Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ochranná známka

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Česká spoločnosť fakturuje slovenskej firme ochrannú známku v hodnote 500 Kč. Na základe zmluvy je cena 500 Kč za obdobie od 1. 1. 2011 - 31. 12. 2015. Je nutné túto čiastku časovo rozlíšiť a zaradiť do majetku? Ako treba postupovať v tomto prípade z hľadiska dane vyberanej zrážkou? Je nutné zdaniť celú sumu, t. j. 500 Kč daňou až v dobe zaplatenia?

Pod ochrannou známkou sa rozumie slovné, obrazové, priestorové alebo kombinované označenie, ktoré je spôsobilé odlíšiť tovary alebo služby jednej osoby od tovarov alebo služieb inej osoby. Ochranná známka sa zapisuje do registra ochranných známok. Majiteľ ochrannej známky má výlučne právo označovať svoje tovary alebo služby známkou, ktorá je zapísaná v registri. Bez súhlasu majiteľa ochrannej známky nikto nesmie používať označenie zhodné alebo zameniteľné s jeho ochrannou známkou. Ak bola zásahom do práv spôsobená škoda, poškodený má právo na jej úhradu. Majiteľ ochrannej známky môže poskytnúť právo používať ochrannú známku aj inej osobe a to na základe licenčnej zmluvy.

V prípade uzatvorenia licenčnej zmluvy s majiteľom ochrannej známky, ktorá má sídlo v ČR sa postupuje pri zdaňovaní podľa ustanovení zákona č. 595/

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály