Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky a odpovede k registračnej povinnosti pri prenájme nehnuteľnosti po 1. januári 2010 (1. časť)

Rubrika: Správa daní

S účinnosťou od 1. januára 2010 bolo novelami zákonov č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov legislatívne upravené ustanovenie § 31 ods. 2 písm. a) a b) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“), ktoré upravuje registračnú povinnosť fyzických osôb, ktoré nie sú podnikateľmi a oznamovaciu povinnosť fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi už registrovaní na základe oprávnenia na podnikanie, pri prenájme bytov alebo nebytového priestoru alebo ich časti alebo nehnuteľnosti alebo jej časti okrem pozemku.

 

S účinnosťou od 1. januára 2010 bolo novelami zákonov č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov legislatívne upravené ustanovenie § 31 ods. 2 písm. a) a b) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“), ktoré upravuje registračnú povinnosť fyzických osôb, ktoré nie sú podnikateľmi a oznamovaciu povinnosť fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi už registrovaní na základe oprávnenia na podnikanie, pri prenájme bytov alebo nebytového priestoru alebo ich časti alebo nehnuteľnosti alebo jej časti okrem pozemku.

Keďže ide o problematiku veľmi aktuálnu pre fyzické osoby, ktoré nie sú podnikateľmi, ale prenajímajú byt alebo časti bytu, nebytový priestor alebo jeho časť alebo inú nehnuteľnosť alebo jeho časť, sú nasledovné otázky a odpovede na túto tému viac ako zaujímavé aj z dôvodu vyhnutia sa pokute za vykonanie registračnej alebo oznamovacej povinnosti po ustanovenej lehote.

Otázka č. 1 – Registračná povinnosť pri prenájme bytu nájomcom:
Fyzická osoba nepodnikateľ má od roku 2005 v prenájme byt v Nitre. Od 6. apríla 2010 ho zamestnávateľ vysiela na polročný pracovný pobyt do Veľkej Británie. Tento byt so súhlasom vlastníka bytu chce prenajať ďalšej fyzickej osobe na obdobie jeho neprítomnosti na Slovensku. Má povinnosť registrovať sa u správcu dane, keď byt nie je jeho, ale prenajatý? Prenajímateľ (vlastník bytu) je podľa jeho informácie zaregistrovaný u príslušného správcu dane.

Aj nájomcovi, ktorý nie je vlastníkom bytu vzniká registračná povinnosť. To znamená, že povinnosť požiadať správcu dane o registráciu podľa § 31 ods. 2 písm. a) zákona o správe daní sa vzťahuje nielen na fyzickú osobu, ktorá je vlastníkom bytu alebo inej nehnuteľnosti, ale aj na nájomcu, ktorý prenajatý byt alebo inú nehnuteľnosť (okrem pozemku) prenajíma ďalej inej osobe. Cit. znenie nevylučuje z registračnej povinnosti fyzické osoby, ktoré prenajímajú byt alebo nebytový priestor, ktorý nie je v ich vlastníctve, t. j. registračná povinnosť vzniká každej fyzickej osobe, ktorá nie je registrovaná ako podnikateľ podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní a začala prenajímať byt alebo časť bytu a je povinná požiadať príslušného správcu dane o registráciu, a to do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom začala prenajímať tento byt.

Vo tomto prípade vzniká povinnosť registrácie u príslušného správcu dane podľa trvalého pobytu najneskôr do 30. mája 2010.

***

Otázka č. 2 Registračná povinnosť pri prenájme častí bytu obývaným vlastníkom bytu:
Majiteľ trojizbového bytu v Považskej Bystrici od roku 2006 prenajíma počas školského roka jednu izbu dvom študentom a pokračoval v prenajímaní aj v roku 2009 a podľa nájomnej zmluvy prenájom bude trvať do 30. júna 2010. Príjem z tohto prenájmu riadne priznáva a zdaní podaním daňového priznania za príslušné zdaňovacie obdobie. Podľa znenia § 31 ods. 2 písm. a) zákona o správe daní účinného od 1. septembra 2007 do 31. decembra 2009 mu nevznikla registračná povinnosť z dôvodu, že neprenajíma celý byt, ale len časť bytu.
Vzniká mu v roku 2010 registračná povinnosť aj v prípade, že prenajíma len jednu izbu už od roku 2006? Ak án
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály