Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočet výdavkov na výskum a vývoj

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Každá fyzická alebo právnická osoba, ktorej bolo vydané osvedčenie o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj a ktorá spĺňa podmienky uvedené v § 30c zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) si môže navýšiť výdavky (náklady) vynaložené na výskum a vývoj. V konečnom dôsledku si takouto formou môže daňovník realizujúci výskum a vývoj znížiť výšku dane z príjmov. Znenie ZDP účinné od 1. 1. 2022 prináša so sebou zmeny aj v tejto oblasti.

Zákon č. 172/2005 Z.z. zároveň definuje základné pojmy, a to výskum a vývoj.
Výskumom
sa rozumie systematická tvorivá činnosť uskutočňovaná v oblasti vedy a techniky pre potreby spoločnosti a v záujme rozvoja poznania.
Vývoj
je systematická tvorivá činnosť v oblasti vedy a techniky využívajúca zákonitosti a poznatky získané prostredníctvom výskumu alebo vychádzajúce z praktických skúseností pri tvorbe nových materiálov, výrobkov, zariadení, systémov, metód a procesov alebo ich zlepšení. Pre správne posúdenie, či daná činnosť naozaj spĺňa kritéria pre výskum a vývoj je dôležité tiež brať do úvahy podmienky uvedené v základnom dokumente OECD pre oblasť výskumu a vývoja, ktorým je Frascati Manual. V súlade s týmto dokumentom musí byť táto činnosť inovatívna, kreatívna, neistá vo výsledku, systematická a ďalej reprodukovateľná.
Písomný dokument, v ktorom daňovník vymedzí predmet výskumu a vývoja, teda zámery, ciele a plánované časovo ohraničené výskumné a vývojové činností v obsahovo vymedzenej oblasti vedy a techniky, sa nazýva
projekt výskumu a vývoja
(ďalej len "projekt"), ktorého povinné obsahové náležitosti z hľadiska dane z príjmov definuje ZDP. Týmito povinnými údajmi sú:
1.
základné údaje o daňovníkovi, ktorými sú názov a sídlo spoločnosti, daňové identifikačné číslo, u daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu a miesto podnikania,
2.
dátum začiatku a predpokladaného ukončenia realizácie projektu výskumu a vývoja,
3.
ciele projektu, ktoré sú dosiahnuteľné počas doby jeho realizácie a merateľné po jeho ukončení; táto informácia sa uvádza aj v prílohe k § 30c k daňovému priznaniu k DPPO,
4.
celkové predpokladané výdavky (náklady) na realizáciu projektu,
5.
predpokladané výdavky (náklady) v jednotlivých rokoch realizácie projektu.
6.
podpis osoby oprávnenej konať za daňovníka (podnikateľ fyzická osoba koná osobne alebo za neho koná zástupca, právnická osoba koná štatutárnym orgánom alebo za ňu koná zástupca); projekt musí byť podľa ZDP podpísaný do lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom si daňovník pri realizácii projektu uplatnil odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj. Projekty, ktoré vznikli pred 1.1.2020 musia byť podpísané ešte pred ich realizáciou.
Keďže na uplatnenie dodatočného odpočtu výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj nie je potrebné podať vopred žiadnu žiadosť, projekt výskumu a vývoja sa stáva dôležitým dokumentom hlavne v prípade daňovej kontroly, keď je ho daňovník povinný predložiť na výzvu správcu dane alebo finančného riaditeľstva. Lehota na predloženie projektu daňovníkom je
osem dní
odo dňa doručenia výzvy daňovníkovi. Podľa ZDP musí ísť o podpísaný písomný dokument, a teda nie je postačujúce ho evidovať len elektronicky.
Počas realizácie projektu môže nastať situácia, že v projekte nastane zmena. Ak k tejto situácii dôjde, je veľmi dôležité rozlišovať, v ktorej oblasti projektu k zmene dochádza. Ak sa nemení hlavný cieľ projektu, ale mení sa napr. lehota na jeho dokončenie, k pôvodnému projektu sa jednoducho vypracuje dodatok s novými podmienkami. Avšak, ak dochádza k zmene hlavného cieľa projektu alebo došlo k zmene investora, objednávateľa projektu, je potrebné vypracovať novú projektovú dokumentáciu.
Príklad č. 1:
Právnická osoba realizujúca výskum a vývoj v lehote uvedenej v projekte zistí, že cieľ výskumu je možné dosiahnuť len s veľkou námahou a rozhodne sa vyčlenené peniaze využiť na nový cieľ. Stačí zmeniť pôvodnú projektovú dokumentáciu dodatkom?
Nie, keďže dochádza k zmene hlavného cieľa projektu, je potrebné vypracovať novú projektovú dokumentáciu.
* * *
Osobou oprávnenou
uplatniť si odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj je právnická osoba alebo fyzická osoba s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP. Fyzická osoba - podnikateľ pritom môže viesť buď daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP alebo môže účtovať v sústave podvojného alebo jednoduchého účtovníctva podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p.
Odpočet výdavkov na výskum a vývoj môže využiť daňovník, ktorý:
-
v zdaňovacom období neuplatňuje úľavu na dani,
-
ako držiteľ osvedčenia o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj nerealizuje projekt výskumu a vývoja za účelom predaja nehmotných výsledkov výskumu a vývoja,
-
nie je držiteľom osvedčenia o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj a projekt realizuje pre svoje vlastné potreby alebo za účelom predaja nehmotných výsledkov výskumu a vývoja,
-
nie je držiteľom osvedčenia o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj a projekt realizuje formou zmluvného výskumu a vývoja ako vnútro skupinovú službu.
Odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj môže využiť aj daňovník, ktorý realizuje projekt výskumu a vývoja v spolupráci s inou právnickou osobou alebo fyzickou osobou, ak vie preukázať, že od základu dane odpočítava iba výdavky (náklady), ktoré boli daňovníkom preukázateľne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov a ktoré boli zaúčtované v účtovníctve daňovníka alebo zaevidované v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 ZDP, tzn., že na tieto výdavky (náklady) nedostáva žiadne príspevky od inej osoby a že spoluvlastnícke podiely na výsledkoch projektu medzi viacerými osobami sú jasné definované.
Príklad č. 2:
Na realizácii projektu výskumu a vývoja sa spolupodieľa obchodná spoločnosť a nezisková organizácia, ktorej hlavným predmetom činnosti je podpora výskumu a vývoja v spoločnosti. Obe právnické osoby budú realizátorom projektu a po ukončení budú spoločne vlastniť výsledky výskumu a vývoja. Obe právnické osoby majú vo svojom účtovníctve osobitne evidované náklady na výskum a vývoj. Keďže nezisková organizácia v zdaňovacom období neeviduje žiadne výnosy, môže obchodná spoločnosť odpočítať od svojho základu dane aj náklady evidované neziskovou organizáciou?
Nie, obchodná spoločnosť môže od svojho základu dane odpočítať iba náklady zaúčtované vo svojom účtovníctve. Nezisková organizácia, keďže v zdaňovacom období neúčtuj
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály