Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky k ročnému zúčtovaniu dane a daňovému priznaniu za rok 2011

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Blíži sa termín, kedy sú daňovníci povinní vysporiadať daň z príjmu a podať daňové priznanie. Nasledujúce otázky a vypracované odpovede môžu byť pomôckou pre čitateľov.

Otázka č. 1:

Zamestnanci na konci februára 2011 pozastavili poberanie predčasného starobného dôchodku. Zamestnanec A sa však stal v novembri 2011 poberateľom starobného dôchodku a zamestnanec B sa stal až 3. januára 2012 poberateľom starobného dôchodku. Ako sa uplatňuje u týchto zamestnancov nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka?

Rok 2011

Ani jednému zo zamestnancov nevznikol nárok na uplatňovanie 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mesačne u zamestnávateľa.

Zamestnanec A: ak je úhrn jeho obidvoch dôchodkov za zdaňovacie obdobie 2011 nižší ako nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, zníži sa základ dane tohto zamestnanca vo výške rozdielu medzi vyplateným úhrnom obidvoch dôchodkov a nezdaniteľnou časťou základu dane.

Zamestnanec B: ak je úhrnná suma predčasného starobného dôchodku za zdaňovacie obdobie nižšia, ako nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, zníži sa základ dane tohto zamestnanca vo výške rozdielu medzi vyplateným úhrnom predčasného starobného dôchodku a nezdaniteľnou časťou základu dane.

Rok 2012

Zamestnanec A: zamestnanec je 1. januára 2012 poberateľom starobného dôchodku, nevzniká mu nárok na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mesačne. Ak je úhrn starobného dôchodku za zdaňovacie obdobie 2012 nižší ako nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, zníži sa základ dane tohto zamestnanca vo výške rozdielu medzi vyplateným úhrnom dôchodku a nezdaniteľnou časťou základu dane.

Zamestnanec B: zamestnanec nie je 1. januára 2012 poberateľom predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku a teda mu vzniká nárok na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka tak, ako u každého iného zamestnanca, ktorý podpísal u zamestnávateľa vyhlásenie na zdanenie príjmov.

Otázka č. 2:

Pani Jana je poberateľkou starobného dôchodku vo vyššej sume ako je nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka. V zdaňovacom období pracovala 4 mesiace

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály