Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osobná spotreba podnikateľa v jednoduchom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Osobná spotreba podnikajúcej fyzickej osoby (ďalej podnikateľ) predstavuje výdavok, ktorý nie je z hľadiska ustanovení zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov (ďalej len "ZDP") daňovým výdavkom.

Osobnú spotrebu nemôžeme považovať za daňový výdavok, lebo to nie je výdavok vynaložený na dosahovanie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov. Aj keď dikcia zákona je jasná, v podnikateľskej praxi býva toto ustanovenia ZDP porušované. Niektorí podnikatelia si do daňových výdavkov účtujú aj výdavky vynaložené na svoju osobnú spotrebu, poprípade spotrebu rodinných príslušníkov. Podnikatelia často využívajú na súkromné účely aj obchodný majetok, ktorý majú vložený v podnikaní. Do daňových výdavkov však účtujú všetky výdavky, teda aj výdavky spojené s využívaním pre osobnú spotrebu. Výdavky vynaložené na osobnú spotrebu podnikateľa sa účtujú podľa opatrenia č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v JÚ"), v peňažnom denníku ako výdavky, ktoré neovplyvňujú základ dane.

Osobná spotreba podnikateľa

Ustanovenia ZDP rozlišujú výdavky, ktoré podnikateľ vynaložil pri výkone podnikateľskej činnosti na výdavky:
-
daňové, ktoré ovplyvňujú základ dane (ustanovenie § 19 ZDP) a
-
nedaňové, ktoré neovplyvňujúce základ dane (ustanovenie § 21 ZDP).
Podľa § 21 ods. 1 ZDP daňovými výdavkami nie sú výdavky, ktoré:
-
nesúvisia so zdaniteľným príjmom aj keď o týchto výdavkoch podnikateľ účtoval,
-
výdavky, ktorých vynaloženie nie je dostatočne preukázané,
-
výdavky, ktoré sú priamo vymenované v ustanovení § 21 ZDP, medzi ktoré patrí aj osobná spotreba podnikateľa.
Poznámka: Podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP daňovými výdavkami nie sú výdavky na osobnú spotrebu daňovníka vrátane výdavkov (nákladov) na ochranu osoby daňovníka a blízkych osôb daňovníka, na ochranu majetku daňovníka, ktorý nie je súčasťou obchodného majetku daňovníka, a majetku blízkych osôb. Toto ustanovenie sa nepoužije na výdavky (náklady) podľa § 19 ods. 2 písm. e), p), w) a x).
Všetky výdavky, ktoré použije podnikateľ pre svoju osobnú spotrebu, napríklad výber peňažných prostriedkov z pokladnice alebo z bankového účtu, úhrada súkromných platieb z podnikateľského bankového účtu, sú výdavky, ktoré nie je možné uznať ako výdavky daňové, ktoré ovplyvňujú základ dane (ďalej len "ZD"). Táto skutočnosť je uvedená aj v definícii daňového výdavku, kde sa uvádza, že ak je majetok využívaný aj na súkromné účely, do daňových výdavkov sa môže uznať len pomernej časti podľa § 19 ods. 2 písm. t) ZDP.
Poznámka: Daňový výdavok je, podľa § 2 písm. i) ZDP, výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložené daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11, pričom pri využívaní majetku, ktorý má charakter osobnej spotreby a s ním súvisiacich výdavkov (nákladov), je daňový výdavok uznaný len v pomernej časti podľa § 19 ods. 2 písm. t), v akej sa používa na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov.

♣ Príklad č. 1:

Podnikateľ, ktorý podniká ako fyzická osoba (ďalej FO), zamestnáva 3 zamestnancov, ktorí majú výplatný termín 10. deň v mesiaci. V ten istý deň si podnikateľ vyberá aj finančné prostriedky pre svoju osobnú spotrebu. Dňa 10.9.2020 vyplatil zamestnancom mzdu vo výške 2 055 € a vybral si peňažné prostriedky z bankového účtu vo sume 770 € pre svoje potreby.
Výber peňažných prostriedkov pre osobnú spotrebu podnikateľa nie je, podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP, jeho daňovým výdavkom. Daňovým výdavkom, ktorý ovplyvňuje ZD sú, podľa § 19 ods. 2 písm. c) bod 6 ZDP, vyplatené mzdové a ostatné pracovnoprávne nároky zamestnancov. Výber pre osobnú spotrebu je vždy nedaňový výdavok, ktorý neovplyvňuje ZD.

♣ Príklad č. 2:

Podnikateľ využíva na pracovné cesty motorové vozidlo (ďalej MV), ktoré nemá zaradené v obchodnom majetku. Dňa 16.9.2020 zaplatil z podnikateľského bankového účtu poistné za MV vo výške 299 €.
Podnikateľ nemá MV zaradené v obchodnom majetku. Využíva ho v podnikaní ako MV súkromné. Platba za poistenie nie je v súlade s ustanovením § 19 ZDP daňovým výdavkom, lebo MV nie je zaradené v obchodnom majetku. Úhrada poistného z podnikateľského bankového účtu vo výške 299 € je osobná spotreba podnikateľa, ktorá nie je jeho daňovým výdavkom.
Ustanovenie 21 ods. 1 písm. i) ZDP sa nepoužije na výdavky podľa § 19 ods. 2 písm. e), p) w a x). ZDP. To znamená, že napríklad
výdavky na stravovanie podnikateľa
stanovené podľa 19 ods. 2 písm. p) ZDP sa
nepovažujú
za jeho osobnú spotrebu. To isté platí aj pre nové ustanovenia § 19 ods. 2 písm. w) ZDP, ktoré stanovuje, kedy nie sú výdavky na rekreáciu daňovníka jeho osobnou spotrebou.
Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. t) ZDP považuje za daňový výdavok aj výdavok na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržovanie majetku, okrem výdavkov na osobnú spotrebu podľa § 21 ods. 1 písm. i), teda okrem výdavkov, ktoré sú osobnou spotrebou podnikateľa.

Účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva

Podnikajúca fyzická osoba (ďalej len "FO") účtuje, v súlade s ustanovením § 9 ods. 2 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") v sústave jednoduchého účtovníctva. Pri účtovaní v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej JÚ) sa riadi nielen ustanoveniami zákona o účtovníctve ale aj Postupmi účtovníctva v JÚ.
Daňová orientácia JÚ vyžaduje, aby každá hospodárska operácia bola posudzovaná aj z hľadiska ZDP a aby bola zapísaná, v súlade s ustanovením § 15 ods. 1 písm. a) zákona o účtovníctve, do peňažného denníka - hlavnej účtovnej knihy JÚ tak, aby bolo zrejmé, či ide o daňový alebo nedaňový výdavok. Pre účtovanie v sústave JÚ platí:
-
daňový výdavok = výdavok ovplyvňujúci ZD,
-
nedaňový výdavok = výdavok neovplyvňujúci ZD.

Účtovanie výdavku osobná spotreba podnikateľa

Osobná spotreba podnikateľa je podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP výdavok nedaňový, ktorý neovplyvňuje ZD. Podnikateľ zaúčtuje osobnú spotrebu do peňažného denníka podľa § 4 ods. 6 písm. g) Postupov účtovania v JÚ do stĺpca Výdavky, ktoré neovplyvňujú ZD. Podľa platných Postupov účtovania v JÚ, nie je nutné výdavky neovplyvňujúce ZD podrobnejšie členiť. Ak sa však podnikateľ rozhodne, že tieto výdavky bude členiť, žiadnu chybu neurobí. Pre členenie a jednotlivé skupiny analytickej evidencie výdavkov neovplyvňujúcich ZD sa rozhoduje podnikateľ sám podľa svojich potrieb. V podnikateľskej praxi podnikateľov účtujúcich v sústave JÚ sa výdavky, ktoré neovplyvňujú ZD obyčajne členia na podskupiny:
-
osobná spotreba podnikateľa,
-
daň z pridanej hodnoty (ďalej len "DPH"),
-
obstaranie dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku,
-
splátky úverov a pôžičiek a ďalšie.
Ako osobná spotreba podnikateľa, t.j. ako výdavok neovplyvňujúci ZD, sa v sústave JÚ najčastejšie účtuje:
-
výber peňažných prostriedkov z pokladnice alebo z podnikateľského bankového účtu pre potreby podnikateľa,
-
realizácia súkromnej platby z podnikateľského bankového účtu,
-
využívanie obchodného majetku aj na súkromné účely,
-
použitie zásob (tovar alebo materiál) na osobnú spotrebu,
-
použitie prenajatého majetku aj na osobnú spotrebu.
Ako postupovať pri účtovaní v sústave JÚ uvedených účtovných prípadov si ďalej podrobnejšie uvedieme.

Výber peňažných prostriedkov pre osobnú spotrebu podnikateľa

Podnikateľ - FO nie je zamestnanec, podniká ako samostatne zárobkovo činná osoba, preto si nemôže odmenu za vykonanú prácu vyplatiť vo forme mzdy. Mzdu vypláca len svojim zamestnancom. Odmenu za vykonanú prácu si vyplatí formou výberu finančných prostriedkov z pokladnice alebo z bankového účtu. Pri výbere z pokladnice vystaví výdavkový pokladničný doklad, na ktorom uvedie, v súlade s ustanovením § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve, ako obsah účtovného záznamu "osobná spotreba". Výber peňažných prostriedkov z bankového účtu na osobnú spotrebu, zaúčtuje na základe bankového výpisu s označením "osobná spotreba". Podľa ustanovenia § 21 ods. 1 písm. i) ZDP je takýto výber peňažných prostriedkov nedaňovým výdavkom podnikateľa.
Výdavok "Výber peňažných prostriedkov pre osobnú spotrebu" zaúčtuje do peňažného denníka ako:
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály