Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane z príjmov fyzickej osoby v príkladoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Príjmy oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby sú taxatívne vymedzené v § 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a pokiaľ ide o príjmy zo závislej činnosti, aj v § 5 ods. 7 ZDP. Daňovník takéto príjmy v daňovom priznaní alebo v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti neuvádza, pričom mzdový list zamestnanca musí na daňové účely obsahovať aj sumy oslobodené od dane za každý kalendárny mesiac. V nasledujúcich príkladoch uvádzame vybrané problémy týkajúce sa oslobodenia od dane z príjmov fyzickej osoby.

Štúdium alebo doškoľovanie zamestnanca

♦ Príklad č. 1:

Ján vo svojom voľnom čase študuje anglický jazyk. Jeho zamestnávateľ mu náklady na tento kurz prepláca raz ročne. Je suma, ktorú prepláca zamestnávateľ Jánovi jeho zdaniteľným príjmom?

Podľa § 5 ods. 7 písm. a) ZDP od dane je oslobodená suma vynaložená zamestnávateľom na doškoľovanie zamestnanca, ktoré súvisí s činnosťou alebo s podnikaním zamestnávateľa; toto oslobodenie sa nevzťahuje na sumy vyplácané zamestnancovi ako náhrada za ušlý zdaniteľný príjem. Pod pojmom doškoľovanie sa rozumie dodatočne vyškoliť zamestnanca na danú plánovanú prácu, resp. zamestnancovi doplniť získanú spôsobilosť, napr. o nové poznatky v odbore. Keďže znalosť anglického jazyka nesúvisí s činnosťou, ktorú Ján vykonáva pre zamestnávateľa, preplatenie nákladov na tento kurz sa považuje za zdaniteľný príjem, ktorý zamestnávateľ Jánovi zdaní v mesiaci preplatenia nákladov na kurz, spolu s jeho mesačnou mzdou.

Ak by spoločnosť Jánovi zaplatila, napr. seminár k postupom účtovania, t. j. k problematike, ktorá spadá do jeho pracovnej náplne, hodnota seminára by bola u Jána príjmom oslobodeným od dane.

* * *

Poznámka: Výdavky, ktoré zamestnávateľ vynaloží na vzdelávanie, ktorým zamestnanec získa vyšší stupeň vzdelania sa nepovažujú podľa § 5 ods. 7 písm. a) ZDP za oslobodené, nakoľko nejde o doškoľovanie, ale o štúdium. Takto vynaložená suma zamestnávateľom je u zamestnanca zdaniteľným príjmom, z ktorého zamestnávateľ vyberie preddavok na daň podľa § 35 ZDP v mesiaci jeho poskytnutia.

Stravné lístky alebo príspevok na stravu

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť poskytuje niektorým zamestnancom stravu vo forme stravných lístkov a niektorým zamestnancom vo forme mesačného finančného príspevku 30 €. Ide v obidvoch prípadoch o príjem oslobodený od dane?

Hodnota poskytnutej stravy zamestnancom vo forme stravných lístkov (nepeňažná forma) je od dane oslobodená a príjem poskytnutý ako hodnota stravy vo forme mesačného finančného príspevku 30 € je zdaniteľným príjmom. Oslobodenie príjmu poskytnutého ako hodnota stravy podľa § 5 ods. 7 písm. b) ZDP nie je podmienené vznikom nároku na stravné podľa osobitného predpisu, ani výškou hodnoty poskytnutej stravy. Podmienkou oslobodenia takéhoto príjmu je poskytnutie stravy na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov v nepeňažnej forme. V prípade, že zamestnávateľ poskytne hodnotu stravy svojim zamestnancom na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov, ide o príjem, ktorý je aj u týchto zamestnancov od dane oslobodený.

* * *

V praxi často zamestnávateľ, napr. v rámci vianočného večierka, poskytne zamestnancom stravu. Keďže ustanovenie § 5 ods. 7 písm. b) ZDP neobsahuje odkaz na osobitný predpis (suma príjmu, ktorá je oslobodená od dane, nie je limitovaná) preto, ak zamestnávateľ v rámci vianočného večierka poskytne svojim zamestnancom stravu prostredníctvom iných subjektov, ide o príjem oslobodený od dane.

Poskytnutie športového a rekreačného zariadenia

♦ Príklad č. 3:

Spoločnosť uzatvorí zmluvu s mestskou plavárňou, v ktorej sa obidve strany dohodnú, že jeden deň v týždni (v pondelok) budú priestory plavárne používať zamestnanci spoločnosti. Náklady na prevádzku a používanie priestorov plavárne za tento deň hradí spoločnosť na základe vystavených faktúr spoločnosťou. Ide v tomto prípade o zdaniteľný príjem zamestnanca?

Podľa § 5 ods. 7 písm. d) ZDP príjmom oslobodeným od dane je aj použitie rekreačného, zdravotníckeho, vzdelávacieho, predškolského, telovýchovného alebo športového zariadenia poskytnutého zamestnávateľom zamestnancom. Rovnako sa posudzuje aj takéto plnenie poskytnuté manželovi (­manželke) zamestnanca a deťom, ktoré sa na účely tohto zákona považujú za vyživované osoby (§ 33) tohto zamestnanca alebo jeho manželky [§ 5 ods. 7 písm. d)]. Nepeňažné plnenie poskytnuté takouto formou je príjmom oslobodeným od dane u zamestnancov spoločnosti.

Ak by išlo o preplácanie vstupeniek, permanentiek a iných dokladov preukazujúcich návštevu plavárne, takýto príjem by nebol oslobodený od dane, ale zdaniteľný príjem zamestnanca, ktorý by spoločnosť zdanila zamestnancovi spolu s jeho mesačnou mzdou.

Platené poistné a príspevky

♦ Príklad č. 4:

Zamestnávateľ plánuje v roku 2014 zamestnancom vyplatiť podiel na zisku, z ktorého má povinnosť odviesť poistné príslušnej poisťovni. Bude mať zamestnávateľ povinnosť zdaniť podiel na zisku vyplatený zamestnancom a možno poistné podľa § 5 ods. 7 písm. e) ZDP považovať za príjem, ktorý je oslobodený od dane?

Podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva je podľa ust. § 5 ods. 7 písm. i) ZDP príjmom oslobodeným od dane.

Podľa § 5 ods. 7 písm. e) ZDP od dane je oslobodené poistné na verejné zdravotné poistenie, na so­ciál­ne poistenie, na sociálne zabezpečenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu alebo poistné a príspevky na zahraničné poistenie rovnakého druhu, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca. Zamestnávateľ za zamestnanca odvádza poistné napr. na verejné zdravotné poistenie, na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.

* * *

Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. ustanovuje nový spôsob platenia preddavkov na verejné zdravotné poistenie z dividend vyplácaných zo zisku za rok 2013. Poistenec, ktorý má príjem z dividend, má povinnosť platiť poistné aj z tohto príjmu, pričom preddavok na poistné z dividend vyplatených zo zisku za rok 2013 vypočíta a odvedie za poistenca platiteľ dividend. Znamená to, že ustanovenie § 5 ods. 7 písm. e) ZDP sa nevzťahuje na poistné, ktoré je povinný platiť zamestnanec zo zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti, napr. poistné platené z podielu na zisku, ale na poistné, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca.

Výhra zamestnanca a jeho rodinných príslušníkov

♦ Príklad č. 5:

Spoločnosť v máji 2013 vyhlásila pre svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov športovú súťaž. Po ukončení súťaže výhercov odmenila rôznymi cenami. Roman, ktorý sa zúčastnil športovej súťaže s manželkou a s dcérou, ktorá sa podľa § 33 ods. 2 ZDP považuje za vyživované dieťa, si domov odniesla dve výhry. Romanova dcéra v športovej súťaži vyhrala CD prehrávač v hodnote 125 € a Romanova manželka vyhrala vysávač v hodnote 185 €. U koho sa hodnota výhier zdaní, resp. je oslobodená od dane?

Spoločnosť posudzuje oslobodenie všetkých cien alebo výhier podľa § 5 ods. 3 písm. c) ZDP v nadväznosti na § 9 ods. 2 písm. m) ZDP samostatne, z čoho vyplýva, že cena CD prehrávača v hodnote 125 € je od dane oslobodená a hodnota vysávača predstavuje Romanov zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. Spoločnosť hodnotu výhry 185 € v súlade s § 5 ods. 3 písm. c) ZDP pripočíta Romanovi k mesačnej mzde a zdaní preddavkovo podľa § 35 ZDP. Ak by išlo len o nepeňažnú cenu alebo výhru, z ktorej zrážku preddavku na daň zamestnávateľ nemôže vykonať, potom zamestnávateľ preddavok na daň zrazí dodatočne pri najbližšom peňažnom plnení alebo daň vyrovná pri ročnom zúčtovaní, alebo pri podaní daňového priznania alebo, ak by zamestnancovi nevznikla povinnosť podať daňové priznanie, daň sa v termíne na podanie daňového priznania považuje za vysporiadanú.

Príspevok za opatrovanie

♦ Príklad č. 6:

Peter v mesiacoch január až máj 2013 poberal príjem zo závislej činnosti a od júna 2013 začal poberať peňažný príspevok za opatrovanie podľa § 40 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 447/2008 Z. z.“). Po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiada zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Má Peter úhrnnú sumu príspevkov za opatrovanie zahrnúť do ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti?

Ak Peter poberal príspevok za opatrovanie podľa § 40 zákona č. 447/2008 Z. z., ide o príjem,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály