Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odstúpenie od zmluvy v obchodných vzťahoch

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Obchodnoprávne vzťahy môžu zanikať na základe rôznych právnych skutočností. Ideálne je, ak daný právny vzťah zanikne splnením záväzku riadne a včas. Právny poriadok však predpokladá aj zánik nesplneného záväzku, pričom najčastejšie pôjde o skutočnosti ako odstúpenie od zmluvy, ale napríklad aj dohodu.

Zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") predpokladá aj ďalšie inštitúty, v súvislosti s ktorými dochádza k zániku nesplneného záväzku, a to:
-
dodatočnú nemožnosť plnenia,
-
zaplatenie odstupného a
-
zmarenie účelu zmluvy.
V tomto príspevku sa však budeme zaoberať výlučne
odstúpením od zmluvy
a jeho praktickými dôsledkami na vzťah medzi podnikateľmi.
Inštitút odstúpenia od zmluvy je v slovenskom Obchodnom zákonníku upravený komplexne v ôsmich, prevažne rozsiahlejších ustanoveniach. Tieto právne normy predstavujú všeobecný rámec pre odstúpenie od zmluvy v rámci obchodných vzťahov. Parciálnu úpravu odstúpenia od zmluvy takisto nájdeme v Obchodnom zákonníku u jednotlivých zmluvných typov (kúpna zmluva, zmluva o dielo, etc.). V zákone č. 40/1964 Zb., Občiansky zákonník (ďalej len "Občiansky zákonník") je však inštitút odstúpenia od zmluvy upravený len útržkovito v rámci spotrebiteľských zmlúv, kúpnej zmluvy, zmluvy o dielo, nájomnej zmluvy a zmluvy o ubytovaní. Občiansky zákonník teda neobsahuje všeobecnú komplexnú úpravu odstúpenia od zmluvy v podobe, ako je to v Obchodnom zákonníku.
Je dôležité podotknúť, že právo na odstúpenie od zmluvy nie je časovo neobmedzené, ale premlčuje sa. Ak teda zmluvná strana namietne na súde premlčanie práva na odstúpenie od zmluvy, súd daný nárok neuzná. Aj samotným odstúpením od zmluvy môžu vzniknúť nové práva (napríklad právo na vrátenie poskytnutého plnenia), ktoré sa však takisto premlčujú - odo dňa, kedy oprávnený od zmluvy odstúpil. Na uvedenú časovú limitáciu preto musia pamätať obe zmluvné strany.
Predpoklady
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály