Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oznamovacia povinnosť poistenca do 31. mája 2014 na účely RZZP za rok 2013

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 1. mája 2014 nadobudla účinnosť vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 116/2014 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o platení preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a nedoplatkov, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzore ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „vyhláška“).

Povinnosť zdravotnej poisťovne vykonať RZZP za rok 2013

V súlade s vyhláškou a s ustanoveniami § 19 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) sú povinné zdravotné poistenie vykonať za svojich poistencov ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie za rozhodujúce obdobie, ktorým je kalendárny rok 2013 (ďalej len „RZZP“).

Termín vykonania RZZP za rok 2013 je ustanovený do 30. septembra 2014, najneskôr do 31. októbra 2014, ak má platiteľ poistného predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Zdravotná poisťovňa vykoná RZZP automaticky, nie je potrebné oň žiadať. Vypočíta sumy poistného z vymeriavacieho základu podľa § 13 zákona o zdravotnom poistení za všetkých platiteľov poistného, okrem štátu, ktorým to zákon o zdravotnom poistení ustanovuje. Platiteľmi poistného, okrem štátu, sú:

  • zamestnávateľ, ktorý odvádza poistné aj za zamestnanca,
  • samostatne zárobkovo činná osoba (ďalej len „SZČO“),
  • samoplatiteľ.

Ročné zúčtovanie poistného plateného štátom zdravotná poisťovňa vykoná podľa § 9 vyhlášky.

Zdravotná poisťovňa v rámci RZZP vypočíta sumy preplatku alebo nedoplatku na poistnom v členení na jednotlivých platiteľov poistného, okrem štátu. Jednotlivé sumy poistného sa zaokrúhľujú na najbližší eurocent nadol. Ak výška preplatku alebo nedoplatku nedosiahne najmenej 5 €, tak, podľa ustanovenia § 19 ods. 17 zákona o zdravotnom poistení, povinnosť odviesť nedoplatok alebo vrátiť preplatok nevzniká.

Pre RZZP za rok 2013 platia tieto základné sumy:

Text

Suma v €

Minimálny mesačný vymeriavací základ zamestnanca

neurčený

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály