Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky a odpovede k používaniu elektronických registračných pokladníc

Dátum: Rubrika: Správa daní Zo seriálu: Otázky a odpovede k používaniu elektronických registračných pokladníc

Otázka č. 1:
Podnikateľ sa zaoberá predajom tovaru v hotovosti a aj bezhotovostne. Je povinný evidovať všetky tržby za predaj tovaru v elektronickej registračnej pokladnici (ERP)?

Podnikateľ je povinný používať ERP, ak predáva tovar, ktorý podlieha povinnosti evidencie prijatých tržieb v ERP, pričom tržby z predaja tovaru prijíma v hotovosti. Ak podnikateľ za časť tovaru prijíma tržby z predaja bezhotovostne, nie je povinný tieto tržby evidovať v ERP. Ak podnikateľ predáva tovar, ale tržby z predaja tovaru prijíma len bezhotovostne, v tomto prípade nie je povinný evidovať tieto tržby v ERP vôbec a nemusí si obstarať na ich evidenciu ERP.

Otázka č. 2:
Za aký druh tovaru alebo služby je povinný podnikateľ zaevidovať tržbu v ERP, ak za ich predaj prijme tržbu v hotovosti?

Zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) neuvádza presný druh tovaru, ktorého tržbu prijatú v hotovosti je podnikateľ povinný evidovať v ERP. Podľa § 1 písm. i) tohto zákona sa tovarom rozumie akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaný podnikateľom. Ide o tovar vyrobený, nakúpený alebo prevzatý subjektom a ním následne predávaný v spotrebiteľskej úprave.

Ust. § 3 ods. 2 zákona o používaní ERP obsahuje zoznam tovaru a služieb, ktorých tržby prijaté v hotovosti nie je povinnosť evidovať v ERP. Ide napr. o predaj tovaru na dobierku, predaj tovaru občanmi s ťažkým zdravotným postihnutím, predaj tovaru prostredníctvom predajných automatov, predaj živých zvierat okrem akvarijných rybičiek, exotického vtáctva, exotických zvierat, hadov, škrečkov, morčiat a iných hlodavcov, predaj tovaru vyrobeného v rámci praktického vyučovania žiakov a ďalšie uvedené v tomto ustanovení.

Zoznam služieb, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v ERP je na prílohe č. 1 k zákonu o používaní ERP.

Otázka č. 3:
V knihe ERP je zapísaná servisná organizácia, ktorá bude vykonávať opravu a údržbu pokladnice. Môže opravu ERP vykonať aj iná servisná organizácia, ktorú nemá podnikateľ zapísanú v knihe ERP?

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály