Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Optimalizácie dane z príjmov odpočtom daňovej straty

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S blížiacim sa koncom roka podnikatelia, bez rozdielu či ide o podnikajúce fyzické osoby alebo právnické osoby (ďalej podnikateľ) stále častejšie uvažujú o výške dane z príjmov, ktorú budú musieť za rok 2017 zaplatiť. Snahou každého podnikateľa je dosiahnuť, pri dodržaní platnej legislatívy, čo najnižšiu daň z príjmov.

Jednou z možností optimalizácie dane z príjmov je aj odpočet straty, ktorú podnikateľ vykázal v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Odpočtom daňovej straty si podnikateľ zníži základ dane, z ktorého sa počíta daň z príjmov. Podnikateľ nemôže postupovať tak, že si odpočíta stratu vykázanú v minulých zdaňovacích obdobiach v ľubovoľnej výške. Pri odpočte straty musí dodržiavať pravidlá stanovené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Daňová strata

Daňová strata (ďalej strata) je definovaná v § 2 písm. k) ZDP ako rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období.

Strata sa odpočítava od základu dane. Podľa § 2 písm. j) ZDP základom dane (ďalej len „ZD“) je rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období, ak ZDP neustanovuje inak (napríklad pri zahrňovaní obstarávacej ceny hmotného majetku do daňových výdavkov formou odpisov, postupné zahrňovanie dotácií do ZD a podobne).

Pre podnikajúce fyzické osoby (ďalej len „FO“) je ZD stanovený v § 4 ZDP, podľa ktorého, ak daňovníkovi plynie v zdaňovacom období viac druhov príjmov, ZD je súčet čiastkových ZD zistených podľa jednotlivých druhov príjmov. Pre právnické osoby (PO) je ZD vymedzený v ustanovení § 14 ZDP.

Strata u podnikajúcej fyzickej osoby

Daňová strata môže u podnikajúcich FO vzniknúť len pri tzv. „aktívnych príjmoch“, to je pri príjmoch, ktoré podnikateľ dosiahne z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti (podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP) a to iba pri tých, pri ktorých vykazuje preukázateľne vynaložené daňové výdavky. U podnikateľa, ktorý preukazuje pri stanovení ZD paušálne výdavky, strata nemôže vzniknúť. Takýto podnikateľ aj keď vypočíta, že 60 % zo zdaniteľného príjmu (v roku 2017) a zaplatené odvody do poisťovní sú vyššie ako zdaniteľné príjmy, vykáže nulový ZD. Stratu nemôže FO vyčísliť pri príjmoch z prenájmu (podľa § 6 ods. 3 ZDP) a pri príjmoch z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (podľa § 6 ods. 4 ZDP).

Postup pri výpočte základu dane a daňovej straty

Postup pri výpočte ZD a daňovej straty je upravený, pre FO a PO, v § 17 až § 29 ZDP. Vždy sa vychádza zo spôsobu vedenia účtovníctva alebo evidencie u daňovníka, ktorý:

  • účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej JÚ) sa vychádza z rozdielu medzi príjmami a daňovými výdavkami,
  • vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP z rozdielu medzi príjmami a daňovými výdavkami,
  • účtuje v sústave podvojného účtovníctva (ďalej PÚ) z výsledku hospodárenia.

Pri stanovení výšky straty, hlavne u PO, je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že daňová strata a účtovná strata nemusia byť vždy totožné. Podnikateľ, ktorý vykáže účtovnú stratu, môže vykázať v daňovom priznaní kladný ZD. Podnikateľ môže vykázať napríklad aj účtovný zisk a daňovú stratu. To, že daňová strata a účtovná strata sú rozdielne, je spôsobené výškou pripočítateľných a odpočítateľných položiek, ktoré upravujú ZD pri jeho výpočte.

Odpočet daňovej straty

Pri odpočte daňovej straty v daňovom priznaní k dani z príjmov, môže podnikateľ postupovať takto:

  1. Stratu odpočíta podľa ust. § 30 ods. 1 ZDP, t. z.:
    • u PO od vykázaného ZD,
    • u FO od ZD (čiastkového ZD) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP,
      rovnomerne počas 4 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto strata vykázaná. Ku dňu vstupu daňovníka do likvidácie alebo vyhlásenia konkurzu nárok na odpočet daňovej straty odo dňa vstupu do likvidácie alebo vyhlásenia konkurzu zaniká. Ak je zdaňovacie obdobie kratšie ako rok, daňovník môže uplatniť celý ročný odpočet daňovej straty.
  2. Stratu môže odpočítať aj podľa § 52za ods. 4 ZDP:
    • u PO od vykázaného ZD,
    • u FO od ZD (­čiastkového ZD) z príjmov podľa ust. § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP,
      a to len u neuplatnených daňových strát vykázaných za zdaňovacie obdobie ukončené v rokoch 2010 až 2013 alebo súčet týchto neuplatnených daňových strát, aj keď sa mohli odpočítať od ZD rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období začínajúcich zdaňovacím obdobím najneskôr 1. 1. 2014. Rovnaký postup sa uplatní aj pri vykázanej daňovej strate za zdaňovacie obdobie rokov 2010 a 2011 z príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP (od 1. 1. 2012 sa už pri príjmoch z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP nevykazuje daňová strata).

Ak podnikateľ mohol straty za roky 2010 až 2012 od ZD odpočítavať a nevyužil túto možnosť, nemôže po 1. 1. 2014 podať dodatočné daňové priznanie, v ktorom by si dodatočne tieto straty odpočítal.

Odpočet straty v daňovom priznaní k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2017

Podnikateľ môže v daňovom priznaní k dani z príjmov, ktoré bude podávať za rok 2017, odpočítať (umoriť) daňové straty z predchádzajúcich zdaňovacích období takto:

  • 1/4 daňovej straty, ktorú vykázal za rok 2016,
  • 1/4 daňovej straty, ktorú vykázal za rok 2015,
  • 1/4 daňovej straty, ktorú vykázal za rok 2014,
  • 1/4 zo súčtu neuplatnených daňových strát vykázaných za roky 2010 až 2013, pričom do súčtu neuplatnených daňových strát môže započítať aj neuplatnenú stratu z príjmov z prenájmu nehnuteľnosti vykázanú za zdaňovacie obdobie 2010 a 2011.

Odpočet daňovej straty vykázanej po 1. 1. 2014

Podnikateľ, ktorý vykázal daňovú stratu po termíne 1. 1. 2014 a bude chcieť optimalizovať výšku dane z príjmov za rok 2017 odpočtom tejto straty, bude postupovať § 30 ods. 1 ZDP. Stratu môže odpočítať od ZD rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktorý bola táto daňová strata vykázaná. Podnikajúca FO môže daňovú stratu vykázanú po 1. 1. 2014 odpočívať len z aktívnych príjmov, t. z. z príjmov z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti (z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP).

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ (FO, ktorá účtuje v sústave JÚ), začal podnikať od 1. 3. 2017. V roku 2017, ktorý je jeho prvým rokom podnikania predpokladá, že vykáže pri príjmoch z podnikania (príjmov podľa § 6 ods. 1 ZDP) príjmy vo výške 20 000 € a daňové výdavky 22 500 €, t. z., vykáže stratu. Bude si môcť stratu odpočítať v daňovom priznaní, ktoré bude podávať za rok 2018 a tým si zníži daň z príjmov v roku 2018?

Podnikateľ vykáže stratu z príjmov podľa § 6 ods. 1 ZDP:

  • Zdaniteľné príjmy = 20 000 €,
  • Daňové výdavky = 22 500 €,
  • ZD = 20 000 – 22 500 = –2 500 €.

Stratu vo výške 2 500 € bude môcť podnikateľ odpisovať v súlade s ustanovením § 30 ods. 1 ZDP, rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, t. z. v daňovom priznaní k dani z príjmov FO:

  • za rok 2018, kedy môže odpočítať stratu 625 € (2 500 / 4),
  • za rok 2019 môže odpočítať stratu 625 €,
  • za rok 2020 môže odpočítať stratu 625 € a
  • za rok 2021 môže odpočítať stratu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály