Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane z pridanej hodnoty v neziskových organizáciách

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Niektoré neziskové účtovné jednotky sa napriek tomu, že nevykonávajú podnikateľskú činnosť, môžu stať platiteľmi dane z pridanej hodnoty, čo v ich prípade môže znamenať značné komplikácie z účtovného, ale aj administratívneho hľadiska. Odpoveď na otázku, kedy vniká povinnosť registrovať sa pre daň z pridanej hodnoty neziskovým organizáciám, čitateľ nájde v článku autorky.

 

Mnohé neziskové účtovné jednotky sa napriek tomu, že nevykonávajú podnikateľskú činnosť, môžu stať platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), čo v ich prípade môže znamenať značné komplikácie z účtovného ale aj administratívneho hľadiska.

Do obratu pre účely DPH v neziskových organizáciách vstupujú nasledovné výnosy (príjmy):

  • z podnikania,
  • z prenájmu majetku,
  • zo zdaňovaných činností, ktoré organizácia vykonala okrem príjmov z podnikania.

Do obratu pre účely DPH v neziskových organizáciách nevstupujú nasledovné výnosy (príjmy):

  • z členských príspevkov,
  • z dotácií,
  • z grantov,
  • z darov (od fyzických alebo právnických osôb),
  • z vlastnej činnosti, za účelom ktorej organizácia vznikla,
  • z asignácií dane,
  • z úrokov.

Pokiaľ nezisková organizácia dosiahne za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat z dodávky 49 790 € z tovaru a služieb vstupujúcich, do obratu pre účely DPH je povinná do 20. dňa nasledujúceho mesiaca podať žiadosť o registráciu pre daň.

Keďže je vo väčšine prípadov pravdepodobné, že nezisková účtovná jednotka bude aj po zaregistrovaní za platiteľa DPH dosahovať výnosy (príjmy) aj z činností, ktoré nepodliehajú DPH, odporúča sa stanoviť si koeficient dane z pridanej hodnoty, ktorý bude účtovná jednotka uplatňovať pri odpočítaní DPH, písomne ho oznámiť miestne príslušnému daňovému úradu a zároveň požiadať o jeho schválenie.

Pomerné odpočítanie dane z pridanej hodnoty je upravené v § 50 zákona č. 222/ 2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Uplatňuje sa v prípade neziskovej účtovnej jednotky, ktorá je registrovaná ako platiteľ pridanej hodnoty.

Ust. § 50 zákona o DPH:

  • Pomernú výšku odpočítateľnej dane podľa § 49 ods. 4 platiteľ vypočíta ako súčin dane a koeficientu vypočítaného podľa odseku 2 a zaokrúhleného na dve desatinné miesta nahor.
  • Koeficient sa vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli sú výnosy (príjmy) bez dane z tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná, a v ktorého menovateli sú výnosy (príjmy) bez dane zo všetkých tovarov a služieb za kalendárny rok.

Na základe takto stanoveného koeficientu bude nezisková organizácia uplatňovať odpočet DPH do konca aktuálneho účtovného obdobia. Po skončení účtovného obdobia je nezisková účtovná jednotka povinná vykonať výpočet koeficientu dane z pridanej hodnoty za kalendárny rok na základe skutočných výnosov (príjmov) podľa nasledovného vzorca:

                         Výnosy (príjmy) bez dane z tovarov a služieb pri ktorých je daň odpočítateľná za kalendárny rok
\Koeficient DPH = --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                            &
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály