Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpis pohľadávok v zákone o dani z príjmov (2. časť)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Odpis pohľadávok v zákone o dani z príjmov

Odpis pohľadávok v zákone o dani z príjmov (2 časť)

Druhá časť článku sa zaoberá odpisom rizikovej pohľadávky, odpisom pohľadávok v menovitej hodnote do 331,94 €, odpisom nepremlčaných pohľadávok splatných do konca roka 2002, odpisom pohľadávok nadobudnutých kúpou podniku, nepeňažným vkladom alebo právnym nástupcom a nakoniec odpisom pohľadávok daňovníkom, ktorý neúčtuje v podvojnom účtovníctve.

Druhá časť článku sa zaoberá odpisom rizikovej pohľadávky, odpisom pohľadávok v menovitej hodnote do 331,94 €, odpisom nepremlčaných pohľadávok splatných do konca roka 2002, odpisom pohľadávok nadobudnutých kúpou podniku, nepeňažným vkladom alebo právnym nástupcom a nakoniec odpisom pohľadávok daňovníkom, ktorý neúčtuje v podvojnom účtovníctve.

Odpis rizikovej pohľadávky

Do daňových výdavkov možno odpísať aj nepremlčanú pohľadávku, pri ktorej je riziko, že ju dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí. Podľa § 19 ods. 2 písm. r) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je daňovým výdavkom odpis takejto pohľadávky do výšky opravnej položky, ktorá by bola daňovo uznaná podľa § 20 ods. 14 ZDP. V nadväznosti na podmienky ustanovené v § 20 ods. 14 ZDP pre daňové uznanie opravnej položky je odpis pohľadávky zaúčtovaný do nákladov daňovým výdavkom v nasledovnej výške:

  • ak od splatnosti ­pohľadávky uplynula doba dlhšia ako 360 dní, daňovým výdavkom je odpis pohľadávky vo výške 20 % menovitej hodnoty pohľadávky alebo jej nesplatenej časti bez príslušenstva,
  • ak odpisovaná pohľadávka je 720 dní po splatnosti, daňovo možno odpísať 50 % menovitej hodnoty pohľadávky alebo jej nesplatenej časti bez príslušenstva,
  • ak od splatnosti uplynulo viac ako 1 080 dní, odpis pohľadávky je daňovým výdavkom vo výške 100 % menovitej hodnoty alebo jej nesplatnej časti bez príslušenstva.

Príslušenstvom pohľadávky treba rozumieť podľa legislatívnej skratky zavedenej v § 19 ods. 2 písm. h) ZDP úroky z omeškania, poplatky z omeškania a iné platby, ktoré zvyšujú pohľadávku z dôvodu oneskorenej úhrady.

Keďže odpis pohľadávky podľa § 19 ods. 2 písm. r) ZDP je viazaný na možnosť daňovo uznanej tvorby opravnej položky k tejto pohľadávke, platia pre odpis pohľadávky rovnaké podmienky ako pre tvorbu opravnej položky. Základnou podmienkou pre odpis pohľadávok do daňových výdavkov je, aby tieto pohľadávky boli zahrnuté do zdaniteľných príjmov, to znamená, aby pri vzniku boli účtované do výnosov. Daňovo uznaným teda nemôže byť odpis pohľadávok, ktoré vznikli z titulu úverov, pôžičiek, záloh a tiež pohľadávok nadobudnutých postúpením, vkladom, darovaním alebo dedením. Skutočnosť, že ide o nepremlčané pohľadávky, vyplýva z § 20 ods. 2 písm. b) ZDP.

Ďalšou vylúčenou skupinou sú pohľadávky z titulu zmluvných sankcií. Ide o zmluvné pokuty, úroky z omeškania a poplatky z omeškania, ktoré podľa § 17 ods. 19 ZDP sú súčasťou základu dane až po prijatí. Pretože opravné položky vytvorené k týmto sankciám nie sú daňovo uznané (pohľadávky z titulu sankcií nie sú zahrnuté do zdaniteľných príjmov), daňovo uznaný nemôže byť ani odpis takejto pohľadávky. Navyše úroky z omeškania a poplatky z omeškania sú príslušenstvom pohľadávky, ku ktorým nemožno tvoriť daňovo uznanú opravnú položku priamo podľa § 20 ods. 14 ZDP, a teda ich nemožno ani daňovo odpísať podľa § 19 ods. 2 písm. r) ZDP.

Podľa prechodného ustanovenia § 52 ods. 18 ZDP daňovo uznané opravné položky podľa § 20 ods. 14 ZDP možno tvoriť len na pohľadávky, ktoré vznikli od 1. 1. 2004, preto aj daňový odpis pohľadávok podľa § 19 ods. 2 písm. r) ZDP možno uplatniť len na pohľadávky, ktoré vznikli po tomto termíne.

♦ Príklad č. 6:
Spoločnosť Zeta, s. r. o., má voči spoločnosti Eta, s. r. o., pohľadávku za dodaný tovar vo výške 6 000 €. Pohľadávka bola splatná dňa 1. 12. 2010. Keďže spoločnosť Eta nereaguje na upomienky, ani na navrhované osobné stretnutia a zo všetkých okolností je zrejmé, že táto pohľadávka nebude zaplatená, spoločnosť Zeta, s. r. o., sa v roku 2012 rozhodla, že neuhradenú pohľadávku v plnej výške odpíše do nákladov. Nakoľko odpísaná pohľadávka spĺňa podmienky pre tvorbu opravnej položky do výšky 50 % menovitej hodnoty (pohľadávka bola z

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály