Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpredaj vraku po havárii

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Osobné motorové vozidlo (zaradené v roku 2004) sme po havárii vyradili z evidencie dlhodobého majetku, keď­že sme obdržali vyjadrenie z poisťovne, že predpokladané náklady na opravu prevyšujú 70 % všeobecnej hodnoty vozidla a škodu na vozidle budú likvidovať ako totálnu škodu. Predmetné vozidlo sme však odpredali, následne sa uskutočnil prepis na nového majiteľa aj na polícii.

Ako máme postupovať? Účtovať o škode na účte 549 – Manká a škody a následne o predaji materiálu (účet 642); alebo máme vozidlo vyradiť v zostatkovej cene (účet 541) a účtovať následne o predaji majetku (účet 641)? Fakturácia pri odpredaji osobného auta, pri kúpe ktorého sme si nemohli DPH odpočítať je bez DPH. Ako postupovať v prípade fakturácie použiteľných zvyškov danému záujemcovi, ide o FO – nepodnikateľa, má byť vystavená suma s DPH?

Od zaradenia vozidla do užívania prešlo takmer osem rokov, preto predpokladáme, že účtovná zostatková cena vozidla je nula. Z toho dôvodu sa o škode (účet 549) neúčtuje. Za predpokladu, že zostatková cena nie je nula, táto sa zaúčtuje ako škoda – účty 549/082. Tento náklad je daňovo uznaný výdavok do výšky náhrady od poisťovne a vrátane príjmu z predaja vyradeného automobilu. V danom prípade dochádza k predaju motorového vozidla. Vyradenie vozidla sa zaúčtuje zápisom na účty 082/022. Tržba z predaja sa zaúčtuje zápisom na účty 311, 315/641.

Dodanie osobného automobilu registrovaného v kategórii M1 je oslobodené od DPH, ak pri jeho nadobudnutí bolo vylúčené odpočítanie dane podľa § 49 ods. 7 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení účinnom do 31. decembra 2009. Táto skutočnosť

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály