Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ostatné fondy

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Valné zhromaždenie akciovej spoločnosti (ďalej len „a. s.“) rozhodlo o použití nerozdeleného zisku minulých období na ďalší investičný rozvoj podniku, a to konkrétne na obstaranie dlhodobého hmotného investičného majetku (DHIM) čiastku 450 000 €. V podvojnom účtovníctve teda spoločnosť preúčtuje prostriedky z účtu 428 na 427 – Ostatné fondy. Je správny nasledovný spôsob účtovania po zaobstaraní predmetnej investície spoločnosťou?

  1. Obstaranie DHM 042/321
  2. Úhrada FA 321/221
  3. Zaradenie do používania 022/042
  4. Odpisovanie 427/082

Účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva je pri účtovaní povinná dodržiavať najmä:

  • zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p.(ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Ostatné fondy účtované na účte 427 – Ostatné fondy patria medzi fondy tvorené z účtovného zisku účtovnej jednotky. Účtovným ziskom je v zmysle ustanovenia § 9 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ výsledok hospodárenia po zdanení daňou z príjmov. V súlade s ustanovením § 59 ods. 12 Postupov účtovania v PÚ sa k účtu 427 – Ostatné fondy vedú analytické účty podľa jednotlivých vytvorených fondov, pričom fondy sa netvoria a nečerpajú na ťarchu nákladov a výnosov.

Odpisy dlhodobého hmotného majetku, na ktorého obstaranie boli vyčlenené prostriedky zaúčtované na účte 427 – Ostatné fondy, je potrebné zaúčtovať na účet 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného a dlhodobého hmotného majetku, tzn. účtované odpisy ovplyvnia výsledok hospodárenia. V nasledujúcom účtovnom období sa tento výsledok hospodárenia, resp. nerozdelený zisk minulých rokov alebo neuhradená strata minulých rokov upraví prostredníctvom čerpania ostatných fondov o sumu zaúčtovaných odpisov. Čerpanie fondu tvoreného zo zisku sa účtuje na ťarchu účtu 427 – Ostatné fondy súvzťažne v prospech účtu 429 – Neuhradená strata minulých rokov alebo 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov. Týmto účtovaním sa zvýši zisk alebo zníži strata o výšku zaúčtovaných odpisov.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály