Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky a odpovede k používaniu elektronických registračných pokladníc

Dátum: Rubrika: Správa daní Zo seriálu: Otázky a odpovede k používaniu elektronických registračných pokladníc

(pokračovanie z predošlého čísla)

Je možné na pokladničnom doklade z pokladnice uviesť ako označenie služby, napr. opravu osobného auta alebo kadernícke služby, mangľovanie, žehlenie jednou sumou alebo, ak podnikateľ prevádzkuje parkovisko, vzťahuje sa na neho povinnosť evidovať tržby v elektronickej registračnej pokladnici? Na tieto a mnohé ďalšie otázky čitateľ nájde otázky v príspevku.

Otázka č. 12:
Je možné na pokladničnom doklade z pokladnice uviesť ako označenie služby, napr. opravu osobného auta alebo kadernícke služby, mangľovanie, žehlenie jednou sumou?

Ktoré údaje a v akej forme ustanovuje § 8 zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ERP“). Podľa § 8 ods. 3 cit. zákona označenie tovaru alebo označenie služby musí byť vyjadrené tak, aby bolo možné predávaný tovar alebo poskytovanú službu jednoznačne určiť alebo pomenovať a odlíšiť od iného tovaru alebo inej služby, pričom sa môže uvádzať aj skrátený názov tovaru alebo služby. Na opravy a iné služby majú podnikatelia vypracovaný cenník jednotlivých úkonov.

Pri službe, ako je oprava osobných automobilov, sa viaže označenie služby na cenník ponúkaných služieb alebo na pomenovanie úkonu, napr. umývanie motora, umývanie auta, výmena oleja, výmena blatníka, oprava motora, oprava karosérie, lakovanie, brúsenie, výmena sviečok, výmena chladiča, výmena výfuku, výmena svetla. Ak zákazník žiada podrobnejší rozpis použitého materiálu pri poskytnutej oprave je postačujúce, ak sa takýto rozpis urobí, napr. na výdajke a táto sa priloží zákazníkovi k pokladničnému dokladu z ERP.

U kaderníckych služieb sa viaže názov na cenník ponúkaných služieb, ktoré obsahuje cenník jednotlivých úkonov kaderníckych služieb ako je umývanie vlasov, strihanie, fúkanie, holenie, trvalá, melír, farbenie a pod.

Za správny názov tovaru alebo pomenovanie služby sa považuje aj použitie skratiek ako, napr. trv. peč., tat. omáč., vým. mot., umýv. vlasov, ak je táto skratka tovaru alebo služby zrozumiteľná alebo aj podrobnejší názov, napr. pivo Bažant, cig. West, biely jogurt, jogurt čuč. a pod.

Mangľovacie služby zahŕňajú mangľovanie posteľnej bielizne, uterákov, obrusov a pod. Žehliace služby zahŕňajú, žehlenie pánskych košieľ, nohavíc apod. Rovnaký postup sa môže použiť aj na iné druhy služieb.

Označenie tovaru alebo služby nemôže byť na pokladničnom doklade vyjadrené len číselnou formou, t. j. kódom, napr. služba 96.02, rascový chlieb 12.02 a pod.

Otázka č. 13:
Podnikateľ prevádzkuje parkovisko. Vzťahuje sa na neho povinnosť evidovať tržby v ERP?

Medzi služby, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v ERP, patria aj parkovacie služby (prevádzka parkovacích priestorov). Ak podnikateľ prevádzkuje parkovacie služby na základe vydaného živnostenského oprávnenia, ide o podnikateľskú činnosť podľa § 2 Obchodného zákonníka. To znamená, ak podnikateľ prijíma tržby za poskytnutie parkovacích služieb v hotovosti, je povinný ti

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály