Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odmeňovanie likvidátora a zákon o dani z príjmov

Rubrika: Polemika

Odmenu likvidátora určuje orgán spoločnosti, ktorý likvidátora vymenoval. Vymenovanie likvidátora závisí od znenia zakladateľských dokumentov (spoločenská zmluva, stanovy, a pod.). Zakladateľské dokumenty alebo zákon môžu určiť, že likvidáciu nevykonáva ako likvidátor štatutárny orgán. Bez takejto úpravy nastupuje dispozitívna právna úprava, a to, že likvidáciu vykonávajú štatutárne orgány. V prípade zmeny tohto pravidla je spoločnosť povinná ustanoviť likvidátora bez zbytočného odkladu.

 

Výška odmeny likvidátora

Odmenu likvidátora určuje orgán spoločnosti, ktorý likvidátora vymenoval. Vymenovanie likvidátora závisí od znenia zakladateľských dokumentov (spoločenská zmluva, stanovy, a pod.). Zakladateľské dokumenty alebo zákon môžu určiť, že likvidáciu nevykonáva ako likvidátor štatutárny orgán. Bez takejto úpravy nastupuje dispozitívna právna úprava, a to, že likvidáciu vykonávajú štatutárne orgány. V prípade zmeny tohto pravidla je spoločnosť povinná ustanoviť likvidátora bez zbytočného odkladu. Ak tak neučiní, vymenuje likvidátora súd, a to predovšetkým člena štatutárneho orgánu alebo spoločníka. Likvidátor vymenovaný súdom má nárok na náhradu primeraných výdavkov a na odmenu za výkon funkcie. Ak nedôjde k dohode medzi spoločnosťou a likvidátorom vymenovaným súdom o výške odmeny, určí na návrh likvidátora výšku výdavkov a odmenu za výkon funkcie súd uznesením, ktoré doručí likvidátorovi a spoločnosti. Podrobnosti o určení výšky výdavkov a odmeny za výkon funkcie likvidátora ustanovuje s účinnosťou od 1. ok- tóbra 2004 vyhláška MS SR č. 526/2004 Z. z. o určení výšky výdavkov a odmeny na výkon funkcie likvidátora (ďalej len „vyhláška“).

V zmysle vyhlášky je základom na určenie odmeny likvidátora za vykonanie likvidácie majetkový zostatok, ktorý vyplynie z likvidácie (ide o majetkový zostatok ešte pred určením odmeny likvidátora). Ak súd rozhodol o dodatočnej likvidácii majetku podľa § 75a Obchodného zákonníka, základom na určenie odmeny likvidátora za vykonanie dodatočnej likvidácie je

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály