Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie daňovej straty od základu dane za rok 2019

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V tvrdom konkurenčnom prostredí môže nastať obdobie, kedy podnikateľ nedosiahne zisk, ale výsledkom jeho činnosti je strata. Ak je strata prechodným javom a v budúcich obdobiach dosiahne podnikateľ zisk, môže minulý podnikateľský neúspech vhodne využiť na zníženie daňového základu a z neho vyplývajúcej daňovej povinnosti.

Spôsob odpočítavania daňovej straty od základu dane je definovaný v § 30 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Od základu dane je možné odpočítavať daňovú stratu rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná. Ak daňovník počas štyroch bezprostredne nasledujúcich rokov daňovú stratu neodpočíta, nárok na odpočítanie daňovej straty mu zaniká.

Zákon o dani z príjmov súčasne definuje daňovú stratu v § 2 písm. k). Stratou sa rozumie rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy, a to pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období. Pri vyčísľovaní daňovej straty sa postupuje rovnako ako pri výpočte základu dane. Pri zisťovaní základu dane a daňovej straty sa vychádza:

  1. u daňovníkov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva z rozdielu medzi príjmami a výdavkami,
  2. u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva z výsledku hospodárenia.

Daňovú stratu môžu vykázať:

  • právnické osoby,
  • fyzické osoby s príjmami z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré si uplatňujú preukázateľné výdavky a vedú daňovú evidenciu alebo účtujú v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

Daňovú stratu nemôže vykázať:

  • fyzická osoba, ktorá si uplatňuje tzv. paušálne výdavky,
  • fyzická osoba, ktorá si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky spojené s príjmami z prenájmu nehnuteľností (§ 6 ods. 3 ZDP),
  • fyzická osoba, ktorá si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky spojené s príjmami z použitia diela a umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP),
  • fyzická osoba pri príjmoch zo závislej činnosti (§ 5 ZDP),
  • fyzická osoba pri príjmoch z kapitálového majetku (§ 7 ZDP) a pri ostatných príjmoch (§ 8 ZDP).

Daňové straty vykázané za zdaňovacie obdobia začínajúce od 1. 1. 2014 sa môžu odpočítať od základu dane rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná.

Ak je zdaňovacie obdobie kratšie ako rok, daňovník môže uplatniť celý ročný odpočet daňovej straty. V prípade, že daňovník v niektorom z nasledujúcich zdaňovacích období nevyčerpá pomernú časť daňovej straty táto mu prepadne a nemôže si ju už uplatniť v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach.

Daňovník, fyzická osoba si môže odpočítať daňovú stratu len od základu dane vykázaného z tzv. aktívnych príjmov, to je z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP (príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti). To znamená, že daňovník si nemôže odpočítať v minulosti vykázanú daňovú stratu od základu dane vykázaného z:

  • príjmov z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP),
  • príjmov z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP),
  • príjmov z kapitálového majetku (§ 7 ZDP) a z
  • ostatných príjmov (§ 8 ZDP).

Daňová strata nemusí vždy korešpondovať s účtovnou stratou. Môže dôjsť k situácii, že podnikateľský subjekt dosiahne účtovnú stratu a kladný daňový základ a naopak pri účtovnom zisku dosiahne daňovú stratu, čo môže vyplynúť zo súboru pripočítateľných a odpočítateľných položiek pri transformácii výsledku hospodárenia na daňový základ.

V praxi môže nastať situácia, že nárok na odpočet daňovej straty daňovníkovi vznikne, ale nebude ju môcť umoriť v príslušnom zdaňovacom období (napr. v zdaňovacom období vznikne ďalšia daňová strata) a táto neumorená časť daňovej straty sa už neprenáša do ďalšieho obdobia, daňovníkovi na ňu zaniká nárok. Môže nastať aj situácia, že sa umorí v zdaňovacom období len časť daňovej straty, v takomto prípade daňovníkovi nárok na zostávajúcu časť neumorenej straty zaniká.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník, fyzická osoba vykázal z príjmov z podnikania za roky 2017 a 2018 daňovú stratu vo výške 8 000 €.

V roku 2019 vykázal viac čiastkových základov dane podľa jednotlivých druhov príjmov:

Text

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály