Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Oslobodenie od dane s právom na odpočítanie vstupnej dane sa uplatňuje v rámci medzinárodného obchodu, kedy v zásade dochádza k inkasu dane na výstupe zo zdaniteľného obchodu, avšak nie v krajine dodávateľa tovaru, resp. služby, ale v krajine odberateľa. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. upravuje oslobodenie od dane pri dodávkach tovarov a služieb v rámci medzinárodného obchodu a pri dovoze tovaru z tretích štátov v ustanoveniach § 43 až 48.


Oslobodenie od dane s právom na odpočítanie vstupnej dane sa uplatňuje v rámci medzinárodného obchodu, kedy v zásade dochádza k inkasu dane na výstupe zo zdaniteľného obchodu, avšak nie v krajine dodávateľa tovaru, resp. služby, ale v krajine odberateľa. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“) upravuje oslobodenie od dane pri dodávkach tovarov a služieb v rámci medzinárodného obchodu a pri dovoze tovaru z tretích štátov v ustanoveniach § 43 až 48.

 
Oslobodenie od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu EÚ

Dodanie tovaru z tuzemska do iného členského štátu, tzv. intrakomunitárne dodanie tovaru, je podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH oslobodené od dane, ak:
  • kupujúci je registrovaný (identifikovaný) pre daň z pridanej hodnoty vo svojom členskom štáte a
  • tovar je odoslaný alebo prepravený z tuzemska do iného členského štátu.
Ak nie sú splnené tieto podmienky, predaj tovaru sa zdaňuje tak, ako keby sa tovar predal zákazníkovi v tuzemsku.
Platiteľ dane je povinný preukázať, že tovar bol odoslaný alebo prepravený z tuzemska do iného členského štátu, a to:
  • prepravným dokladom alebo iným dokladom o odoslaní, v ktorom je uvedené miesto určenia, ak prepravu tovaru zabezpečí dodávateľ alebo odberateľ inou osobou,
  • písomným potvrdením prijatia tovaru odberateľom alebo osobou ním poverenou, ak prepravu tovaru vykoná dodávateľ,
  • prehlásením odberateľa alebo ním poverenej osoby, že tovar prepravil do iného členského štátu, ak prepravu tovaru vykoná odberateľ.
 
Príklad č. 1:
Slovenský podnikateľ predáva tovar francúzskemu podnikateľovi. Obaja podnikatelia sú registrovaní pre daň, každý vo svojej krajine. Tovar je prepravený zo Slovenska do Francúzska. Dodanie tovaru slovenským podnikateľom je oslobodené od dane ako tzv. intrakomunitárne dodanie tovaru. Francúzsky podnikateľ je povinný zaplatiť francúzsku daň z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu.

Slovenský podnikateľ:
  • v daňovom priznaní uvedie dodanie tovaru z tuzemska do iného členského štátu oslobodené od dane,
  • v súhrnnom výkaze uvedie identifikačné číslo pre daň francúzskeho podnikateľa vrátane kódu krajiny (FR) a hodnotu dodaného tovaru,
  • vo faktúre uvedie svoje identifikačné číslo pre daň a identifikačné číslo pre daň francúzskeho podnikateľa.
 
***
 
S účinnosťou od 1. januára 2008 sa doplnil do § 43 zákona o DPH nový odsek 8, ktorého zámerom je riešenie aplikačných problémov z praxe pri použití dodacej podmienky EXW – Ex Works (prepravu tovaru vykoná odberateľ alebo ju zabezpečí odberateľ treťou osobou) pri dodaní tovaru do iného členského štátu s oslobodením od dane. Doplnené ustanovenie umožňuje v takomto prípade priznať pri dodaní tovaru do iného členského štátu oslobodenie od dane, ak má dodávateľ k dispozícii doklad preukazujúci prepravu alebo odoslanie tovaru do 6 mesiacov po skončení mesiaca, v ktorom bol tovar dodaný.
 
Znamená to, že dodávateľ v súlade s § 19 ods. 8 zákona o DPH určí deň dodania tovaru odberateľovi (15. deň kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci dodania tovaru, alebo deň vyhotovenia faktúry, ak bola vyhotovená pred 15. dňom kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci dodania tovaru) a uvedie dodanie tovaru s oslobodením od dane do daňového priznania podľa určenia dňa dodania tovaru. Taktiež túto dodávku uvedie do štvrťročného súhrnného výkazu. Ak šesťmesačná lehota uplynie a dodávateľ nemá k dispozícii doklad preukazujúci prepravu alebo odoslanie tovaru do iného členského štátu, musí dodávateľ toto dodanie tovaru zdaniť, a to v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplynula táto lehota.
 
 
Oslobodenie od dane pri dodaní nového dopravného prostriedku zdaniteľnou osobou do iného členského štátu EÚ

Pre predaj a kúpu nových dopravných prostriedkov platia v rámci jednotného trhu EÚ osobitné pravidlá. Zákon o DPH v § 3 ods. 5 ustanovuje, že každá osoba, ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu, je na tento účel zdaniteľnou osobou. Takouto osobou môže byť aj občan.
Nové dopravné prostriedky sú definované v § 11 ods. 11 a 12 zákona o DPH. Novým dopravným prostriedkom je:
  • pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora viac ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW určené na prepravu osôb a nákladov, ak nemá najazdených viac ako 6 000 km alebo v čase jeho dodania neuplynulo šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky,
  • plavidlo dlhšie ako 7,5 m určené na prepravu osôb a nákladov, ak nebolo prevádzkované na vode viac ako 100 hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli tri mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky,
  • lietadlo, ktorého štartovacia hmotnosť je väčšia ako 1 550 kg, určené na prepravu osôb a nákladov, ak nenalietalo viac ako 40 prevádzkových hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli tri mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky.
Každý, kto predá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu, sa pri tomto predaji považuje za zdaniteľnú osobu. Tejto zdaniteľnej osobe nevnikne daňová povinnosť, pretože dodanie nového dopravného prostriedku do iného členského štátu je v každom prípade oslobodené od dane podľa § 43 ods. 2 zákona o DPH.
Pri predaji nového dopravného prostriedku z tuzemska do iného členského štátu má predávajúci, nech sa jedná o akúkoľvek osobu, právo na vrátenie dane (§ 52 zákona o DPH), ktorú zaplatil predajcovi motorových vozidiel pri kúpe nového dopravného prostriedku alebo colnému orgánu pri dovoze nového dopravného prostriedku z tretieho štátu.
Predávajúci je povinný preukázať, že nový dopravný prostriedok bol odoslaný alebo prepravený z tuzemska do iného členského štátu, a to:
  • potvrdením prijatia nového dopravného prostriedku kupujúcim alebo osobou ním poverenou, ak prepravu nového dopravného prostriedku vykoná predávajúci,
  • prehlásením kupujúceho alebo ním poverenej osoby, že nový dopravný prostriedok prepravil do iného členského štátu, ak prepravu vykoná kupujúci.
 
Daň z nadobudnutia nového dopravného prostriedku bude povinný zaplatiť kupujúci v členskom štáte, do ktorého sa nový dopravný prostriedok predal.
 
Príklad č. 2:
Slovenský občan kúpil v tuzemsku u predajcu motorových vozidiel v júni 2008 nový osobný automobil za celkovú cenu 833 000 Sk, z toho daň 133 000 Sk, sadzba dane 19 %. Predajca priznal a odviedol daň. Po najazd
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály