Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítateľné položky od základu dane v roku 2019 pre fyzické osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Aj v roku 2019 si daňovníci môžu znížiť daň z príjmov uplatnením odpočítateľných položiek od základu dane. Ide o nezdaniteľné časti základu dane, ktoré predstavujú daňové zvýhodnenie, o ktoré si daňovník môže znížiť základ dane v príslušnom zdaňovacom období. Výsledkom uplatnenia nezdaniteľných častí základu dane je teda nižšia daň z príjmov.

Nezdaniteľné časti základu dane upravuje § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Okrem nezdaniteľných častí základu dane si môže daňovník znížiť daň o daňový bonus na zaplatené úroky na bývane a daňový bonus na dieťa.

Daňovník si v súlade s § 11 ZDP môže znížiť základ dane o nezdaniteľné časti základu dane:

  • na daňovníka,
  • na manželku (manžela),
  • o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie,
  • o úhradu kúpeľnej starostlivosti.

Výška nezdaniteľnej časti na daňovníka a manželku (manžela) daňovníka sa viaže na životné minimum. Nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka a na manželku sú aj v roku 2019 ovplyvnené valorizačným mechanizmom, t. j. závisia od násobku platného životného minima, od dosiahnutého základu dane daňovníka z aktívnych príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie a od výšky vlastného príjmu manželky.

Ak daňovník dosahuje iba príjmy zo závislej činnosti, môže si u svojho zamestnávateľa uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka mesačne, bez ohľadu na to, aký základ dane bude počas kalendárneho roka vykazovať. Podmienkou však je, že daňovník u svojho zamestnávateľa podpísal Vyhlásenie k zdaneniu príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti (ďalej len „Vyhlásenie“) podľa § 36 ods. 6 ZDP. V prípade súbežných pracovných pomerov môže mať daňovník vyhlásenie podpísané v danom mesiaci iba u jedného zamestnávateľa.

Túto mesačnú sumu si nemôže uplatniť daňovník, ktorý je k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia poberateľom dôchodkov uvedených v § 11 ods. 6 ZDP a ani daňovník, ktorý u svojho zamestnávateľa počas roka nepodpísal Vyhlásenie. Po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) sa pri výpočte ročnej nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2019 prihliadne na dosiahnutú výšku základu dane daňovníka z aktívnych príjmov, t. j. nielen z príjmov podľa § 5 ZDP, ale aj z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP.

Ostatné nezdaniteľné časti základu dane, t. j. nezdaniteľnú časť základu dane na manželku a sumu preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie a kúpeľnú starostlivosť, si daňovník môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka), a to u svojho zamestnávateľa prostredníctvom ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo sám pri podaní daňového priznania.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka

Nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si môže uplatniťkaždá fyzická osoba (daňový rezident aj daňový nerezident) za podmienky, že v príslušnom zdaňovacom období dosiahla tzv. aktívne príjmy, (bez ohľadu na to, či tieto príjmy boli dosahované počas celého zdaňovacieho obdobia alebo len počas jeho časti). Pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníkamusí daňovník – fyzická osoba posudzovať:

  • Či mu vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane, či dosiahol tzv. aktívne príjmy, to znamená príjmy zo závislej činnosti (základ dane podľa § 5 ZDP) alebo príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP). Ak takýto čiastkový základ dane nedosiahol, nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mu v príslušnom zdaňovacom období nevzniká.
  • Na akú výšku nezdaniteľnej časti základu dane mu nárok vznikol v závislosti od dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov.

Poznámka: Nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane daňovníkovi nevzniká z tzv. pasívnych príjmov t. j. príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP, príjmov z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP a z ostatných príjmov podľa § 8 ZDP.

Postup pre určenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v roku 2019 je stanovený v § 11 ods. 2 ZDP. Ak daňovník dosiahne v príslušnom zdaňovacom období základ dane:

  • ktorý sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca 19,2-násobku sumy platného životného minima; k 1. januáru 2019 je platné životné minimum vo výške 205,07 € z čoho vyplýva nezdaniteľná časť na daňovníka vo výške 3 937,35 €;
  • ktorý je vyšší ako 100-násobok platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca rozdielu 44,2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane; ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník dosiahne v roku 2019 základ dane vo výške 100-násobku životného minima (100 x 205,07) 20 507 € a menej, v daňovom priznaní si môže uplatniť celú sumu nezdaniteľnej časti základu dane 3 937,35 €.

Suma 20 507 € predstavuje hornú hranicu na uplatnenie celej sumy nezdaniteľnej časti základu dane za zdaňovacie obdobie roku 2019.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Daňovník za rok 2019 dosiahol čiastkový základ dane podľa § 5 ZDP (zo závislej činnosti) vo výške 3 800 €. V akej výške si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane?

Daňovníkovi v roku 2019 vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane, lebo dosahoval aktívne príjmy. Základ dane daňovníka z aktívnych príjmov je za rok 2019 nižší ako 20 507 € a daňovníkovi vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2019 v plnej výške, t. j. 3 937,35 €. Daňovník si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane iba do výšky skutočne dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov, t. j. vo výške 3 800 €.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Daňovník dosiahne v roku 2019 základ dane 36 256,37 € a vyšší, v daňovom priznaní si nemôže uplatniť žiadnu sumu nezdaniteľnej časti základu dane.

Výpočet:

Text

Výpočet

Suma v €

Nezdaniteľná časť

44,2 x 205,07

9 064,09

1/4 základu dane

36 256,37 / 4

9 064,09

Rozdiel

0

Suma dosiahnutého základu dane 36 256,37 € predstavuje hornú hranicu, keď si daňovník už nebude môcť uplatniť v daňovom priznaní žiadnu sumu nezdaniteľnej časti základu dane.

Daňovník uplatní prepočítanie nezdaniteľnej časti základu dane

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály