Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravy chýb minulých účtovných období

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V prípade, že dôjde k omylu alebo ku chybe v jednom účtovnom období a účtovná jednotka ju zistí v nasledujúcich účtovných obdobiach, je povinná túto chybu opraviť. V príspevku sa autorka venuje opravám nákladov a výnosov minulých účtovných období.

 

Podľa § 7 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovná jednotka povinná účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva, a o finančnej situácii účtovnej jednotky. Zobrazenie v účtovnej závierke je verné, ak obsah položiek účtovnej závierky zodpovedá skutočnosti a je v súlade s ustanovenými účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Zobrazenie v účtovnej závierke je pravdivé, ak sú pri ňom použité účtovné zásady a účtovné metódy, ktoré vedú k dosiahnutiu verného zobrazenia skutočností v účtovnej závierke.

V prípade, že dôjde k omylu alebo ku chybe v jednom účtovnom období a účtovná jednotka ju zistí v nasledujúcich účtovných obdobiach, je povinná túto chybu opraviť. Len tak bude účtovníctvo verne a pravdivo zobrazovať skutočnosť. V príspevku sa budeme venovať opravám nákladov a výnosov minulých účtovných období.

Definícia chýb

Kedy je možné hovoriť o chybe postupy účtovania nedefinujú. Určitú definíciu chyby predchádzajúceho obdobia možno nájsť v medzinárodných účtovných štandardoch pre finančné výkazníctvo (ďalej len „IAS/IFRS“), konkrétne v IAS 8, ktorý sa vzťahuje na všetky významné chyby. Podľa cit. štandardu sú chyby predchádzajúceho obdobia definované ako vynechania a chybné uvedenia v účtovných závierkach jednotky za jedno alebo viac predchádzajúcich období, ktoré vznikli v dôsledku nesprávneho uplatnenia alebo nezohľadnenia spoľahlivých informácií, ktoré:

  1. boli známe v čase, keď sa účtovné závierky za tieto obdobia schvaľovali na zverejnenie a
  2. o ktorých možno reálne predpokladať, že boli známe a zohľadnili sa pri zostavovaní a prezentácii týchto účtovných závierok.

Takéto chyby zahŕňajú aj matematické omyly alebo nesprávne uplatňovanie účtovnej politiky, prehliadnutie alebo nesprávny výklad skutočností a úmyselne nesprávny postup (podvody).

Pri aplikácii uvedenej definícii na slovenské predpisy účtovania by sa mohlo hovoriť o chybe minulých účtovných období, ak by došlo k odchýlke od povinností, zásad a metód resp. nedodržanie slovenských predpisov týkajúcich sa účtovania. Ku chybám (estimate)môže dochádzať vo vykazovaní, oceňovaní, zverejňovaní údajov účtovnej závierky, napr. ak je potrebné ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka vykonať závierkové účtovné prípady a účtovná jednotka ich nevykoná (alebo firemné smernice – accounting policies).

Opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) v § 59 ods. 16 upravujú, kedy sa nejedná o opravu chýb minulých účtovných období. Za opravu chýb minulých účtovných období sa nepovažujú rozdiely zo zmeny účtovnej hodnoty majetku a záväzku, vyplývajúce zo zmeny úprav ocenenia podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve. Ustanovenie § 26 zákona o účtovníctve určuje ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka povinnosť:

  • upraviť ocenenie hodnoty majetku, a to opravnými položkami, ak existuje opodstatnený predpoklad zníženia hodnoty majetku pod jeho účtovnú hodnotu,
  • vytvoriť rezervu (pozn.: rezervy sú záväzky s neistým časovým vymedzením alebo výškou),
  • odpisovať majetok.

V Postupoch účtovania v PÚ sa uvádzajú príklady, kedy sa nejedná o opravu chýb minulých účtovných období:

  1. účtovanie výšky opravnej položky a rezerv,
  2. úprava doby používania alebo spôsobu opotrebenia dlhodobého majetku.

Účtovanie opravy chýb minulých účtovných období

Podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály