Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoby povinné platiť daň z pridanej hodnoty v SR v roku 2020

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Osoby povinné platiť daň z pridanej hodnoty (ďalej len "DPH") v SR upravuje § 69 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba "zákon o DPH"). Slovenskou daňou z pridanej hodnoty sa zdaňujú iba tie zdaniteľné obchody, ktoré majú miesto dodania na území SR.

Povinnosť platiť DPH vzniká nielen zdaniteľným osobám registrovaným pre daň podľa § 4 až § 7a zákona o DPH, ale v určitých prípadoch aj zdaniteľným osobám neregistrovaným pre daň a tiež osobám, ktoré nie sú zdaniteľnými (napr. FO - občanom alebo právnickým osobám, ktoré nie sú zdaniteľnými). V príspevku sa bližšie zaoberáme osobami povinnými platiť daň podľa § 69 ods. 1, 2 a 3 zákona o DPH a pripravovanými zmenami týkajúcimi sa zásielkového predaja tovaru s účinnosťou od 1. júla 2021.

Podľa všeobecného pravidla uplatňovania dane z pridanej hodnoty platí, že
osobou povinnou platiť daň
z pridanej hodnoty je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH
platiteľ dane (dodávateľ),
ktorý dodáva tovar alebo službu s
miestom dodania
v
tuzemsku
(bežný režim DPH). Z tohto všeobecného pravidla sa v určitých zákonom stanovených prípadoch uplatňujú
výnimky
uvedené v § 69 ods. 2, 3, 6, 7, 9 až 12 zákona o DPH, keď
osobou povinnou platiť daň
je
príjemca plnenia,
t.j. dochádza k prenosu daňovej povinnosti z dodávateľa tovaru alebo služby na odberateľa (režim prenosu daňovej povinnosti).
Poznámka: V režime prenosu daňovej povinnosti na príjemcu plnenia dodávateľ tovaru alebo služby vystaví faktúru v cene bez DPH a odberateľ vykoná tzv. samozdanenie, t.j. k cene dodaného tovaru alebo služby uplatní tuzemskú DPH. Ak je príjemcom plnenia platiteľ dane, má právo na odpočítane ním uplatnenej dane po splnení podmienok podľa § 49 až 51 zákona o DPH. Ak je príjemcom plnenia osoba registrovaná pre daň podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH, je povinná platiť daň v tuzemsku, pričom jej nevzniká právo na odpočítanie dane z nadobudnutých tovarov alebo prijatých služieb.
Tabuľka č. 1: Osoby povinné platiť daň v SR

Všeobecné pravidlo

§ 69 ods. 1 zákona o DPH

Výnimky

§ 69 ods. 2, 3, 6, 7, 9 až 12 zákona o DPH

DODÁVATEĽ
  • tuzemská alebo zahraničná zdaniteľná osoba registrovaná v SR ako platiteľ dane podľa § 4, § 4a, § 5 alebo § 6 zákona o DPH
ODBERATEĽ
  • zdaniteľné osoby registrované pre daň v SR ako platitelia dane alebo osoby registrované podľa § 7 a § 7a zákona o DPH
  • zdaniteľné osoby neregistrované pre daň v SR
  • osoby, ktoré nie sú zdaniteľnými
Bežný režim DPH Režim prenosu daňovej povinnosti na odberateľa
Tuzemskou zdaniteľnou a osobou (TZO)
je podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH zdaniteľná osoba, ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, t.j. ide o
zdaniteľnú osobu usadenú v SR. Zahraničnou zdaniteľnou osobou (ZZO)
je podľa § 5 ods. 1 zákona o DPH
zdaniteľná osoba, ktorá nie je v tuzemsku usadená
, t.j. nemá
v
tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
Poznámka: Na účely určenia osoby povinnej platiť daň v SR podľa § 69 zákona o DPH sa za zahraničnú osobu považuje aj taká zdaniteľná osoba, ktorá má v tuzemsku prevádzkareň, ale táto prevádzkareň sa nezúčastňuje (personálne ani materiálne) na dodaní tovaru alebo služby v tuzemsku. Prevádzkareň sa považuje za nezasahujúcu, ak sa ľudské ani technické zdroje tejto prevádzkarne nepoužijú na transakcie súvisiace s dodaním tovaru alebo služby, a to pred týmto uskutočnením alebo počas neho. Ak sa zdroje prevádzkarne používajú iba na úlohy súvisiace s administratívnou podporou, ako je účtovníctvo, fakturácia a vymáhanie pohľadávok, tieto zdroje sa nepovažujú za používané na uskutočnenie dodania.

Daňová povinnosť u dodávateľa (platiteľa dane) - osoba povinná platiť daň v SR podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH (všeobecné pravidlo)

Dodanie tovaru a služby v SR

Podľa všeobecného pravidla uplatňovania dane z pridanej hodnoty uvedeného v § 69 ods. 1 zákona o DPH je pri dodaní tovaru alebo služby v SR povinný platiť daňplatiteľ, ktorý dodáva tovar alebo službu s miestom dodania v tuzemsku (SR), t.j. dodávateľ.

Registráciou podľa § 4 až § 6 zákona o DPH sa fyzické a právnické osoby stávajú platiteľmi dane v SR.
Platiteľom dane
sa na účely DPH rozumie
tuzemská zdaniteľná osoba registrovaná pre daň
podľa § 4 alebo § 4a zákona o DPH alebo
zahraničná zdaniteľná osoba registrovaná pre daň
podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH, ktorá dodáva tovary a služby s miestom dodania v tuzemsku (SR) podľa § 13 až § 16 zákona o DPH, pri ktorých jej vznikla daňová povinnosť.
Poznámka: Platiteľ dane (dodávateľ) je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH povinný platiť daň v SR pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku (SR) prostredníctvom daňového priznania k DPH, pričom transakciu uvádza do riadku 1 a 2 v prípade zníženej sadzby dane, resp. do riadku 3 a 4 v prípade základnej sadzby dane.

♣ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ dane (firma X) so sídlom v Banskej Bystrici si objednal od iného slovenského platiteľa dane (firmy Y) so sídlom v Senici drevené stoličky, ktorých prepravu zabezpečila firma Y.
Miesto dodania tovaru je SR podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH (dodanie tovaru s prepravou - miesto dodania je tam, kde sa preprava tovaru začína). Osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH firma Y (dodávateľ tovaru), ktorá bude fakturovať dodanie tovaru so slovenskou DPH.

♣ Príklad č. 2:

Slovenský platiteľ dane X sa dohodol na základe objednávky od iného slovenského platiteľa dane Y, že mu vykoná zváračské práce na hnuteľnom majetku. Príjemcom služby je zdaniteľná osoba (slovenský platiteľ dane Y).
Miesto dodania služby je SR podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (podľa sídla príjemcu). Osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH poskytovateľ služby (slovenský platiteľ dane X), ktorý bude službu fakturovať so slovenskou DPH. V tomto prípade sa neuplatní prenos daňovej povinnosti na príjemcu služby, nakoľko nejde o cezhraničnú službu.

♣ Príklad č. 3:

Slovenský platiteľ dane X prenajal inému slovenskému podnikateľovi Y administratívnu budovu v SR na obdobie 1 roka. Zo zmluvy vyplýva, že prenájom nehnuteľnosti bude zdaňovaný (možnosť zdaniť prenájom nehnuteľnosti umožňuje prenajímateľovi § 38 ods. 5 zákona o DPH v tom prípade, ak nájomca je zdaniteľná osoba a nehnuteľnosť nie je určená na bývanie) a nájomca je povinný platiť za prenájom štvrťročne.
Príjemcom služby je zdaniteľná osoba (slovenský podnikateľ Y). Miesto dodania služby je SR podľa § 16 ods. 1 zákona o DPH (tam, kde sa nehnuteľnosť nachádza). Osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH prenajímateľ (slovenský platiteľ dane X), ktorý službu fakturuje so slovenskou DPH.

♣ Príklad č. 4:

Tuzemský platiteľ dane sa na základe objednávky od zákazníka (občana) z ČR dohodol, že mu vykoná opravu stroja na území SR. Príjemcom služby (práce na hnuteľnom hmotnom majetku) je nezdaniteľná osoba (český občan).
Miesto dodania služby je SR (podľa § 16 ods. 9 zákona o DPH - tam, kde sa služby fyzicky vykonajú). Osobou povinnou platiť daň je poskytovateľ služby podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH, ktorý bude českému občanovi fakturovať službu so slovenskou DPH.
Zásielkový predaj tovaru v SR v roku 2020 a pripravované zmeny od 1.7.2021
Zásielkový predaj tovaru je upravený v § 6 a § 14 zákona o DPH. Ide napr. o predaj tovaru na základe katalógovej, letákovej, televíznej alebo internetovej ponuky určenej najmä pre konečného spotrebiteľa. Zásielkovým predajom tovaru je podľa
§ 6 ods. 5 zákona o DPH:
-
dodanie tovaru
, ktorý je odoslaný alebo prepravený
z členského štátu iného
, ako je členský štát, v
ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru
(okrem dodania nových dopravných prostriedkov a tovaru dodaného s inštaláciou alebo montážou)
dodávateľom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály