovacej povinnosti daňového subjektu

Oznamovacie povinnosti je fyzická osoba (FO) alebo právnická osoba (PO) povinná vykonať už za kalendárny rok 2011, ak ide o oznamovacie povinnosti, ktoré FO alebo PO vykonáva pravidelne po skončení kalendárneho roka alebo od 1. januára 2012 v určitých časových termínoch v priebehu kalendárneho roka, ak nastali skutočnosti na vznik oznamovacej povinnosti.

Oznamovacia povinnosť o vyplatení úrokového príjmu fyzickej osoby s bydliskom mimo Slovenskej republiky

V ust. § 49a ods. 7 ZDP je zapracovaná oznamovacia povinnosť o vyplatení úrokového výnosu pre FO s trvalým bydliskom v členskom štáte EÚ. Ide o ustanovenie § 32 ods. 15 zákona o správe daní účinného do 31. 12. 2011.

Odsek 7 znie:

FO alebo PO vrátane stálej prevádzkarne, ktorá vypláca, poukazuje alebo pripisuje úrokový príjem (ďalej len „vyplácajúci zástupca“) FO, ktorá je daňovníkom členského štátu Európskej únie, závislého územia uvedeného v prílohe č. 4 alebo územia tretieho štátu uvedeného v prílohe č. 5 a ktorá je konečným príjemcom tohto príjmu, je povinná oznámiť každoročne do 31. marca po uplynutí kalendárneho roka správcovi dane na tlačive, ktorého vzor určí finančné riaditeľstvo, meno, priezvisko, trvalý pobyt tejto FO a jej daňové identifikačné číslo pridelené v štáte, v ktorom je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou, alebo ak jej daňové identifikačné číslo nebolo pridelené, dátum, miesto narodenia a sumu tohto príjmu za predchádzajúci kalendárny rok. Ak vyplácajúci zástupca vypláca, poukazuje alebo pripisuje úrokový príjem osobe, ktorá nie je PO, osobou podliehajúcou zdaneniu príjmov z podnikateľskej činnosti a ani subjektom kolektívneho investovania, pričom je daňovníkom členského štátu Európskej únie, závislého územia uvedeného v prílohe č. 4 alebo územia tretieho štátu uvedeného v prílohe č. 5 a nie je konečným príjemcom úrokového príjmu, je povinný oznámiť každoročne do 31. marca po uplynutí kalendárneho roka správcovi dane adresu tejto osoby a sumu úrokového príjmu. Ak bol úrokový príjem pripísaný na účet FO zriadený v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, v oznámení sa uvedie aj číslo tohto účtu a názov banky alebo pobočky zahraničnej banky; ak úrokový príjem nebol pripísaný na účet FO, v oznámení sa uvedie spôsob jeho poukázania alebo pripísania. Úrokovým príjmom sa rozumie:

a) úrok alebo iný výnos plynúci z poskytnutých úverov a pôžičiek a z vkladov na vkladných knižkách, z vkladov peňažných prostriedkov na bežných účtoch a vkladových účtoch,

b) príjmy z podielových listov dosiahnuté z ich vyplatenia (vrátenia), výnos plynúci z majetku v podielovom fonde, dlhopisov, vkladových certifikátov, depozitných certifikátov, pokladničných poukážok, vkladových listov a z iných cenných papierov obdobného charakteru počas doby ich vlastníctva alebo pri ich scudzení, splatení alebo spätnom odkúpení.“

Vznik oznamovacej povinnosti pre PO a FO podľa § 49a ods.7 ZDP bezprostredne nadväzuje na smernice Rady č. 2003/48/ES o zdaňovaní príjmov z úspor v podobe výplaty úrokov (ďalej len „smernica“) s účinnosťou od 1. júla 2005 pre všetky členské štáty vrátane SR. Účelom a konečným cieľom smernice ako aj ustanovenia § 49a ods. 7 ZDP je umožniť a zabezpečiť legislatívnou úpravou domáceho práva, aby úrokový príjem z úspor v podobe výplaty úrokov, ktorý vypláca PO alebo FO na našom území zahraničným FO, bol zdanený a daň z tohto príjmu bola príjmom rozpočtu v štáte, kde má táto FO bydlisko alebo kde je daňovníkom.

Tento postup oznamovacej povinnosti sa uplatňuje v prípade, že prijímateľom úrokového príjmu je FO ako konečný príjemca a tieto osoby sú daňovníkmi členského štátu EÚ a ich závislých území alebo aj daňovníkmi tretích štátov uvedených na prílohe č. 4 a č. 5 ZDP.

Rovnako sa takýto postup uplatňuje pri výplate úrokového príjmu, kto

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály