Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ostatné kapitálové fondy (účet 413)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Ostatné kapitálové fondy patria k pomerne diskutovanej téme. Je to spôsobené tým, že v Obchodnom zákonníku o nich nie je ani zmienka, sú upravené „len" v účtovných predpisoch a v účtovných predpisoch je upravená len ich tvorba, nie ich použitie. Preto sa stretávame s názormi, že ostatné kapitálové fondy sa nesmú tvoriť vôbec alebo, keď už sa môžu tvoriť, nesmú sa na nič použiť.

Preto sa stretávame s názormi, že:

  • ostatné kapitálové fondy sa nesmú tvoriť vôbec, pretože Obchodný zákonník pojem ostatné kapitálové fondy ani nepozná,
  • alebo, keď už sa môžu tvoriť (lebo predsa len existuje nejaký predpis, aj keď „len“ účtovný), nesmú sa na nič použiť, napr. na zvýšenie základného imania, na úhradu straty a nemôžu byť ani naspäť vyplatené spoločníkom.

Podľa nášho názoru sa ostatné kapitálové fondy:

  • môžu tvoriť
  • a môžu sa aj použiť, napr. na zvýšenie základného imania, na úhradu straty a môžu byť aj naspäť vyplatené spoločníkom.

Ostatné kapitálové fondy patria spolu s emisným ážiom a tou časťou zákonného rezervného fondu, ktorá je tvorená vkladmi spoločníkov (t. j. nie zo zisku spoločnosti), ku kapitálovým fondom.

Ako sme už uviedli, v Obchodnom zákonníku nie je o ostatných kapitálových fondoch ani zmienka. V účtovných predpisoch sú upravené takto: Na účte 413 – Ostatné kapitálové fondy sa účtujú ostatné peňažné kapitálové vklady aj nepeňažné kapitálové vklady, ktoré pri ich vytvorení nezvyšujú základné imanie účtovnej jednotky a nie je pre ne v predchádzajúcich účtoch tejto účtovej skupiny samostatný syntetický účet. V prospech účtu sa účtuje najmä bezodplatne prijatý majetok od spoločníkov, členské podiely v družstvách na družstevnú bytovú výstavbu [§ 59 ods. 6 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“)].

Je tu teda upravená tvorba ostatných kapitálových fondov:

  • peňažné kapitálové vklady a nepeňažné kapitálové vklady, ktoré:
    • pri ich vytvorení nezvyšujú základné imanie účtovnej jednotky
    • a nie je pre ne v predchádzajúcich účtoch tejto účtovej skupiny samostatný syntetický účet (doplňme, že ku kapitálovým vkladom patria ešte ážio – pre ážio je zriadený samostatný syntetický účet, a to 412, a zákonný rezervný fond z kapitálových vkladov – preň je tiež zriadený samostatný syntetický účet, a to 417),
  • bezodplatne prijatý majetok od spoločníkov [doplňme, že ten sa oceňuje reprodukčnou obstarávacou cenou, § 25 ods. 1 písm. d) zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)],
  • členské podiely v družstvách na družstevnú bytovú výstavbu (od družstiev v ďalšom texte odhliadneme, pretože tieto nie sú predmetom tohto príspevku).

Použitie ostatných kapitálových fondov upravené nie je.

TVORBA FONDOV

Niekoľko charakteristík ostatných kapitálových fondov

Vklad do ostatných ­kapitálových fondov je vklad dobrovoľný. V tom zmysle dobrovoľný, že v Obchodnom zákonníku nie je upravený ako povinný, resp. v Obchodnom zákonníku nie je upravený vôbec, je nad rámec Obchodného zákonníka. Je to vklad, ktorý nie je vkladom do základného imania a nepredstavuje ani emisné ážio, ani zákonný rezervný fond. Tieto tri položky totiž v Obchodnom zákonníku upravené sú.

Tvorbu iných fondov pri emisii akcií pripúšťajú aj Radovan Pala – Ivana Palová – Lucia Žitňanská v komentári Obchodného zákonníka (Ovečková, O. a kol.: Obchodný zákonník. Komentár. 3., dopl. a preprac. vyd. Bratislava : Iura Edition, 2012) § 157: Emisný kurz môže byť vyšší ako menovitá hodnota akcie. Suma, ktorá predstavuje rozdiel medzi emisným kurzom a menovitou hodnotou akcie sa nazýva emisné ážio. Emisným ážiom sa pri vzniku spoločnosti nevytvára základné imanie spoločnosti, spoločnosť ním vytvára rezervný fond, prípadne iné fondy, ktoré vytvára dobrovoľne (zvýraznil autor).

Vklad do ostatných ­kapitálových fondov je v súlade so zásadou ochrany veriteľov spoločnosti, pretože túto ochranu neznižuje, ale naopak, zvyšuje. Zvyšuje vlastné imanie spoločnosti, čím sa zvyšuje ochrana veriteľov spoločnosti. Z tohto pohľadu je preto tento vklad, podľa nášho názoru, legitímny, pretože je aj v duchu Druhej smernice, aj v duchu slovenského Obchodného zákonníka, lebo je v prospech zásady udržiavania základného imania spoločnosti, deklarovanej Druhou smernicou Ra­dy 77/91/EHS z 13. decembra 1976 o koordinácii ochranných opatrení, ktoré členské štáty vyžadujú od obchodných spoločností na ochranu záujmov spoločníkov a tretích osôb v zmysle druhého odseku článku 54 zmluvy, pokiaľ ide o zakladanie akciových spoločností, udržiavanie a zmenu ich základného imania, s cieľom dosiahnuť rovnocennosť týchto opatrení (ďalej len „Druhá smernica“). V prípade, že by spoločnosť dosahovala straty, môže ich uhradiť z ostatných kapitálových fondov, bez toho, aby musela na ich úhradu použiť základné imanie prostredníctvom administratívne náročnej procedúry zníženia základného imania.

Vklad do ostatných kapitálových fondov je oveľa flexibilnejší ako vklad do základného imania. Na rozdiel od základného imania sa nezapisuje do obchodného registra. Pre spoločníkov je preto jednoduchšie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály