Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odmena komisionára

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako sa má správne účtovať odmena komisionára z komisionárskej zmluvy za predaj tovaru? Môže byť odmena dohodnutá aj vo forme rabatu z predajnej ceny tovaru (komitent by komisionárovi fakturoval o tento rabat menej, t. j. 311 – Odberatelia / 604 – Tržby za tovar)? Prejavilo by sa to ako zľava z ceny, zníženie výnosov na účte 604 – Tržby za tovar) alebo vyfakturuje komitent tovar na komisionára v plnej výške (teda bez rabatu) 311 – Odberatelia / 604 – Tržby za tovar a komisionár si vyfakturuje svoju odmenu za predaj tovaru sám na komitenta?

Je toto riešenie správne alebo to závisí od ich dohody v zmluve? Nemôže sa stať, že pri tom prvom spôsobe dochádza k zakázanej kompenzácii nákladov a výnosov (môžu si započítať len záväzky a pohľadávky)? Pri tom prvom spôsobe je zaúčtovaná sprostredkovateľská provízia ako zľava z ceny (len na konci roka sa to posúdi ako provízia do 20 % v zmysle daňových výdavkov dane z príjmov)?

Na základe komisionárskej zmluvy uzavretej medzi komisionárom a komitentom vzniká záväzok, podľa ktorého sa komisionár zaväzuje, že pre komitenta zariadi vo vlastnom mene na jeho úč

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály