Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava dane z príjmov zo závislej činnosti a daňových bonusov v roku 2020

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Postup zamestnávateľa v prípade vyberania a platenia preddavkov na daň a dane z príjmov zo závislej činnosti upravuje § 35 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Každoročne, najneskôr do 31. marca roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia, zamestnávateľ vykonáva ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie“) v súlade s § 38 ZDP. V prípade, že daň vypočítanú v ročnom zúčtovaní alebo daňové bonusy vyplývajúce z ročného zúčtovania zamestnávateľ nezrazil, nepriznal alebo nevyplatil v ustanovujúcej sume, potom opravu týchto súm vykoná zamestnávateľ alebo zamestnanec.

V nasledujúcom texte s praktickými príkladmi si uvedieme, kto a akým spôsobom vykoná opravu týchto súm. Ide o prípady, ak napr. zamestnávateľ zamestnancovi vykonal ročné zúčtovanie, ale:

  • zabudol mu priznať niektorú nezdaniteľnú časť základu dane (ďalej len „NČZD“), ktorú si zamestnanec v žiadosti o ročné zúčtovanie uplatnil,
  • zabudol mu priznať (doplatiť) daňový bonus na vyživované dieťa,
  • priznal mu NČZD, na ktorú zamestnanec nemal nárok,
  • priznal mu daňový bonus na vyživované dieťa, na ktorý zamestnanec nemal nárok,
  • zamestnanec v žiadosti o ročné zúčtovanie uviedol nesprávne údaje,
  • zamestnanec k žiadosti o ročné zúčtovanie nepriložil potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od iného zamestnávateľa podľa § 39 ods. 5 ZDP (ďalej len „potvrdenie o príjme“),
  • zamestnanec mal v zdaňovacom období aj iné zdaniteľné príjmy.

To, či chybu opraví zamestnanec alebo zamestnávateľ, závisí aj od toho, kto chybu zavinil.

Zamestnávateľ zabudol v ročnom zúčtovaní priznať NČZD, ktorú si zamestnanec v žiadosti o ročné zúčtovanie uplatnil

Zamestnávateľ, ktorý zrazil zamestnancovi vyššiu daň, ako bol povinný zraziť podľa zákona o dani z príjmov, vráti tomuto zamestnancovi rozdiel na dani, ak neuplynula lehota podľa osobitného predpisu, t. j. podľa § 69 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). O vrátený preplatok dane zníži zamestnávateľ, ďalší nasledujúci odvod preddavkov na daň správcovi dane (§ 40 ods. 1 ZDP).

V súlade s § 69 daňového poriadku, ak tento zákon alebo osobitný predpis neustanovuje inak, nemožno vyrubiť daň ani rozdiel dane alebo uplatniť nárok na sumu podľa osobitných predpisov (napr., nárok na daňový bonus na vyživované dieťa podľa zákona o dani z príjmov) po uplynutí piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať daňové priznanie alebo v ktorom bol daňový subjekt povinný daň zaplatiť bez povinnosti podať daňové priznanie, alebo v ktorom daňovému subjektu vznikol nárok na uplatnenie sumy podľa osobitných predpisov.

Z citovaných ustanovení je zrejmé, že zamestnávateľ, ktorý v ročnom zúčtovaní zabudne priznať zamestnancovi niektorú NČZD, opravu tohto ročného zúčtovania môže vykonať v súlade s § 40 ods. 1 ZDP a rozdiel na dani zamestnancovi vráti najneskôr v lehote na zánik práva vyrubiť daň.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnávateľ dňa 25. 3. 2018 vykonal ročné zúčtovanie za rok 2017 zamestnancovi, ktorý si v žiadosti o ročné zúčtovanie uplatnil aj NČZD na manželku. V januári 2020 zamestnávateľ zistil, že zamestnancovi v ročnom zúčtovaní za rok 2017 NČZD na manželku nepriznal. Nepriznaním tejto NČZD vznikol zamestnancovi rozdiel na dani v sumu 450 € (preplatok na dani, ktorý mal zamestnávateľ zamestnancovi vrátiť). Môže zamestnávateľ v januári 2020 vykonať opravu ročného zúčtovania za rok 2017 alebo je zamestnanec povinný podať daňové priznanie za toto zdaňovacie obdobie?

Opravu dane za rok 2017 vykoná zamestnávateľ v súlade s § 40 ods. 1 ZDP. Preplatok dane (rozdiel na preplatku na dani) 450 € zamestnávateľ vráti zamestnancovi v najbližšom výplatnom termíne, najneskôr v lehote na zánik práva vyrubiť daň, čo je 31. 12. 2023 (lehota na zánik práva vyrubiť daň začala plynúť od 1. 1. 2019). O vrátený preplatok dane zníži zamestnávateľ nasledujúci odvod preddavkov na daň správcovi dane. Znamená to, že zamestnávateľ nemá povinnosť podať opravný prehľad, resp. dodatočné hlásenie za príslušné obdobie roka 2018. Vrátený preplatok na dani 450 € uvedie na r. 3 (I. časť) prehľadu so znamienkom (–), čím zníži o túto sumu odvod preddavkov na daň v danom mesiaci (ak preplatok na dani vráti zamestnancovi vo februári 2020, t. j. spolu s januárovou mzdou, potom túto sumu uvedie v prehľade za mesiac január 2020).

* * *

Opravy dane podľa § 40 ZDP uvádza zamestnávateľ v prehľadoch príslušného zdaňovacieho obdobia, v ktorých je oprava dane skutočne vykonaná, a preto nie je zamestnávateľ povinný podávať opravné prehľady alebo dodatočné hlásenie len z tohto titulu.

Zamestnávateľ zabudol v ročnom zúčtovaní priznať (doplatiť) zamestnancovi daňový bonus na vyživované dieťa

Zamestnancovi, ktorému zamestnávateľ priznal a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály