Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ostatné kapitálové fondy – úvahy de lege lata a de lege ferenda

Dátum: Rubrika: Polemika

Článok p. Farkaša o ostatných kapitálových fondoch (účet 413) v čísle 1/2003 časopisu Dane a účtovníctvo v praxi a následná diskusia, ktorá sa okolo účtu 413 rozprúdila ma primäli k tomu, aby som sa nad úpravou kapitálových fondov dôkladnejšie zamyslel. Lepšie povedané, aby som sa vôbec zamyslel, lebo ako väčšina právnikov som tejto téme doteraz nevenoval dostatočnú pozornosť. Inak si neviem vysvetliť, prečo sa doteraz nevykonala legislatívna zmena, ktorá by odstránila existujúcu právnu neistotu. Pokiaľ ide o výsledok mojich úvah, vo väčšine bodov som dospel k rovnakým záverom ako p. Farkaš. Pokiaľ ide o argumentáciu p. Čarnogurského, má podľa môjho názoru jednu zásadnú trhlinu, a síce že kvôli príliš reštriktívnemu výkladu Obchodného zákonníka vytváranie a používanie ostatných kapitálových fondov úplne vylučuje, a ustanovenia Obchodného zákonníka, ktoré by umožňovali opačný výklad ignoruje.

Samozrejme, celý problém spočíva v tom, že Obchodný zákonník ostatné kapitálové fondy vôbec neupravuje. Jediné miesto, kde na ne nepriamo odkazuje je § 6 (4), keď pri definícii vlastného imania odkazuje na vlastné zdroje financovania podľa osobitného predpisu (t. j. zákona o účtovníctve). Pokiaľ ide o ich distribúciu, tak jediné ustanovenie, ktoré prichádza do úvahy je § 179 (4) ObZ, ktorý umožňuje za stanovených podmienok rozdeliť nie len čistý zisk, ale aj vlastné zdroje spoločnosti, medzi ktoré patria v zmysle odkazu na zákon o účtovníctve aj ostatné kapitálové fondy. Samozrejme je tu aj napríklad § 144, § 208 a § 223 ObZ, ktoré umožňujú použiť vlastné zdroje spoločnosti na (nominálne) zvýšenie základného imania.

S p. Čarnogurským súhlasím v tom, že z hľadiska Obchodného zákonníka je kľúčovým ustanovenie § 59. Nesúhlasím ale s výkladom, ktorý p. Čarnogurský tomuto ustanoveniu pripisuje. Ust. § 59 ObZ síce stanovuje, že vkladom sú všetky peňažné a nepeňažné vklady, ale zároveň stanovuje aj druhú podmienku, a síce, že sa nimi spoločník musí podieľať na výsledku podnikania spoločnosti. Druhú podmienku je možné vykladať ako spolupodieľanie sa na chode spoločnosti v širšom chápaní, ale správnejší by mal byť asi výklad, že ide o podieľanie sa na hospodárskom výsledku spoločnosti – teda na zisku a strate. Za vklad by sa teda malo považovať iba také vloženie prostriedkov, ktoré sa odzrkadlí na obchodnom podiele spoločníka, resp. na jeho právach vo vzťahu k budúcim distribúciám, prostredníctv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály