Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky a odpovede k používaniu elektronickej registračnej pokladnice

Rubrika: Problémy z praxe

Na základe prechodného ustanovenia bolo určené obdobie, v ktorom je umožnené podnikateľom používať naďalej na evidenciu tržieb v hotovosti elektronickú registračnú pokladnicu podľa podmienok, ktoré ustanovuje vyhláška o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou, a to do 31. 12. 2010. Následne bola táto lehota predĺžená o rok, t. j. do 31. 12. 2011. Nasledujúce otázky a odpovede bezprostredne súvisia s novo upravenou legislatívou zákona o používaní pokladnice.

Zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP) a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) nadobudol účinnosť 1. 3. 2009. Na základe prechodného ustanovenia podľa § 18 tohto zákona bolo určené prechodné obdobie, v ktorom je umožnené podnikateľom používať naďalej na evidenciu tržieb v hotovosti ERP podľa podmienok, ktoré ustanovuje vyhláška č. 55/1994 Z. z. o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou v z. n. p. (ďalej len „vyhláška“), a to do 31. 12. 2010.

Následne bola táto lehota predĺžená o rok (zákon č. 494/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 289/2008 Z. z. v z. n. p), t. j. do 31. 12. 2011 (ďalej len „zákon č. 494/2010 Z. z.“).

Nasledujúce praktické otázky a odpovede bezprostredne súvisia s novo upravenou legislatívou zákona o používaní ERP s účinnosťou od 30. 12. 2010.

  • Otázka č. 1 – Základné podmienky používania ERP podľa obidvoch právnych noriem:
Aké podmienky musí podnikateľ splniť v súvislosti s povinnosťou používania ERP za evidenciu tržieb?

Podľa § 1 ods. 2 zákona o používaní ERP povinnosť používať ERP sa vzťahuje na fyzickú osobu (FO) alebo právnickú osobu (PO), ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar alebo poskytuje službu podľa prílohy č. 1 tohto zákona.

Z uvedeného vyplýva, že povinnosť používania ERP sa vzťahuje na podnikateľov, ktorí súčasne spĺňajú nasledovné podmienky:

  1. na základe oprávnenia na podnikanie podľa § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka, ktorých predmetom podnikania je predaj tovaru alebo poskytovanie služieb podľa vyhlášky alebo podľa prílohy č. 1 zákona o používaní ERP,
  2. prijímajú úhradu v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť.

Od 30. 12. 2010 sa povinnosť používania ERP vzťahuje aj na zahraničnú FO alebo PO, ktorá na území SR uskutočňuje predaj tovaru alebo poskytuje niektorú z vymedzených služieb. To znamená, že aj zahraniční podnikatelia musia používať na evidenciu tržieb za predaj tovaru ERP, aj v prípade príležitostného predaja, (napr. český podnikateľ predáva tovar na jarmoku alebo na rôznych podujatiach ako sú trhy).

***

  • Otázka č. 2 – Termín používania ERP podľa vyhlášky:

Spoločnosť je povinná od roku 2005 na evidenciu tržieb za predaj tovaru používať ERP. Dokedy môže používať na evidenciu tržieb ERP podľa podmienok ustanovených vo vyhláške?

Pôvodne bol, ako posledný termín používania, resp. skončenia používania ERP podľa podmienok ustanovených vyhláškou, 31. december 2010. Na základe návrhu verejnosti, ktorú zastupovali asociácie obchodníkov a aj samotného MF SR bol tento termín upravený a predĺžený o ďalší rok. Predĺženie termínu používania ERP podľa podmienok vyhlášky upravuje zákon č. 494/2010 Z. z. v Čl. I., podľa ktorého (okrem iných legislatívnych úprav) sa táto lehota predlžuje najdlhšie však do 31. 12. 2011. Daňovník, ktorý doteraz používa ERP podľa podmienok ustanovených vyhláškou, môže pokračovať a túto ERP používať až do 31. 12. 2011 v nezmenenom stave. Je na rozhodnutí daňovníka,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály