Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osobitná úprava uplatňovania dane z pridanej hodnoty pri predaji použitého tovaru

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Platitelia dane obchodujúci s použitým tovarom môžu používať osobitný režim dane z pridanej hodnoty. Zákon im súčasne dáva možnosť rozhodnúť sa používať aj bežný mechanizmus uplatňovania dane pri týchto tovaroch.

Platitelia dane obchodujúci s použitým tovarom môžu používať osobitný režim dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý upravuje § 66 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Zákon im súčasne dáva možnosť rozhodnúť sa používať aj bežný mechanizmus uplatňovania dane pri týchto tovaroch. Použitým tovarom sa pritom na účely uplatňovania osobitnej úpravy v zmysle § 66 zákona o DPH rozumie hnuteľný hmotný majetok vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave, iný ako umelecké diela, zberateľské predmety, starožitnosti, drahé kovy a drahé kamene. Predajom použitého tovaru sa na tieto účely rozumie aj odovzdanie použitého tovaru nájomcovi na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom bez zbytočného odkladu po ukončení doby nájmu má prejsť vlastnícke právo k predmetu nájmu z prenajímateľa na nájomcu (finančný lízing).

Osobitná úprava zdaňovania je založená na zdanení kladného rozdielu medzi predajnou cenou a kúpnou cenou (zdanenie obchodnej prirážky). Vo všeobecnosti platitelia dane nakupujúci a predávajúci tovary si môžu uplatniť odpočítanie dane v súlade so zákonom o DPH, ak sú tieto tovary určené na účely podnikania. Avšak, ak platitelia kúpia tovary určené na ďalší predaj od nezdaniteľných osôb alebo od obchodníkov, ktorí postupujú podľa osobitnej úpravy, alebo od osoby identifikovanej pre daň v tuzemsku alebo v inom členskom štáte, ktorá dodáva tovar oslobodený od dane podľa § 42 zákona o DPH alebo obdobného ustanovenia v zákone platnom v inom členskom štáte, nemôžu si uplatniť odpočítanie dane a ani neuplatňujú daň z celej predajnej ceny, ale zdaňujú len nimi pridanú hodnotu, teda svoju obchodnú prirážku.

Tovar podliehajúci osobitnej úprave

V § 66 ods. 2 zákona o DPH je určené, kedy je obchodník povinný uplatniť osobitnú úpravu, tzn. že nie všetok použitý tovar automaticky podlieha osobitnej úprave podľa tohto zákona. Aby bolo možné použiť osobitnú úpravu podľa § 66 zákona o DPH je potrebné, okrem skutočnosti, či ide o použitý tovar, sledovať aj postavenie dodávateľa. Obchodník pri predaji použitého tovaru bude povinný uplatňovať osobitnú úpravu v nasledovných prípadoch:

  1. Ak mu bol použitý tovar dodaný osobou, ktorá nie je identifikovaná pre DPH v tuzemsku ani v inom členskom štáte (napr., ak je predávajúcim súkromná osoba, resp. zdaniteľná osoba – neplatiteľ DPH).
  2. Ak mu bol použitý tovar dodaný tuzemským platiteľom DPH alebo osobou identifikovanou pre DPH v inom členskom štáte a súčasne, ak toto dodanie tovaru bolo oslobodené od dane podľa § 42 zákona o DPH alebo podľa zodpovedajúceho ustanovenia zákona platného v inom členskom štáte [Článok 136 písm. a) a b) Smernice Rady č. 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty] z titulu jeho používania výlučne na činnosti oslobodené od dane podľa § 28 až 41 bez možnosti odpočítania dane. U obchodníka v prípade kúpy takéhoto tovaru z iného členského štátu dochádza k nadobudnutiu tovaru oslobodeného od dane podľa § 44 písm. a) zákona o DPH.
  3. Ak mu bol použitý tovar dodaný iným obchodníkom, ktorý uplatňuje daň podľa osobitnej úpravy § 66 slovenského zákona o DPH alebo podľa obdobnej úpravy zákona o DPH platného v inom členskom štáte.

Popri tejto povinnosti zákon o DPH v § 66 ods. 11 umožňuje obchodníkovi rozhodnúť sa pre použitie bežného režimu dane. V takomto prípade obchodník predaj použitého tovaru zdaňuje, pričom základom dane je predajná cena (protihodnota znížená o daň v zmysle § 22 ods. 1 až 4 zákona o DPH).

Na základe vyššie uvedeného osobitnú úpravu uplatňovania dane pri použitom tovare nie je možné použiť napríklad:

  • pri kúpe použitého tovaru od platiteľa DPH v prípade, ak táto osoba uplatnila voči obchodníkovi príslušnú DPH,
  • pri kúpe použitého tovaru z iného členského štátu od osoby identifikovanej pre DPH, ak táto osoba použila bežný režim (t. j. dodala použitý tovar s oslobodením od dane podľa obdobného ustanovenia ako je § 43 slovenského zákona o DPH),
  • pri dovoze použitého tovaru.

V takýchto prípadoch pri predaji použitého tovaru bude obchodník postupovať podľa bežného režimu uplatňovania dane.

Príklad č. 1:
Slovenský platiteľ DPH (obchodník s ojazdenými motorovými vozidlami) kúpil od iného platiteľa ojazdené motorové vozidlo, pričom pri predaji vozidla nebola uplatnená daň, nakoľko toto dodanie bolo oslobodené od dane podľa § 42 zákona o DPH (predávajúci vozidlo používal výlučne na dodávky služieb oslobodených od dane podľa § 28 až 41 zákona o DPH).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály