Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava chýb v účtovníctve

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa § 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. účtovná jednotka (ÚJ) účtuje a vykazuje účtovné prípady v účtovnom období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, ÚJ ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. Podľa § 7 zákona o účtovníctve je ÚJ povinná účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii ÚJ.


Podľa § 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účtovná jed
notka (ÚJ) účtuje a vykazuje účtovné prípady v účtovnom období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, ÚJ ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. Podľa § 7 zákona o účtovníctve je ÚJ povinná účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii ÚJ.

Zobrazenie v účtovnej závierke je verné, ak obsah položiek účtovnej závierky zodpovedá skutočnosti a je v súlade s ustanovenými účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Zobrazenie v účtovnej závierke je pravdivé, ak sú pri ňom použité účtovné zásady a účtovné metódy, ktoré vedú k dosiahnutiu verného zobrazenia skutočností v účtovnej závierke. ÚJ je povinná viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne a spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov. Podľa § 8 zákona o účtovníctve účtovníctvo ÚJ je:
  • správne, ak ÚJ vedie účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a ostatných predpisov (opatrení) z oblasti účtovníctva,
  • úplné, ak ÚJ zaúčtovala všetky účtovné prípady v účtovnom období v účtovných knihách, zostavila individuálnu, prípadne konsolidovanú účtovnú závierku, vyhotovila výročnú správu (ak má takúto povinnosť), zverejnila údaje z účtovnej závierky a z výročnej správy a ak má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy (doklady),
  • preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné a ÚJ vykonala inventarizáciu,
  • zrozumiteľné, ak umožňuje určiť obsah účtovných prípadov,
  • vedené spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov, ak sa trvalosť zabezpečí po celú dobu spracovania a úschovy.
Aj pri starostlivom vykonávaní zápisov v účtovných písomnostiach sa môžu vyskytnúť prípady, že sa niektorý zápis urobí nesprávne a treba ho opraviť (oprava účtovníctva v bežnom účtovnom období, resp. v minulých účtovných obdobiach), prípadne sa účtovný prípad nezaúčtuje v tom účtovnom období, do ktorého patrí, a preto ho musí ÚJ doúčtovať. Ak ÚJ nezaúčtuje účtovný prípad do účtovného obdobia, s ktorým súvisí, alebo ho zaúčtuje nesprávne, účtovníctvo, ako aj účtovná závierka tejto ÚJ nie je v súlade so základnými zásadami zákona o účtovníctve. Aby tieto chyby ÚJ v účtovníctve odstránila, musí účtovať o ich oprave:
  • v bežnom účtovnom období, ak sa chyba stala priamo v danom bežnom účtovnom období,
  • za minulé účtovné obdobia – pričom aj táto oprava sa účtuje v bežnom účtovnom období, teda v období, v ktorom sa chyba zistila,
  • ak chybu zistí ešte pred schválením účtovnej závierky, môže znovu otvoriť účtovné knihy, zaúčtovať opravu a zostaviť novú správnu účtovnú závierku.
     

Požiadavky na opravy chýb podľa zákona o účtovníctve

Podľa § 34 zákona o účtovníctve, ak ÚJ zistí, že niektorý účtovný záznam jej účtovníctva je neúplný, nepreukázateľný, nesprávny alebo nezrozumiteľný, je povinná vykonať bez zbytočného odkladu jeho opravu, a to spôsobom uvedeným v § 34 ods. 2 zákona o účtovníctve. Oprava sa v zmysle tohto ustanovenia musí vykonať tak, aby bolo možné určiť:
  • zodpovednú osobu, ktorá vykonala príslušnú opravu,
  • deň vykonania opravy (deň v účtovnom zázname treba zaznamenať s takou presnosťou, aby neistota v určení času nemala za následok neistotu v určení obsahu účtovných prípadov),
  • obsah opravovaného účtovného záznamu pred opravou, ako aj po oprave.
Na opravu účtovného zápisu treba vždy vyhotoviť účtovný doklad (interný účtovný doklad).
Oprava v účtovných dokladoch, účtovných knihách a v ostatných účtovných písomnostiach nesmie viesť k neúplnosti, nepreukázateľnosti, nesprávnosti, nezrozumiteľnosti alebo neprehľadnosti účtovníctva. Účtovný záznam, ktorý je nečitateľný alebo ho nemožno previesť do čitateľnej podoby, sa hodnotí, ako keby ho ÚJ neviedla. Chybné zápisy sa teda nemôžu opravovať prepisovaním, vymazávaním, vyškrabávaním alebo iným spôsobom, ktorým by sa stal pôvodný zápis úplne alebo čiastočne nečitateľným alebo by sa zničili záznamy na technickom nosiči.
 

Spôsoby opravy chýb
 

Pri opravách účtovných zápisov možno napriek tomu využiť rôzne techniky riešenia:
 
a) účtovné:
  • úplné storno,
  • zaúčtovanie rovnakej sumy na opačnú stranu účtu,
  • čiastočné storno,
  • doplnkový zápis,
b) neúčtovné:
  • prečiarknutie chybného zápisu.
Oprava úplným stornom sa uskutočňuje vtedy, keď sa účtovný prípad zaúčtoval na nesprávne účty alebo na správne účty, ale na nesprávne strany účtov. Úplným stornom sa chybný zápis zruší a novým účtovným zápisom sa účtovný prípad zaúčtuje správne. Pri použití výpočtovej techniky pri vedení účtovníctva sa vykoná zápis s mínusovým znamienkom. Úplné storno chybného zápisu možno dosiahnuť aj ponechaním chybného zápisu a zaúčtovaním rovnakej sumy na opačnej strane účtu, a následne vykonaním správneho zápisu. Nevýhodou tohto spôsobu opravy účtovného zápisu je, že sa na účtoch, na ktorých sa vykonala oprava zápisu týmto spôsobom, vykazuje obrat, ktorý v skutočnosti nenastal.

Ak boli na správne účty a ich strany zaúčtované vyššie sumy, možno uskutočniť opravu vyšších súm čiastočným stornom pôvodného účtovného zápisu. Znamená to, že zaúčtovaná suma sa zníži o rozdiel medzi pôvodne zaúčtovanou sumou a správnou sumou.

Oprava doplnkovým zápisom sa môže vykonať vtedy, ak sa na správne účty a správne strany účtov zaúčtovala nižšia suma. Chýbajúca suma sa zapíše novým účtovným zápisom a doplní sa tak na správnu výšku.

Oprava doplnkovým zápisom sa môže vykonať aj vtedy, ak pôvodné zaúčtovanie bolo na nesprávnych účtoch. Rozhodujúce je, aby výsledok (najmä účtovná závierka) podával pravdivý a verný obraz. Napríklad ak sa zistí, že náhrady za nevyčerpanú dovolenku boli zaúčtované nesprávne, t. j. účtovným zápisom MD 521/331 D, aj keď bola na ne vytvorená rezerva. Opravu je možné vykonať:
  • úplným stornom pôvodného účtovného zápisu (MD –521 / –331 D) a zaúčtovaním správneho zápisu (MD 323 / 331 D) alebo
  • zaúčtovaním opravy doplnkovým zápisom (MD 323 / 521 D)
Výsledok bude rovnaký.
 
Oprava prečiarknutím sa vykoná tak, že nesprávny zápis sa prečiarkne, pričom pôvodný zápis musí zostať čitateľný. Na prečiarknutý zápis alebo na opačnú stranu (ak bola použitá nesprávna strana účtu) sa urobí správny zápis. K pôvodnému zápisu sa pripojí poznámka o vykonaní opravy s dátumom jej vykonania a podpisom osoby, ktorá opravu vykonala. Ide o opravu v účtovných písomnostiach, napríklad na účtovnom doklade sa pôvodne uviedlo nesprávne označenie účtov, na ktorých bol účtovný prípad zaúčtovaný (nesprávna predkontácia). V skutočnosti boli v účtovných knihách iné zápisy (napríklad ten, kto účtoval, si všimol chybu). Potom je nutné opraviť aj zápis na účtovnom doklade a ten sa opraví uvedeným spôsobom.
 

Opravy chýb minulých účtovných období

Rovnako ako § 3 zákona o účtovníctve aj § 5 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) ustanovujú, že náklady a výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak ÚJ nezaúčtuje náklady a výnosy do účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia, tzn. že ich nezaúčtuje vôbec alebo ich zaúčtuje nesprávne, potom musí o nich účtovať v tom účtovnom období, v ktorom sa o týchto chybách dozvie. Bude teda účtovať o oprave chýb minulých účtovných období. Postupy účtovania pritom rozlišujú významné a nevýznamné opravy chýb minulých účtovných období a podľa toho ustanovujú aj spôsob ich účtovania:
  • Opravy nevýznamných nákladov a nevýznamných výnosov minulých účtovných období sa účtujú ako účtovné prípady bežného účtovného obdobia na príslušných účtoch nákladov alebo výnosov z hospodárskej činnosti ÚJ (§ 5 ods. 1 Postupov úètovania v PÚ).
  • Opravy významných nákladov a významných výnosov sa účtujú na úète 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov alebo na úète 429 – Neuhradená strata minulých rokov (§ 59 ods. 14 Postupov účtovania v PÚ).
Pokiaľ ide o určenie hranice významnosti nákladov, v žiadnej legislatíve nie sú stanovené a jej určenie je preto v kompetencii ÚJ. Stanovovanie hranice významnosti by ÚJ mala posudzovať vo vzťahu k objemu majetku, ktorý vlastní, resp. spravuje, príp. vo väzbe na dopad tejto položky na výsledok hospodárenia. Túto hranicu významnosti je vhodné ustanoviť napr. prostredníctvom vnútropodnikovej smernice, pretože napr. 50 000 Sk je pre menšiu ÚJ významná suma a pôjde teda aj o významnú opravu, ale pre inú ÚJ pôjde o sumu nevýznamnú, a teda aj o účtovanie nevýznamnej opravy. Všeobecnú definíciu významnosti stanovuje § 17 ods. 9 zákona o účtovníctve.

Pre úplnosť pripomínam, že podľa § 59 ods. 15 Postupov účtovania v PÚ za opravu chýb minulých účtovných období sa nepovažujú rozdiely zo zmeny účtovnej hodnoty majetku a záväzku vyplývajúce zo zmeny úprav ocenenia podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve, napr. účtovanie výšky opravnej položky a rezerv, úprava doby používania alebo spôsobu opotrebenia dlhodobého majetku. Za opravu chýb sa nepovažuje prehodnotenie opodstatnenosti položiek, ktorých výška bola stanovená odhadom. Ak ÚJ zistí, že opravnú položku mala tvoriť, ale ju nevytvorila, je to už oprava chýb minulých rokov.
 
Príklad č. 1:
ÚJ v minulom účtovnom období vytvorila opravnú položku k spornej pohľadávke vo výške napr. 30 % z hodnoty pohľadávky. V bežnom účtovnom období ÚJ zistí, že opodstatnenosť tvorby opravnej položky bola vo výške 50 %. Opravnú položku dotvorí do tejto výšky v bežnom účtovnom období (doúčtuje do nákladov 20 % tvorby opravnej položky k pohľadávke).
 
***
 

Opravy chýb minulých účtovných období v účtovnom období, v ktorom sa tieto skutočnosti zistili

Tak ako bolo vyššie uvedené, zákon o účtovníctve v § 3 jednoznačne ustanovuje, že ÚJ účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia (účtovné obdobie). Ak túto zásadu nemožno dodržať, ÚJ ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. To znamená, že ak ÚJ v bežnom účtovnom období zistí, že nes- právne zaúčtovala nejaký účtovný prípad v predchádzajúcom účtovnom období a účtovná závierka za toto účtovné obdobie už bola schválená najvyšším orgánom spoločnosti, opätovné otvorenie účtovných kníh
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály