Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie príjmov fyzickej osoby z predaja bytu od 1. januára 2011

Rubrika: Daň z príjmov

Príjmy oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby sú vymedzené v zákone o dani z príjmov. Novelou zákona boli okrem iného vykonané aj zmeny vo vymedzení okruhu príjmov oslobodených od dane z príjmov fyzických osôb, pričom jedna zo zásadných zmien sa týka aj oslobodenia príjmov z predaja bytu a obytného domu s najviac dvoma bytmi vo väzbe na existenciu trvalého pobytu v takýchto nehnuteľnostiach.

Príjmy oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby (FO) sú taxatívne vymedzené v § 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a pokiaľ ide o príjmy zo závislej činnosti aj v § 5 ods. 7 ZDP. Zákonom č. 548/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony o dani z príjmov (ďalej len „zákon č. 548/2010 Z. z.“), boli okrem iného vykonané aj zmeny vo vymedzení okruhu príjmov oslobodených od dane z príjmov FO, pričom jedna zo zásadných zmien sa týka aj oslobodenia príjmov z predaja bytu a obytného domu s najviac dvoma bytmi vo väzbe na existenciu trvalého pobytu v takýchto nehnuteľnostiach.

Od 1. januára 2011 je oslobodenie príjmov FO z predaja nehnuteľnosti upravené v § 9 ods. 1 písm. a) a b) ZDP, a to už len v závislosti od doby vlastníctva nehnuteľnosti resp., ak ide o nehnuteľnosť zahrnutú v obchodnom majetku predávajúceho, v závislosti od doby, ktorá uplynula od jej vyradenia z obchodného majetku. Splnenie predmetných podmienok u predávajúceho alebo prevodcu sa v súlade s § 9 ods. 4 ZDP aj naďalej posudzuje podľa dňa prijatia prvej platby alebo preddavku alebo podľa dňa uzavretia zmluvy o prevode, pričom rozhodujúci je vždy ten deň, ktorý nastal skôr. Na účely oslobodenia príjmov z predaja nehnuteľnosti u predávajúceho teda nie je podstatné, v ktorom zdaňovacom období nadobudol vlastnícke právo k nehnuteľnosti kupujúci.

Pokiaľ ide o príjmy z predaja nehnuteľnosti zahrnutej do konkurznej podstaty a nehnuteľnosti vydanej oprávnenej osobe podľa tzv. reštitučných zákonov, ich oslobodenie od dane FO je upravené špecificky v § 9 ods. 1 písm. d) a e) ZDP účinného od 1. januára 2011.

Vzhľadom na skutočnosť, že za nehnuteľnosť na účely ZDP sa považuje aj byt, resp. časť bytu [§ 3 ods. 2 písm. a) ZDP], cit. ustanovenia sa aplikujú aj na príjmy dosiahnuté z predaja bytu.

Pozn.: Byt je v § 43b ods. 4 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. definovaný ako obytná miestnosť alebo súbor obytných miestností s príslušenstvom usporiadaný do funkčného celku s vlastným uzavretím, určený na trvalé bývanie.

Oslobodenie príjmov z predaja bytu v závislosti od doby trvalého pobytu

Podľa § 9 ods. 1 písm. a) ZDP účinného do 31. decembra 2010 bol od dane z príjmov FO oslobodený príjem z predaja bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi vrátane súvisiacich pozemkov, ak v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred predajom, okrem:

  • príjmov z predaja týchto nehnuteľností, ktoré boli zahrnuté do obchodného majetku, a to do piatich rokov odo dňa ich vyradenia z obchodného majetku a
  • príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji týchto nehnuteľností uzavretej do dvoch rokov od začiatku trvalého pobytu v nich alebo do piatich rokov odo dňa ich vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po dvoch rokoch od začiatku trvalého pobytu alebo po piatich rokoch odo dňa ich vyradenia z obchodného majetku.

Zákonom č. 548/2010 Z. z., došlo od 1. januára 2011 k vypusteniu tohto ustanovenia. V nadväznosti na prechodné ustanovenie § 52j ods. 2 ZDP sa však oslobodenie príjmu podľa § 9 ods. 1 písm. a) ZDP účinného do 31. decembra 2010 použije na príjmy z predaja takéhoto majetku (bytu alebo rodinného domu s najviac dvoma bytmi vrátane súvisiacich pozemkov) nadobudnutého do 31. decembra 2010.

Príklad č. 1:
Pán Adam, ako člen bytového družstva, bol od roku 2005 nájomcom jednoizbového bytu (byt nemal zahrnutý v obchodnom majetku). Od roku 2005 mal v tomto byte aj trvalý pobyt. V októbri 2010 predmetný byt od bytového družstva odkúpil. V marci 2011 tento byt predal, pričom až do predaja bytu v ňom mal trvalý pobyt.

Pán Adam nadobudol byt do konca roka 2010 a nakoľko v ňom mal trvalý pobyt po dobu viac ako dvoch rokov bezprostredne pred jeho predajom, príjem z predaja bytu v nadväznosti na znenie prechodného ustanovenia § 52j ods. 2 ZDP je oslobodený od dane.

***

Neprehliadnite! V súlade s § 52j ods. 2 ZDP oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. a) ZDP účinného do 31. decembra 2010 sa po 1. januári 2011 aplikuje len na príjmy z predaja bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi, ak takéto nehnuteľnosti predávajúci nadobudol do konca roka 2010 a mal v nich trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred ich predajom. Pri predaji bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi nadobudnutých od 1. januára 2011 už pre uplatnenie oslobodenia príjmu z predaja nie je podstatné, či predávajúci mal alebo nemal v týchto nehnuteľnostiach trvalý pobyt.

Oslobodenie príjmov z

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály